Moduł SWDE - Adresowanie

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Aoschin
____
____
Posty: 235
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: Aoschin »

Witam!

Proponuję dodać w menu "Adresowania - Osoby" opcję wpisania osoby "z palca". Ostatnio miałem natłok spadkobierców i innych takich, i dodawanie tej samej działki, a potem edycja jest trochę nieporęczne.

Dodatkowo w menu "Adresowanie - Koperty i zwrotki" (konkretnie w zwrotkach) przydałaby się obsługa zmiennych - Jednostka Ewidencyjna, Obręb, Numer Obrębu, Identyfikator zgłoszenia, może też zmienne użytkownika, bo tam wpisuję numer działki (ale jeżeli da się wstawić numery działek ustawionych jako główne to też załatwi sprawę - chodzi tylko o opis z tyłu zwrotki).
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7588
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: Jurek B. »

Witam,
Proponuję dodać w menu "Adresowania - Osoby" opcję wpisania osoby "z palca". Ostatnio miałem natłok spadkobierców i innych takich, i dodawanie tej samej działki, a potem edycja jest trochę nieporęczne.
Jest to możliwe już teraz - wystarczy dodać nowy wiersz (kursor w dół) i wpisywać dane adresowe.
Co zmiennych to napiszę po sprawdzeniu.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7588
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: Jurek B. »

Dodatkowo w menu "Adresowanie - Koperty i zwrotki" (konkretnie w zwrotkach) przydałaby się obsługa zmiennych - Jednostka Ewidencyjna, Obręb, Numer Obrębu, Identyfikator zgłoszenia, może też zmienne użytkownika, bo tam wpisuję numer działki (ale jeżeli da się wstawić numery działek ustawionych jako główne to też załatwi sprawę - chodzi tylko o opis z tyłu zwrotki).
W edytorze szablonu zwrotki dodano możliwość umieszczenia zmiennych:
[id_pracy]
[nr_jed_ew]
[nr_obr]
[id_dz]
[glowna_jed_ew]
[glowna_nr_dz]
[glowna_idd]
[glowna_obr]
Pozdrawiam Jurek B.
Aoschin
____
____
Posty: 235
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: Aoschin »

Działa jak marzenie, dziękuję! :D
Pozdrawiam
Ao
Aoschin
____
____
Posty: 235
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: Aoschin »

Gdy w Adresowaniu mamy więcej niż jedną osobę wpisaną do działki (w tym wypadku dopisane z palca, nie wiem, czy ma to znaczenie)
np.:
147 Jan Kowalski własność 1/1
147 Jan Nowak zarząd

to zmienna [glowna_nr_dz] wstawia te same działki po przecinku.
Można by te nie potrzebne powtórzenia poprawić?

@Edit
Można by jeszcze przy imporcie z arkusza kalkulacyjnego dodać wstawianie tylko wybranych wierszy?
Mam plik Excela z zarządcami rowów, Nadzorami wodnymi itp. i wstawiam ich z ręki, bo EGiB to ser szwajcarski. Wygodnie by było dodawać tylko zaznaczonych, albo wybrane wiersze. Może jakaś baza osób w module (choć to już chyba przepych :P )?
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2745
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: grzes »

Aoschin pisze: piątek, 6 sierpnia 2021, 12:19 Gdy w Adresowaniu mamy więcej niż jedną osobę wpisaną do działki (w tym wypadku dopisane z palca, nie wiem, czy ma to znaczenie)
np.:
147 Jan Kowalski własność 1/1
147 Jan Nowak zarząd

to zmienna [glowna_nr_dz] wstawia te same działki po przecinku.
Można by te nie potrzebne powtórzenia poprawić?
Do testów do podmiany do katalogu cgeo/BIN
@Edit
Można by jeszcze przy imporcie z arkusza kalkulacyjnego dodać wstawianie tylko wybranych wierszy?
Mam plik Excela z zarządcami rowów, Nadzorami wodnymi itp. i wstawiam ich z ręki, bo EGiB to ser szwajcarski. Wygodnie by było dodawać tylko zaznaczonych, albo wybrane wiersze. Może jakaś baza osób w module (choć to już chyba przepych :P )?
pomyślę ale raczej po wakacjach
pozdrawiam
grzes
Aoschin
____
____
Posty: 235
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: Aoschin »

Wszystko działa! Dzięki :D
Pozdrawiam
Ao
Aoschin
____
____
Posty: 235
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: Aoschin »

Witam!

