Dokładność wyświetlania spadku
Dokładność wyświetlania spadku
Dzień dobry.
Czy byłaby możliwość dodania w opcjach programu w zakładce "Obliczenia" opcji dokładności wyświetlania spadku w pomiarach i obliczeniach na mapie - Odległości i azymuty?
Pozdrawiam
Michał
Czy byłaby możliwość dodania w opcjach programu w zakładce "Obliczenia" opcji dokładności wyświetlania spadku w pomiarach i obliczeniach na mapie - Odległości i azymuty?
Pozdrawiam
Michał
Re: Dokładność wyświetlania spadku
Dzień dobry, obecnie dokładność spadku jest uzależniona od dokładności H - jest o jeden rząd mniejsza. Jeśli potrzeba zwiększyć dokładność spadku, należy wcześniej zwiększyć dokładność H.
Moim zdaniem, nie powinna podlegać innym zasadom niż ta zależność od dokładności H.
Moim zdaniem, nie powinna podlegać innym zasadom niż ta zależność od dokładności H.
Pozdrawiam Jurek B.
Nie wiem czy do końca się zrozumieliśmy. Chodzi mi o pole zaznaczone na załączonych przykładach i możliwość wyświetlania wartości spadku z dokładnością do jednego miejsca po przecinku. Zmiana dokładności rzędnej powoduje jedynie zmianę wartości obliczonego spadku, co moim zdaniem nie powinno mieć miejsca gdyż faktyczny spadek nie zmienia się i nie zależy od dokładności wyświetlania rzędnej.
- Załączniki
-
- plik2a.jpg (875.82 KiB) Przejrzano 7137 razy
-
- plik1a.jpg (878.35 KiB) Przejrzano 7137 razy
w c-geo dokladnosc xy czy h nie oznacza tylko dokladnosci wyswietlania - to równiez informacja z jaka dokładnoscią są wyznaczone współrzędne (brane do obliczen)
pozdrawiam
grzes
grzes
Dziękuję za wyjaśnienia. To by wiele tłumaczyło jeśli chodzi o część obliczeń z przeszłości

Ja tylko dodam, że ta zależność pomiędzy dokładnością XYH a wynikami obliczeń jest tylko wtedy gdy funkcje zaokrąglania są włączone. Jeśli zaokrąglanie będzie wyłączone (jak na zrzucie) to wynik będzie zawsze taki sam (niezależnie od ustawionej precyzji wyświetlania).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Witam,
Czy można zmienić aby po wybraniu wstaw czołówki na linii za jednym razem wstawiał czołówki i spadki linii ? Na ten moment wstawia ale jedno albo drugie.
Czy można zmienić aby po wybraniu wstaw czołówki na linii za jednym razem wstawiał czołówki i spadki linii ? Na ten moment wstawia ale jedno albo drugie.
Czuwaj
Wykorzystując funkcję obliczenia na mapie można wstawiać kilka elementów za jednym zamachem (jest potrzebna wersja testowa):
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Mi bardziej chodziło o to że mam linię np kanalizacji i wstawiam za jednym razem na 50 odcinkach długości i spadku na tej linii.
Czuwaj
To aktualnie na dwa razy, raz dając miary nad linią, a później pod linią - trzeba wyłączyć opcję kasowania poprzednich wartości.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Dzień dobry.
Co trzeba ustawić w zaokrąglaniu współrzędnych, żeby w module projektowania tras w punktach kontrolowanych program liczył poprawnie odchyłki? W załączeniu zrzut z obliczeń. Punkty do tabeli importuję z dokładnością do 3 miejsc, natomiast dokładność tabeli jest ustawiona na 2.
Co trzeba ustawić w zaokrąglaniu współrzędnych, żeby w module projektowania tras w punktach kontrolowanych program liczył poprawnie odchyłki? W załączeniu zrzut z obliczeń. Punkty do tabeli importuję z dokładnością do 3 miejsc, natomiast dokładność tabeli jest ustawiona na 2.
- Załączniki
-
- Bez tytułu.jpg (12.48 KiB) Przejrzano 5069 razy
Dzień dobry, powinno pomóc zwiększenie dokładności XY i H w C-GEO przed włączeniem modułu.
Pozdrawiam Jurek B.
Sęk w tym, że potrzebuję przekazać wynik obliczeń do 2 miejsc po przecinku. W jednym z poprzednich postów Pan Grzegorz zwrócił uwagę, że dokładność xy czy h nie oznacza tylko dokładności wyświetlania - to również informacja z jaka dokładnością są wyznaczone współrzędne. W podanym przeze mnie przykładzie ewidentni widać, że coś jest nie tak.
Jest chyba dokładnie odwrotnie niż w pierwotnej sprawie opisanej w wątku. Tam przy obliczaniu spadku program obcina miejsca po przecinku i dlatego dla teoretycznie tych samych danych wychodzą inne wyniki, a tutaj chyba zostawia skoro obliczona odchyłka nie pokrywa się z wyświetlanymi rzędnymi.
Pozdrawiam
Jest chyba dokładnie odwrotnie niż w pierwotnej sprawie opisanej w wątku. Tam przy obliczaniu spadku program obcina miejsca po przecinku i dlatego dla teoretycznie tych samych danych wychodzą inne wyniki, a tutaj chyba zostawia skoro obliczona odchyłka nie pokrywa się z wyświetlanymi rzędnymi.
Pozdrawiam
A jakie opcje związane z zaokrąglaniem ma Pan ustawione w Opcjach programu, zakładka Obliczenia.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Ilość miejsc w tabelce zalezy od dokładności w tych opcjach (po zmianie trzeba okno projektowania tras od nowa uruchomić):
pozdrawiam
grzes
grzes
To jest dla mnie jasne. Ja się zastanawiam dlaczego program podaje błędną odchyłkę (jeżeli patrzymy na różnice zaokrąglonych rzędnych). Za każdym razem jak zmieniałem w opcjach sposób zaokrąglania, uruchamiałem program na nowo.
W wersji testowej zrobiliśmy już obliczanie odchyłek H w oparciu o zaokrąglone wysokości, więc nie powinno być teraz tych różnic.
Pozdrawiam Jurek B.