SWDE - Adresowanie
SWDE - Adresowanie
Witam,
mam kilka próśb/uwag do modułu SWDE po wywolaniu funkcji ADRESOWANIE:
1) w zakładce Osoby:
1.1) aby dodac możliwość DODAWANIA pojedynczego rekordu
2) w zakładce Pisma:
2.1) dodac możliwość POWIEKSZANIA / POMNIEJSZANIA wygenerowanej treści pisma;
2.2) dodac usuniecie bieżącej strony (pod prawym myszki na wygenerowanym pismie jest tylko możliwość usuniecia wszystkich pism)
2.3) przy generowaniu pism korzystając ze zmiennej <<Tabelka: Lp; Imię i nazwisko; podpis; numer działki>> (pozyskanej z edycji szablonu pisma: Wstaw->Pole z bazy danych->Zaznaczone działki->Tabelka: Lp; (…), lista osob w tej tabelce generowa jest na podstawie chackbox z okna glownego SWDE. Prosilbym, aby pojawila się przynajmniej opcja, zeby generowana lista byla na podstawie zakładki Osoby
Tutaj mialbym prosbe aby stworzyć tabelke wg wzoru jaki podsylam
Ogolna uwaga i prosba aby dane osob fizycznych (nazwisko i Imiona) czy to pojedynczych czy małżeństw (o wspolnosci ustawowej łącznej) generowane byly w pliku xls w kolumnie Nazwa Frirmy. Nie rzutuje to na wynik listu, a przynajmniej nie ma później problemu z dlugoscia nazw, bo to pole daje nam możliwość do 150 znakow.
I taka jeszcze prosba do wszelkich edytorow, aby wielkość czcionek zaczynala się od wartości 5
mam kilka próśb/uwag do modułu SWDE po wywolaniu funkcji ADRESOWANIE:
1) w zakładce Osoby:
2) w zakładce Pisma:
2.1) dodac możliwość POWIEKSZANIA / POMNIEJSZANIA wygenerowanej treści pisma;
2.2) dodac usuniecie bieżącej strony (pod prawym myszki na wygenerowanym pismie jest tylko możliwość usuniecia wszystkich pism)
2.3) przy generowaniu pism korzystając ze zmiennej <<Tabelka: Lp; Imię i nazwisko; podpis; numer działki>> (pozyskanej z edycji szablonu pisma: Wstaw->Pole z bazy danych->Zaznaczone działki->Tabelka: Lp; (…), lista osob w tej tabelce generowa jest na podstawie chackbox z okna glownego SWDE. Prosilbym, aby pojawila się przynajmniej opcja, zeby generowana lista byla na podstawie zakładki Osoby
Tutaj mialbym prosbe aby stworzyć tabelke wg wzoru jaki podsylam
Ogolna uwaga i prosba aby dane osob fizycznych (nazwisko i Imiona) czy to pojedynczych czy małżeństw (o wspolnosci ustawowej łącznej) generowane byly w pliku xls w kolumnie Nazwa Frirmy. Nie rzutuje to na wynik listu, a przynajmniej nie ma później problemu z dlugoscia nazw, bo to pole daje nam możliwość do 150 znakow.
I taka jeszcze prosba do wszelkich edytorow, aby wielkość czcionek zaczynala się od wartości 5
- Załączniki
-
- RTF-CGEO_ZWD=do Softline.zip
- (9.11 KiB) Pobrany 151 razy
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk
Re: SWDE - Adresowanie
Jeśli dobrze zrozumiałem problem, to tam jest taka możliwość - wystarczy na liście osób kursorem klawiatury wcisnąć dół i pojawi się nowy wiersz osoby do wypełnienia.1) w zakładce Osoby:
może wystarczy obecne CTRL-A - wtedy bieżące pismo jest wyczyszczone, ale pozycja musi pozostać by pozostała zgodność i powiązania z właściwymi osobami. Chyba, że chciałby Pan by od razu usuwana była osoba związana z tym pismem. Nie jestem pewien czy programista ma tyle czasu by to zrobić.2.2) dodac usuniecie bieżącej strony (pod prawym myszki na wygenerowanym pismie jest tylko możliwość usuniecia wszystkich pism)
Pozdrawiam Jurek B.
dziekuje za podpowiedz. az wstyd, ze nie wpadlem na to.Jeśli dobrze zrozumiałem problem, to tam jest taka możliwość - wystarczy na liście osób kursorem klawiatury wcisnąć dół i pojawi się nowy wiersz osoby do wypełnienia.
co do czyszczenia konkretnej strony, to faktycznie, lepiej nie kombinowac.
prosilbym miec w miare mozliwosci na uwadze pozostale prosby, zwlaszcza generowanie tabelki i jej tresci nawiazujacej do listy osob z edytowalnej zakładki Osoby.