Podczas pracy zauważyłem 3 problemy.

1). W przypadku gdy dla jednej działki jest kilku współwłaścicieli, a dla innej właścicielem jest tylko jedna osoba, będąca jednocześnie współwłaścicielem poprzednich, to w liście "Działki oznaczone jako "sąsiednia" - numer, właściciel (lista wypunktowana)" ta działka posiadająca jednego właściciela się nie pojawia. Np:

100, 101 - Jan Kowalski
100 - Adam Nowak

skutkuje listą składającą się z

100 - współwłasność Jan Kowalski, Adam Nowak
działki 101 brak

2). Może to moje wrażenie, ale wydaje mi się, że wcześniej przy w/w liście wstawiały się także osoby będące zarządcami, władającymi, w gospodarowaniu etc. np:
102 będąca własnością Miasto Nigdzie
102 zarząd Zarząd Dróg w Nigdzie

Jeżeli jednak tylko mi się wydaje, to prosiłbym o dodanie. Byłoby super gdyby były w jednej linii tj.

102 będąca własnością Miasto Nigdzie, zarząd Zarząd Dróg w Nigdzie

ale jeśli będzie w 2, to puki leci z automatu to nie mam większych zastrzeżeń.

3). Przy ostatniej robocie miałem taki przypadek, że pomimo kliknięcia "zaznacz działki sąsiednie" jedna z działek nie była zaznaczana. Podejrzewam, że jest tam błąd topologii działki, ale pewności nie mam. Mogę podesłać ten plik do weryfikacji na serwis?
Pozdrawiam
Ao
Aoschin
____
____
Posty: 235
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: Aoschin »

Witam!

Czy moglibyśmy dostać dostęp do tworzenia i edycji formularzy .fr3 w Module SWDE - Adresowanie - Raporty?
Aktualnie są tam listy osób i fragment protokołu. Mam kilka pomysłów na wykorzystanie takich formularzy.

Jeżeli nie da się tam teraz dodać dostępu użytkownika, to poproszę o formularz który będzie zawierał listę osób z zakładki Osoby z dopiskiem
"- prawidłowo zawiadomiony, nie** stawił się" np.: (Wysokość Memo 0.45, Arial, 11, pochyłe)

Jan Kowalski - prawidłowo zawiadomiony, nie** stawił się
Adam Nowak - prawidłowo zawiadomiony, nie** stawił się

Potrzebne mi to do protokołu wyznaczenia/wznowienia.
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2745
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: grzes »

Aoschin pisze: wtorek, 24 sierpnia 2021, 14:52 Witam!

Czy moglibyśmy dostać dostęp do tworzenia i edycji formularzy .fr3 w Module SWDE - Adresowanie - Raporty?
Aktualnie są tam listy osób i fragment protokołu. Mam kilka pomysłów na wykorzystanie takich formularzy.

Jeżeli nie da się tam teraz dodać dostępu użytkownika, to poproszę o formularz który będzie zawierał listę osób z zakładki Osoby z dopiskiem
"- prawidłowo zawiadomiony, nie** stawił się" np.: (Wysokość Memo 0.45, Arial, 11, pochyłe)

Jan Kowalski - prawidłowo zawiadomiony, nie** stawił się
Adam Nowak - prawidłowo zawiadomiony, nie** stawił się

Potrzebne mi to do protokołu wyznaczenia/wznowienia.
do podmiany w c-geo/bin
To z poprzedniego posta musi niestety poczekać.
szab.png
szab.png (22.91 KiB) Przejrzano 5320 razy
pozdrawiam
grzes
Aoschin
____
____
Posty: 235
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: Aoschin »

Aoschin pisze: czwartek, 19 sierpnia 2021, 08:25 Witam!

Podczas pracy zauważyłem 3 problemy.

