okienko szybkiego wstawiania tekstu

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
drelson
_____
_____

okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: drelson »

Co jakiś czas (nie za każdym razem, nie mogę wyczaić od czego to zależy) ale wstawianie przez okienko szybkiego wstawiania tekstu nie zawsze korzysta z globalnie ustawionej czcionki w cgeo. Mam ustawioną swoją czcionkę załóżmy o nazwie "czcionka" a czasami edytor wstawia czcionkę "calibri" to samo się tyczy tego normalnego okna jak wybieram żeby wstawić tekst to domyślna jest "calibri" a nie moja "czcionka" ustawiona globalnie w ustawieniach programu. Można to naprawić ?
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: Wojtek P. »

Jeżeli zmieni Pan czcionkę w oknie wstawiania tekstu to taką czcionkę Pan ma do czasu jej zmienienia na danym projekcie.
-To serve and protect-
drelson
_____
_____

Ok, ale chodzi mi o to że otwieram program otwieram projekt i pierwszą rzeczą jaką robię jest okienko szybkiego wstawiania tekstu i chce wstawić tekst i powinien on wg mnie wstawić tekst czcionką taką jaką jest ustawiona globalnie w c geo no nie ? A on wstawia czcionkę "calibri". Rzeczywiście dopiero jak wejdę w zwykłe wstawianie tekstu (i tam jest ustawiona od razu moja czcionka) i wstawię coś na mapę to wtedy jak powrócę do okienka szybkiego wstawiania tekstu to wstawia się już taka jaką chcę - a powinna chyba w domyśle wstawiać się od razu taka jak ustawiona globalnie no nie ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

drelson pisze: 26 sie 2021, 11:14 Ok, ale chodzi mi o to że otwieram program otwieram projekt i pierwszą rzeczą jaką robię jest okienko szybkiego wstawiania tekstu i chce wstawić tekst i powinien on wg mnie wstawić tekst czcionką taką jaką jest ustawiona globalnie w c geo no nie ? A on wstawia czcionkę "calibri". Rzeczywiście dopiero jak wejdę w zwykłe wstawianie tekstu (i tam jest ustawiona od razu moja czcionka) i wstawię coś na mapę to wtedy jak powrócę do okienka szybkiego wstawiania tekstu to wstawia się już taka jaką chcę - a powinna chyba w domyśle wstawiać się od razu taka jak ustawiona globalnie no nie ?
Przy czcionce tesktu/szybkiego tekstu w C-GEO przyjęta jest zasada, że domyślna czcionka w opcjach programu jest obowiązująca przy założeniu nowej mapy, natomiast później wywoływana jest zawsze ostatnio użyta czcionka na mapie, także po restarcie programu.
Pozdrawiam Jurek B.
drelson
_____
_____

Jurek B. pisze: 30 sie 2021, 08:30
drelson pisze: 26 sie 2021, 11:14 Ok, ale chodzi mi o to że otwieram program otwieram projekt i pierwszą rzeczą jaką robię jest okienko szybkiego wstawiania tekstu i chce wstawić tekst i powinien on wg mnie wstawić tekst czcionką taką jaką jest ustawiona globalnie w c geo no nie ? A on wstawia czcionkę "calibri". Rzeczywiście dopiero jak wejdę w zwykłe wstawianie tekstu (i tam jest ustawiona od razu moja czcionka) i wstawię coś na mapę to wtedy jak powrócę do okienka szybkiego wstawiania tekstu to wstawia się już taka jaką chcę - a powinna chyba w domyśle wstawiać się od razu taka jak ustawiona globalnie no nie ?
Przy czcionce tesktu/szybkiego tekstu w C-GEO przyjęta jest zasada, że domyślna czcionka w opcjach programu jest obowiązująca przy założeniu nowej mapy, natomiast później wywoływana jest zawsze ostatnio użyta czcionka na mapie, także po restarcie programu.
No właśnie - ja chcę ciągle używać jednej czcionki którą sobie wymyśliłem "czcionka" więc gdy w ustawieniach programu ustawiona jest moja "czcionka" i ja podczas całej pracy z programem nie zmieniam tej czcionki to czemu okienko szybkiego wstawiania tekstu wstawia mi czcionkę "calibri" ? :?:
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

W indywidualnych sprawach zachęcamy do kontaktu z serwisem.
Pozdrawiam Jurek B.
drelson
_____
_____

Ok tak zrobię ;) chyba najlepiej będzie "pokazać" o co mi chodzi :) Dziękuję.
ODPOWIEDZ