To jest możliwe przy wywołaniu w edytorze pism: Pole z bazy danych - Działka oznaczona jako główna - działki oznaczone jako sąsiednie...2.3) przy generowaniu pism korzystając ze zmiennej <<Tabelka: Lp; Imię i nazwisko; podpis; numer działki>> (pozyskanej z edycji szablonu pisma: Wstaw->Pole z bazy danych->Zaznaczone działki->Tabelka: Lp; (…), lista osob w tej tabelce generowa jest na podstawie chackbox z okna glownego SWDE. Prosilbym, aby pojawila się przynajmniej opcja, zeby generowana lista byla na podstawie zakładki Osoby
Tu pytanie o którą opcję generowania XLS dokładnie chodzi.Ogolna uwaga i prosba aby dane osob fizycznych (nazwisko i Imiona) czy to pojedynczych czy małżeństw (o wspolnosci ustawowej łącznej) generowane byly w pliku xls w kolumnie Nazwa Firmy.
Czy ta tabelka ma być generowana w zakładce Raporty?Tutaj mialbym prosbe aby stworzyć tabelke wg wzoru jaki podsylam
Pozdrawiam Jurek B.
powyzsze dotyczy przesylki masowej envelo.Tu pytanie o którą opcję generowania XLS dokładnie chodzi.
powyzsze mialoby byc zmienna wstawiana do szablonu pismaCzy ta tabelka ma być generowana w zakładce Raporty?
Ta tabelka to jest powszechnie stosowany wzór?:
Jeśli tak, to jak ją nazwać?pozdrawiam
grzes
grzes
to moje rozwiazanie. proponuje nazwe :
zawiadomienie o czynnosciach granicznych
albo krocej
TABELA_ZWD-UST_WZN_PRZYJ
dziekuje Mistrzu!
zawiadomienie o czynnosciach granicznych
albo krocej
TABELA_ZWD-UST_WZN_PRZYJ
dziekuje Mistrzu!
Dzień Dobry.
Mogę prosić o dodanie w zakładce PISMA (2), do edycji wzorów pism w module SWDE zmiennych, które są dostępne w zakładce OSOBY (1). Teraz dostępne jest tylko miejsce spotkania. Przydały by się pozostałe wartości.
Mogę prosić o dodanie w zakładce PISMA (2), do edycji wzorów pism w module SWDE zmiennych, które są dostępne w zakładce OSOBY (1). Teraz dostępne jest tylko miejsce spotkania. Przydały by się pozostałe wartości.
- Załączniki
-
- SharedScreenshot.png (20.48 KiB) Przejrzano 11761 razy
-
- Bez nazwy.png (20.18 KiB) Przejrzano 11761 razy
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
dzien dobry,
czy dzieje sie cos w kwestii jak ponizej?
oraz tworzenie tabeli z zawiadamianymi podmiotami ?(...) lista osob w tej tabelce generowa jest na podstawie chackbox z okna glownego SWDE. Prosilbym, aby pojawila się przynajmniej opcja, zeby generowana lista byla na podstawie zakładki Osoby
O tym już pisałem w swoim poście z 30 wrz 2021, 12:38:Ezy pisze: ↑27 paź 2021, 09:08 dzien dobry,
oraz tworzenie tabeli z zawiadamianymi podmiotami ?(...) lista osob w tej tabelce generowa jest na podstawie chackbox z okna glownego SWDE. Prosilbym, aby pojawila się przynajmniej opcja, zeby generowana lista byla na podstawie zakładki Osoby
Pokazałem też zrzut ekranu, ale nie było sygnału, że nie o to chodziło.To jest możliwe przy wywołaniu w edytorze pism: Pole z bazy danych - Działka oznaczona jako główna - działki oznaczone jako sąsiednie...
Pozdrawiam Jurek B.
Tu niestety na tabelkę nie będzie można liczyć ze względu na brak zainteresowania innych użytkowników, natomiast kolega Grześ dodał opcję umieszczania nazwiska i imienia osoby w polu Firma w XLS generowanym w ramach Neolistu.Ezy pisze: ↑27 paź 2021, 09:08 dzien dobry,
Pozdrawiam Jurek B.
to moze chociaz doszlifujmy lub przeedytujmy to co mamy:Tu niestety na tabelkę nie będzie można liczyć ze względu na brak zainteresowania innych użytkowników (...)
korzystalem ze zmiennej: <<Tabelka: Lp; Imię i nazwisko; podpis; numer działki>>
- proponuje kolejnosc: Lp; Nr dzialki; Nazwisko + imie; podpis
ponadto na screenie ponizej wyjasnie o co chodzi.
ps. tak z ciekawosci, w jaki sposob okresla sie zainteresowanie uzytkownikow? ilosc odslon jst znaczaca. Wypowiedzi natomiast niespotyka sie wiele - przyklad chocby envelo - przesylka masowa (tez mialo byc malo zainteresowanych, a jednak...)
- Załączniki
-
- screen - OSOBY + PISMA_1.png (819.96 KiB) Przejrzano 10915 razy
istniejących tabel nie będziemy zmieniać - to nie są nasze pomysły i ktoś z tego korzysta (przynajmniej pomysłodawca)
w tym wypadku to moja jednoosobowa decyzjaps. tak z ciekawosci, w jaki sposob okresla sie zainteresowanie uzytkownikow? ilosc odslon jst znaczaca. Wypowiedzi natomiast niespotyka sie wiele - przyklad chocby envelo - przesylka masowa (tez mialo byc malo zainteresowanych, a jednak...)