1). W przypadku gdy dla jednej działki jest kilku współwłaścicieli, a dla innej właścicielem jest tylko jedna osoba, będąca jednocześnie współwłaścicielem poprzednich, to w liście "Działki oznaczone jako "sąsiednia" - numer, właściciel (lista wypunktowana)" ta działka posiadająca jednego właściciela się nie pojawia. Np:

100, 101 - Jan Kowalski
100 - Adam Nowak

skutkuje listą składającą się z

100 - współwłasność Jan Kowalski, Adam Nowak
działki 101 brak

2). Może to moje wrażenie, ale wydaje mi się, że wcześniej przy w/w liście wstawiały się także osoby będące zarządcami, władającymi, w gospodarowaniu etc. np:
102 będąca własnością Miasto Nigdzie
102 zarząd Zarząd Dróg w Nigdzie

Jeżeli jednak tylko mi się wydaje, to prosiłbym o dodanie. Byłoby super gdyby były w jednej linii tj.

102 będąca własnością Miasto Nigdzie, zarząd Zarząd Dróg w Nigdzie

ale jeśli będzie w 2, to puki leci z automatu to nie mam większych zastrzeżeń.

3). Przy ostatniej robocie miałem taki przypadek, że pomimo kliknięcia "zaznacz działki sąsiednie" jedna z działek nie była zaznaczana. Podejrzewam, że jest tam błąd topologii działki, ale pewności nie mam. Mogę podesłać ten plik do weryfikacji na serwis?
Podbijam temat. Coś w temacie pkt 2 może się rusza?

BTW. Wydaje mi się, że jakimś wątku poruszany był temat jakichś większych zmian w module SWDE. Dobrze kojarzę, czy coś pomieszałem?
Jeśli tak, to jest jakiś termin 3 miesiące, 6 miesięcy bo nie wiem, czy inwestować czas w dopracowywanie moich istniejących pism?
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2745
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: grzes »

Aoschin pisze: piątek, 10 grudnia 2021, 12:00 Podbijam temat. Coś w temacie pkt 2 może się rusza?

BTW. Wydaje mi się, że jakimś wątku poruszany był temat jakichś większych zmian w module SWDE. Dobrze kojarzę, czy coś pomieszałem?
Jeśli tak, to jest jakiś termin 3 miesiące, 6 miesięcy bo nie wiem, czy inwestować czas w dopracowywanie moich istniejących pism?
Dodałem nowe pole do wstawienia "działki oznaczone jako sąsiednie: numer, właściciel, władający (lista wypunktowana)"
do podmiany w katalogu bin
Nowy moduł będzie ale nie potrafię podać jeszcze terminu - plan był na koniec roku, ale się nie udało. Szablony w dużej części będą kompatybilne.
pozdrawiam
grzes
Aoschin
____
____
Posty: 235
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: Aoschin »

grzes pisze: sobota, 11 grudnia 2021, 13:05
Aoschin pisze: piątek, 10 grudnia 2021, 12:00 Podbijam temat. Coś w temacie pkt 2 może się rusza?

BTW. Wydaje mi się, że jakimś wątku poruszany był temat jakichś większych zmian w module SWDE. Dobrze kojarzę, czy coś pomieszałem?
Jeśli tak, to jest jakiś termin 3 miesiące, 6 miesięcy bo nie wiem, czy inwestować czas w dopracowywanie moich istniejących pism?
Dodałem nowe pole do wstawienia "działki oznaczone jako sąsiednie: numer, właściciel, władający (lista wypunktowana)"
do podmiany w katalogu bin
Nowy moduł będzie ale nie potrafię podać jeszcze terminu - plan był na koniec roku, ale się nie udało. Szablony w dużej części będą kompatybilne.
Działa pięknie!

2 małe uwagi:
- Wstawiają się nr jedn. rej i KW, na ten moment całkiem nie potrzebnie bo już nie wpisujemy KW do zawiadomień,
- Jeżeli mamy władanie samoistne, to wstawia się "będąca własnością", możemy zmienić na "będąca we władaniu samoistnym"?
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2745
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: grzes »

Aoschin pisze: poniedziałek, 13 grudnia 2021, 09:33
grzes pisze: sobota, 11 grudnia 2021, 13:05
Aoschin pisze: piątek, 10 grudnia 2021, 12:00 Podbijam temat. Coś w temacie pkt 2 może się rusza?

