Formularze

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
tomek_79
____
____
Posty: 133
Rejestracja: środa, 21 marca 2012, 23:59

Formularze

Post autor: tomek_79 »

Witam
Potrzebna była by opcja tak jak to jest w tachimetrii że dodajemy zadania a program automatycznie generuje raporty, tyle że w formularzach.
Problem polega na tym że mam zapisane formularze ze szkicami polowymi powiedzmy że jest tam ok. 100 szkiców polowych następnie muszę poprawić na mapie jakiś obiekt liniowy i żeby poprawić szkice muszę się naklikać i przegenerować na nowo wszystkie do pdf, dla kilku nie ma problemu ale jak mam zmieniać 50 - to taka opcja że program przegenerowuje wszystkie lub zaznaczone i wyrzuca je do osobnych lub jednego wielostronnicowego pdf
była by wybawieniem i olbrzymią oszczędnością czasu.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7630
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Formularze

Post autor: Jurek B. »

Witam, dobry, pomysł, ale obawiam się, że bardzo skomplikowany we wprowadzeniu. Omówię to z programistami, ale nie ma pewności czy się to uda zrealizować.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 984
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Formularze

Post autor: marcinn »

Mam zapisane formularze do szkiców polowych w formacie fr3. W tabelce mam wstawione pole z obrazem (pieczątka firmowa w formacie jpg). Czasami potrzebuję zmienić tą pieczątkę na inną firmę. Problem się pojawia, bo z poziomu mapa>formularz, po kliknięciu w okno z pieczątką, wyskakuje okno Pole robocze ze wskazaniem mapy. Nie mam możliwości podania ścieżki do nowej lokalizacji pliku graficznego. Byłaby możliwość dołożenia tam opcji wskazania pliku graficznego? Wiem, że można dać edytuj aktualny dokument i w edytorze to zmienić, ale może dałoby się to trochę ułatwić?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7630
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Formularze

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze: piątek, 15 października 2021, 22:33 Mam zapisane formularze do szkiców polowych w formacie fr3. W tabelce mam wstawione pole z obrazem (pieczątka firmowa w formacie jpg). Czasami potrzebuję zmienić tą pieczątkę na inną firmę. Problem się pojawia, bo z poziomu mapa>formularz, po kliknięciu w okno z pieczątką, wyskakuje okno Pole robocze ze wskazaniem mapy. Nie mam możliwości podania ścieżki do nowej lokalizacji pliku graficznego. Byłaby możliwość dołożenia tam opcji wskazania pliku graficznego? Wiem, że można dać edytuj aktualny dokument i w edytorze to zmienić, ale może dałoby się to trochę ułatwić?
Niestety, zewnętrzny plik można dodać tam tylko przed edycję dokumentu i tego nie damy rady zmienić.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
_____
_____
Posty: 319
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: Formularze

Post autor: pomiar »

Mam pytanie odnośnie formularzy, będzie kiedyś opcja wstawiania tekstu z formularzu v2 na mapę ? Chodzi mi o to żeby mapa eksportowała się razem z napisami. Dodatkowo teraz żeby wrzucić np wzde na mapę trzeba eksportować i importować np PDF.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7630
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Formularze

Post autor: Jurek B. »

pomiar pisze: niedziela, 14 listopada 2021, 13:51 Mam pytanie odnośnie formularzy, będzie kiedyś opcja wstawiania tekstu z formularzu v2 na mapę ? Chodzi mi o to żeby mapa eksportowała się razem z napisami. Dodatkowo teraz żeby wrzucić np wzde na mapę trzeba eksportować i importować np PDF.
Nie było niestety i raczej takiej możliwości nie uda się wprowadzić dla formularzy V2.
Najlepszy sposób to rzeczywiście umieszczenie PDF bezpośrednio na mapie jako obraz, który można potem obracać, skalować, eksportować w całości np. do DXF.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (230.87 KiB) Przejrzano 4384 razy
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 984
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Formularze

Post autor: marcinn »

Jurek B. pisze: poniedziałek, 15 listopada 2021, 09:39 Najlepszy sposób to rzeczywiście umieszczenie PDF bezpośrednio na mapie jako obraz, który można potem obracać, skalować, eksportować w całości np. do DXF.
Podepnę się pod temat i eksport opisów do dxf. Kiedyś FaFal napisał, że właśnie najlepiej wrzucać pdf poprzez wstaw grafikę. Moje pytanie, czy dałoby się dołożyć ikonkę wstawienia jako obraz dla tekstu formatowanego, ikonka RTF? Chodzi o to, że jest to chyba najlepiej rozwinięte narzędzie do tworzenia dokumentów tekstowych. Byłoby świetnie, gdyby dało się tam stworzony dokument jednym kliknięciem wrzucić na mapę jako obraz. Wtedy mamy sprawę eksportu opisów do dxf częściowo rozwiązaną. Nie trzeba byłoby kombinować z tworzeniem plików w odrębnym pliku, tworzeniem pdf i ładowaniem tego przez wstaw obraz.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 984
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Formularze

Post autor: marcinn »