Z pomysłem z obrazka to już spore zamieszanie. Jak władający ma być na liście to powinien być w zakładce osoby jako osobny rekord. Tabelka jest robiona na bazie zakładki. Ew. mozna dopisać go ręcznie obok nazwy Gminy. Ale wtedy nie zadziała adresowanie (jeśli to będzie jeden rekord).
pozdrawiam
grzes
grzes
Jeszcze z ciekawości dopytam - tą tabelkę otrzymuje każda osoba? Z tym polem "podpis"? To bardziej wygląda na zbiorczą listę osób, niż na pole do wstawienia do pisma do zawiadamianych osób.
pozdrawiam
grzes
grzes
tabelke otrzymuje kazdy, ale ja ja za kazdym razem przeedytowuje na wzor jaki podalem w pierwszym poscie i pozniej przeklejam (tak jak Pan wspomnial), ale jest to klopotliwe i latwo o blad.
Jest to o tyle wazne, ze np bywa problem z wladajacymi, albo mialem ostnio sytuacje, ze zmienil mi sie wlasciciel dzialki i musialem poddac edycji liste osob..
to moze chociaz uda mi sie wyblagac dodatkowa tabelke na bazie tej ktora jest, lecz z kolejnoscia Lp - nr dzialki - podmiot i wypelnianiem jej na podstawie listy z zakladki Osoby...
jakakolwiek decyzja zapadnie, uszanuje
, ale prosze rozwazyc...
pomimo dodania w zakladce Osoby nowego rekordu, to nie pojawia sie ta osoba w generowanej tabelce, malo tego wartosci podmiotow wypelniane sa na podstawie listy z okna glownego SWDE (chackboxy)Jak władający ma być na liście to powinien być w zakładce osoby jako osobny rekord
Jest to o tyle wazne, ze np bywa problem z wladajacymi, albo mialem ostnio sytuacje, ze zmienil mi sie wlasciciel dzialki i musialem poddac edycji liste osob..
to moze chociaz uda mi sie wyblagac dodatkowa tabelke na bazie tej ktora jest, lecz z kolejnoscia Lp - nr dzialki - podmiot i wypelnianiem jej na podstawie listy z zakladki Osoby...
jakakolwiek decyzja zapadnie, uszanuje

To jeszcze pytanie - ta tabelka jest dla innych osób niż te które sa już na liście w zakładce "Osoby"? I stad potrzeba użycia osób z zaznaczonych działek?
Czy tabelka z pola "Otrzymują (wszystkie osoby) - tabelka" po ew. modyfikacjach nie jest lepszym rozwiązaniem?
Czy tabelka z pola "Otrzymują (wszystkie osoby) - tabelka" po ew. modyfikacjach nie jest lepszym rozwiązaniem?
pozdrawiam
grzes
grzes
nie, ta tabelka ma byc wlasnie tylko dla osob wygenerowanych z zakladki "Osoby". Sek w ty, ze jesli ja edytuje liste np. poprzez dodanie osoby
to ta osoba nie pojawia sie w tej tabelce.
Pojawiaja sie osoby ktore pierwotnie byly zaimportowane narzedziem: "Dodawanie osob z dzialek".
podobnie program generuje osoby z dzialek w tabelce gdy:
- usuniemy rekord osoby z z zakladki "Osoby";
- zaznaczymy tylko czesc rekordow osob ( z shiftem);
to ta osoba nie pojawia sie w tej tabelce.
Pojawiaja sie osoby ktore pierwotnie byly zaimportowane narzedziem: "Dodawanie osob z dzialek".
podobnie program generuje osoby z dzialek w tabelce gdy:
- usuniemy rekord osoby z z zakladki "Osoby";
- zaznaczymy tylko czesc rekordow osob ( z shiftem);
w tej tabelce której Pan uzywa sie nie pojawią bo ona bierze dane z zaznaczonych działek. Dlatego raz jeszcze prośba o testy tej tabelki: "Otrzymują (wszystkie osoby) - tabelka"
pozdrawiam
grzes
grzes
ok Panie Grzegorzu ta tabelka generuje pozadana liste osob. Jakby mogl Pan poddac ja edycjiprośba o testy tej tabelki: "Otrzymują (wszystkie osoby) - tabelka"
Lp; Nr dzialki; Nazwisko + imie; Uwagi
do testów "Otrzymują (wszystkie osoby) - tabelka (Lp,Nr działki,Nazwa/nazwisko,uwagi) " - plik do podmiany w c-geo/BIN
pozdrawiam
grzes
grzes
Panie Grzegorzu, bardzo, bardzo dziekuje!
Bardzo to usprawni prace.
Bardzo to usprawni prace.
Czy ktoś jeszcze ma taki problem: w szablonie zawiadomienia niezależnie czy użyję kodu: <<identyfikator zgłoszenia>> czy <<Id. pracy zgłoszenia>>, nie wstawia mi tego identyfikatora. GO zaciąga wszystkie dane, ponieważ robota jest połączona z GO.