BTW. Wydaje mi się, że jakimś wątku poruszany był temat jakichś większych zmian w module SWDE. Dobrze kojarzę, czy coś pomieszałem?
Jeśli tak, to jest jakiś termin 3 miesiące, 6 miesięcy bo nie wiem, czy inwestować czas w dopracowywanie moich istniejących pism?
Dodałem nowe pole do wstawienia "działki oznaczone jako sąsiednie: numer, właściciel, władający (lista wypunktowana)"
do podmiany w katalogu bin
Nowy moduł będzie ale nie potrafię podać jeszcze terminu - plan był na koniec roku, ale się nie udało. Szablony w dużej części będą kompatybilne.
Działa pięknie!

2 małe uwagi:
- Wstawiają się nr jedn. rej i KW, na ten moment całkiem nie potrzebnie bo już nie wpisujemy KW do zawiadomień,
- Jeżeli mamy władanie samoistne, to wstawia się "będąca własnością", możemy zmienić na "będąca we władaniu samoistnym"?
- czyli wyrzucić nr jedn. i KW?
- jeśli mamy rozróżniać rodzaj prawa własności to chyba trzeba by wszystkie przypadki uwzględniać:
wlasnosc = 1
wladanieSamoistne = 2
udzialWeWspolnocieGruntowej = 3
nieustalonaWlasnosc = 4
wspolnotaGruntowa = 5
pozdrawiam
grzes
Aoschin
____
____
Posty: 235
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: Aoschin »

Tak, KW i nr jedn. mogą wylecieć. Do tej pory były potrzebne do zawiadomień o ustaleniu, ale po zmianie przepisów nie pojawiają się nigdzie.

W zasadzie dobrze by było. Robimy głównie dla Sądów i przeoczenie np. własność/władanie samoistne może mieć nieprzyjemne konsekwencje.
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2745
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: grzes »

Aoschin pisze: poniedziałek, 13 grudnia 2021, 10:38 Tak, KW i nr jedn. mogą wylecieć. Do tej pory były potrzebne do zawiadomień o ustaleniu, ale po zmianie przepisów nie pojawiają się nigdzie.

W zasadzie dobrze by było. Robimy głównie dla Sądów i przeoczenie np. własność/władanie samoistne może mieć nieprzyjemne konsekwencje.
do testów:
do podmiany w katalogu bin
pozdrawiam
grzes
Aoschin
____
____
Posty: 235
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: Aoschin »

1. Możemy zmieć formę na:
- 100 - własność Jan Kowalski, trwały zarząd lub zarząd Piotr Nowak
w tych nawiasach można się pogubić.

2. Czy możemy dla własności z udziałami pisać współwłasność?

3. Czy możemy grupować małżeństwa np. tak:
- 100 - własność Jan Kowalski, Anna Kowalska - małżeństwo
każda inna forma zaznaczenia też będzie okay.

@Edit
4. Czy jeżeli osoba ma wiele udziałów możemy zmieć to tak, aby się nie powtarzała? Pojawia się to w tym momencie jako
100 Anna Nowak (własność), Anna Nowak (własność), Anna Nowak (własność), Anna Kowalska (własność), Anna Kowalska
(własność),Anna Kowalska (własność), Anna Kowalska (własność), Anna Kowalska (własność)

lepiej chyba by było
100 - współwłasność Anna Nowak, Anna Kowalska, albo jeżeli to za dużo roboty to
100 - współwłasność Anna Nowak, współwłasność Anna Kowalska

@Edit2
5. Jeżeli mamy X(własność) Y(zarząd...) to nie ma tam żadnego oddzielenia - jakiś przecinek albo coś :P
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2745
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: grzes »

kolejne przyblizenie:
do podmiany w katalogu bin

pkt 4 poki co nie zrealizowany - jesli osoba wystepuje w dzialce kilka razy z roznym udzialem to dalej jest powielana
pozdrawiam
grzes
Aoschin
____
____
Posty: 235
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: Aoschin »

Na ten moment wygląda to świetnie.
Z tym powtarzaniem nie ma pośpiechu, to są przypadki raczej marginalne, będziemy sobie usuwać z ręki.