Ponawiam pytanie, bo nikt nie wypowiedział się w tej kwestii- czy dałoby się wrzucić do Tekstu formatowanego dorzucić opcję, która konwertowałaby całość i wrzucała na mapę jako obraz? Najlepiej z możliwością ustawienia rozdzielczości takiego obrazu. Rozwiązałoby to problem z eksportem opisów do dwg. Myślę, że dobrze też gdyby w ogóle obrazy były wrzucane jako obiekty OLE. Teraz trzeba zaznaczyć przy eksporcie "dołącz rastry" i tworzy się dodatkowy plik graficzny (chyba, że inaczej się tego nie da zrobić).
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (44.03 KiB) Przejrzano 4087 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7630
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Formularze

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze: czwartek, 2 grudnia 2021, 11:27 Ponawiam pytanie, bo nikt nie wypowiedział się w tej kwestii- czy dałoby się wrzucić do Tekstu formatowanego dorzucić opcję, która konwertowałaby całość i wrzucała na mapę jako obraz? Najlepiej z możliwością ustawienia rozdzielczości takiego obrazu. Rozwiązałoby to problem z eksportem opisów do dwg. Myślę, że dobrze też gdyby w ogóle obrazy były wrzucane jako obiekty OLE. Teraz trzeba zaznaczyć przy eksporcie "dołącz rastry" i tworzy się dodatkowy plik graficzny (chyba, że inaczej się tego nie da zrobić).
Bez tytułu.png
Można skorzystać z opcji drukowania dostępnej w oknie edytora RTF - wybrać drukarkę Microsoft Print to PDF, albo PDF Creator gdzie można ustalać rozdzielczość. Taki PDF można potem załadować do okna Wstaw grafikę i eksportować np. do DWG razem z mapą.
Innego rozwiązania nie dostarczymy.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 984
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Formularze

Post autor: marcinn »

Przydałoby się, żeby w formularzach w Polu roboczym było można poruszać się po mapie tak jak w oknie wydruku- działający scroll, łatwe przesuwanie mapy na wciśniętym scrollu oraz żeby można było zapamiętać rozmiar i położenie tego okna.
Kiedyś pisałem jeszcze o tym żeby były zapamiętywanie ostatnie użyte ustawienia (siatka kwadratów, rozmiar symboli, napisów, punkty), żeby za każdym razem tego nie przeklikiwać
marcinn
VIP
VIP
Posty: 984
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Formularze

Post autor: marcinn »

marcinn pisze: czwartek, 9 grudnia 2021, 20:52 Przydałoby się, żeby w formularzach w Polu roboczym było można poruszać się po mapie tak jak w oknie wydruku- działający scroll, łatwe przesuwanie mapy na wciśniętym scrollu oraz żeby można było zapamiętać rozmiar i położenie tego okna.
Kiedyś pisałem jeszcze o tym żeby były zapamiętywanie ostatnie użyte ustawienia (siatka kwadratów, rozmiar symboli, napisów, punkty), żeby za każdym razem tego nie przeklikiwać
Czy powyższe sugestie są do zrobienia? Jest jeszcze jeden problem- podczas wyboru tabeli do pola roboczego w formularzu fr3 wyrzuca błąd jak poniżej. Przypuszczam, że problemem są polskie znaki, znaki specjalne, spacje itp w nazwie tabeli. Da się jakoś zrobić, żeby program to akceptował? W starego typu formularzach FR nie ma z tym problemu
2.png
2.png (8.57 KiB) Przejrzano 2714 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7630
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Formularze

Post autor: Jurek B. »

Na razie nie wiadomo czy to dodamy, być może tak, ale nie mogę tego teraz określić czy i kiedy.
Co do nazw tabel- należy zawsze stosować krótkie nazwy, bez spacji itp. znaków - tak jest zawsze bezpieczniej.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 984
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Formularze

Post autor: marcinn »

Jurek B. pisze: czwartek, 10 lutego 2022, 14:03 Co do nazw tabel- należy zawsze stosować krótkie nazwy, bez spacji itp. znaków - tak jest zawsze bezpieczniej.
Ok, rozumiem ,ale jest opcja żeby program mógł wrzucać do pola roboczego takie tabele? Są one na liście ,ale po wskazaniu wyrzuca błąd .tym bardziej że w rozszerzeniu FR nie ma z tym problemu
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 912
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Formularze

Post autor: Wojtek P. »

Problem może być też innego rodzaju. Jak zapisuje Pan szablon formularza z istniejącą mapą i chce Pan potem wykorzystać taki szablon gdzieś indziej to właśnie "woła" o tabele ze starego projektu. Nie pomaga nawet usunięcie tej mapy w szablonie. Trzeba usunąć pole robocze i wstawić na nowo. Następnie zapisać jako szablon. ps.: Szablon V2 to jest zakupiony moduł do C-GEO i pewnych rzeczy nie da tam się "poprawić". Ewentualnie proszę jutro zadzwonić na serwis to sprawdzę przez pomoc zdalną
-To serve and protect-
marcinn
VIP
VIP
Posty: 984
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Formularze

Post autor: marcinn »

Czy byłaby możliwość, żeby w formularzach dało się wrzucać fragment mapy wewnątrz wybranego obiektu, ewentualnie jakaś możliwość wskazania obszaru? Teraz pole robocze to konkretny prostokąt- dużym udogodnieniem byłaby opcja wskazania dowolnego kształtu.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7630
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Formularze

Post autor: Jurek B. »

Obraz mapy w formularzu musi być w kształcie prostokąta, innej możliwości nie ma, jeśli mapa ma być docięta do obszaru nieregularnego - należy wcześniej umieścić maskę na mapie tak by ukryć to co poza jej zakresem.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