Wybor - sortowanie po rodzaju obiektu
Wybor - sortowanie po rodzaju obiektu
propozycja wprowadzenia sortowania obiektow w polu wyboru punkt / linia / powierzchnia / czolowka
- Załączniki
-
- WYBOR - WARSTWA MAPA.png (7.21 KiB) Przejrzano 4948 razy
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk
-
- __
Re: Wybor - sortowanie po rodzaju obiektu
Witam,
przydatną opcją byłoby uwzględnianie w wyborze warstw nieedytowalnych - w natłoku warstw ułatwiłoby to identyfikację obiektów.
Może dobrym rozwiązaniem byłby układ zakładek w oknie wyboru (podobnie jak w oknie wyszukiwania punktu).
Ewentualnie rozróżnianie rodzaju obiektu kolorem.
Pozdrawiam.
R.N.
przydatną opcją byłoby uwzględnianie w wyborze warstw nieedytowalnych - w natłoku warstw ułatwiłoby to identyfikację obiektów.
Może dobrym rozwiązaniem byłby układ zakładek w oknie wyboru (podobnie jak w oknie wyszukiwania punktu).
Pozdrawiam.
R.N.
Sortowanie według kategorii typów geometrii nie będzie możliwe do wprowadzenia w tym oknie. Zalecam przełączenie trybu wybierania z powierzchniowego na krawędziowe - to znacząco ułatwia wybór przy wielu obiektach.
Pozdrawiam Jurek B.
Witam, okno wyboru uwzględnia warstwy nieedytowalne - wszystkie obiekty z tych warstw są na tej liście pokazane.Multiprojekt-Geo pisze: ↑16 paź 2022, 13:20 Witam,
Pozdrawiam.
R.N.
Tu również zalecam zmianę sposobu wybierania z powierzchniowego na krawędziowe (Opcje-Parametry programu-Mapa cd).
Pozdrawiam Jurek B.
-
- __
Sorrki, chodziło mi o warstwy niewybieralne.Jurek B. pisze: ↑16 paź 2022, 18:20Witam, okno wyboru uwzględnia warstwy nieedytowalne - wszystkie obiekty z tych warstw są na tej liście pokazane.Multiprojekt-Geo pisze: ↑16 paź 2022, 13:20 Witam,
Pozdrawiam.
R.N.
Tu również zalecam zmianę sposobu wybierania z powierzchniowego na krawędziowe (Opcje-Parametry programu-Mapa cd).
Pozdrawiam.
R.N.
Tzn. by w tej liście były także obiekty z warstw niewybieralnych? Chyba by to było nienajlepsze rozwiązanie.
Pozdrawiam Jurek B.
-
- __
To może wprowadzić nową opcję <informacji o warstwach widocznych na mapie>
Często mam sytuację, że potrzebuję na chwilę ustawić jakiś obiekt mapy na niewidoczny (lub wybieralny) ale nie jestem w stanie dojść do tego na jakiej jest warstwie.
Nadmieniam tylko, że np. teraz pracuję na mapie, która ma 822 warstwy z różnym statusem - zmieniającym się "dynamicznie" i generalnie identyfikacja na mapie obiektów z warstw niewybieralnych jest problematyczna (można zapisywać stan legendy i do niego wracać ale po n-tym razie jest to "upierdliwe").
Pozdrawiam.
R.N.
Często mam sytuację, że potrzebuję na chwilę ustawić jakiś obiekt mapy na niewidoczny (lub wybieralny) ale nie jestem w stanie dojść do tego na jakiej jest warstwie.
Nadmieniam tylko, że np. teraz pracuję na mapie, która ma 822 warstwy z różnym statusem - zmieniającym się "dynamicznie" i generalnie identyfikacja na mapie obiektów z warstw niewybieralnych jest problematyczna (można zapisywać stan legendy i do niego wracać ale po n-tym razie jest to "upierdliwe").
Pozdrawiam.
R.N.
Tu programista musi trochę popracować by dodać taką funkcjonalność, ale propozycja jest ok.Multiprojekt-Geo pisze: ↑17 paź 2022, 12:36 To może wprowadzić nową opcję <informacji o warstwach widocznych na mapie>
Pozdrawiam.
R.N.
Pozdrawiam Jurek B.
-
- __
Super.
W wątku wyboru mam jeszcze jedną propozycję do przeanalizowania:
Opcjonalnie wybór w pierwszej kolejności obiektów z warstwy edytowalnej (analogicznie jak jest to zrobione dla napisów).
Przyśpieszyłoby to wielokrotny wybór obiektów z konkretnej warstwy, która niekoniecznie jest na górze listy warstw.
Pzdr.
R.N.
Opcjonalnie wybór w pierwszej kolejności obiektów z warstwy edytowalnej (analogicznie jak jest to zrobione dla napisów).
Przyśpieszyłoby to wielokrotny wybór obiektów z konkretnej warstwy, która niekoniecznie jest na górze listy warstw.
Pzdr.
R.N.
EDIT:Multiprojekt-Geo pisze: ↑05 lis 2022, 13:29 Super.
Pzdr.
R.N.
Obecnie kryterium kolejności jest odległość obiektu od punktu kliknięcia (gdy włączone jest wybieranie po krawędzi obiektów). Żeby nie popsuć niczego, moglibyśmy dla obiektów położonych w zbliżonej odległości zwiększyć wagę warstwy edytowalnej. Dla wybierania powierzchniowego, gdzie kolejność wyboru zależy od kolejności warstw, może uda się wprowadzić pierwszeństwo warstwy edytowalnej.
Pozdrawiam Jurek B.