Podbijam tylko pkt 2 - fajnie by było gdyby dało się wpisać współwłasność gdy mamy udziały, bo to potem lepiej wygląda:

z 100 - własność Anna Nowak, własność Anna Kowalska
na 100 - współwłasność Anna Nowak, współwłasność Anna Kowalska
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2745
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: grzes »

Aoschin pisze: środa, 15 grudnia 2021, 08:58 z 100 - własność Anna Nowak, własność Anna Kowalska
na 100 - współwłasność Anna Nowak, współwłasność Anna Kowalska
ten przyklad to małżeństwo? czyli udzial 1/1?
w moich testach jest ok - jak jest kilka rekordow wlasnosci to drukuje "współwlasność" jak jest 1 i jest to małzenstwo to drukuje tak:
własność Anna Nowak, Jan Kowalski
pozdrawiam
grzes
Aoschin
____
____
Posty: 235
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: Aoschin »

Małżeństwa działają super, dokładnie tak jak chciałem :D

Mam na myśli udziały jak w przykładzie:
dane.jpg
dane.jpg (17.3 KiB) Przejrzano 4165 razy
efekt.jpg
efekt.jpg (7.87 KiB) Przejrzano 4165 razy
Dwie obce osoby, z udziałami.

I tutaj chciałbym aby pojawiała się współwłasność zamiast podkreślonej własności.
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2745
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: grzes »

Aoschin pisze: środa, 15 grudnia 2021, 14:04 Małżeństwa działają super, dokładnie tak jak chciałem :D

Mam na myśli udziały jak w przykładzie:
dane.jpg
efekt.jpg

Dwie obce osoby, z udziałami.

I tutaj chciałbym aby pojawiała się współwłasność zamiast podkreślonej własności.
chyba wiem w czym problem - to są dane z swd nie z gml?
W swd forma władania jest inaczej zapisywana i żeby pogodzić wszystkie różnice z gml-em to jest mega zamieszanie w kodzie.
Kolejna poprawka jest już do testów - link ten sam.
pozdrawiam
grzes
Aoschin
____
____
Posty: 235
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: Aoschin »

Oczywiście racja, sam zapomniałem, że to plik SWDE. Niestety z systemów Systhermu tylko tak możemy pozyskiwać dane opisowe, bo z jakiegoś powodu pliki GML mają ocenzurowane KW.............

Na ten moment wygląda to perfekcyjnie, żadnych zastrzeżeń.
Pięknie dziękuję :D
Pozdrawiam
Ao
Aoschin
____
____
Posty: 235
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: Aoschin »

Witam!
Potrzebuję stworzyć, najlepiej w tym menu
Zrzut ekranu 2022-02-22 100507.jpg
Zrzut ekranu 2022-02-22 100507.jpg (26.18 KiB) Przejrzano 2865 razy
zestawienie działek zawiadamianych wraz z właścicielami
W takiej formie
przykladowy_raport.jpg
przykladowy_raport.jpg (88.11 KiB) Przejrzano 2865 razy
Istnieje opcja stworzenia czegoś takiego?
Albo tylko wypisania zmiennych, raport sam sobie poskładam.
Próbowałem coś podziałać we własnym zakresie, używając zmiennych np. ze zwrotek i kopert, ale nie bardzo chciało mi to działać :(
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2745
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Moduł SWDE - Adresowanie

Post autor: grzes »

Aoschin pisze: wtorek, 22 lutego 2022, 11:26 Witam!
Potrzebuję stworzyć, najlepiej w tym menu
Zrzut ekranu 2022-02-22 100507.jpg
zestawienie działek zawiadamianych wraz z właścicielami
W takiej formie
przykladowy_raport.jpg

Istnieje opcja stworzenia czegoś takiego?
Albo tylko wypisania zmiennych, raport sam sobie poskładam.
Próbowałem coś podziałać we własnym zakresie, używając zmiennych np. ze zwrotek i kopert, ale nie bardzo chciało mi to działać :(
postaram się coś przygotować
pozdrawiam
grzes
ODPOWIEDZ