model OpenGL
model OpenGL
Czy jest możliwość wprowadzenia opcji przeskalowania osi Z?
Re: model OpenGL
Proszę wcisnąć tą zakreśloną ikonkę w oknie widoku 3D:
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2024-01-16 225345.png (19.23 KiB) Przejrzano 2410 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Dziękuję za podpowiedź! Przydałoby się skalowanie takie jest jest w opcji "model", że skalę możemy zmniejszać i zwiększać. Aktualnie jak zwiększymy skalę to nie ma opcji powrotu. Trzeba wyłączyć i włączyć na nowo model. Fajnie gdyby dało się też włączyć podgląd pikiet
W wersji testowej dodaliśmy możliwość zmniejszenia skali Z modelu OPEN GL.
Pozdrawiam Jurek B.
Są jakieś ograniczenia przy generowaniu modelu 3D? Chciałem wymodelować spory obszar (77300pikiet) i program ciągle mieli. Zastanawiam się czy to wynika z jakiś ograniczeń (obszarowych, ilości punktów w modelu), czy po prostu jest to zbyt wiele dla Cgeo?
Raczej to co innego, bo modele robiliśmy na około 1mln pkt. - ale już większej ilości raczej nie polecam.
Oczywiście model siatki trójkątów.
Pozdrawiam Jurek B.
Obliczenie modelu się wykonuje. Co prawda trwa długo (kilka minut), ale się policzyło. Obszar 80ha. Tylko mam tu na myśli samo wyświetlanie modelu, czyli ikonka ołówka (rysunek) i potem model (OpenGL). Ten rysunek się nie generuje. Rysunek w starszym formacie z pozycji Rysunek>Model się generuje i to dość szybko. Praca jest trochę ociężała, ale coś się pokazuje
Przydałyby się te dane do sprawdzenia. U mnie na 77 tys. pkt po około 20 min. wyświetlił się model OpenGL.marcinn pisze: ↑11 kwie 2024, 20:58Obliczenie modelu się wykonuje. Co prawda trwa długo (kilka minut), ale się policzyło. Obszar 80ha. Tylko mam tu na myśli samo wyświetlanie modelu, czyli ikonka ołówka (rysunek) i potem model (OpenGL). Ten rysunek się nie generuje. Rysunek w starszym formacie z pozycji Rysunek>Model się generuje i to dość szybko. Praca jest trochę ociężała, ale coś się pokazuje
Pozdrawiam Jurek B.
Aż tyle nie czekałem, więc być może po takim czasie się pojawi. Pytanie czy da się to jakoś usprawnić? Czekanie za każdym razem 20-30min na model to bardzo długo. Trafiła się robota na obliczenie sporego obszaru, ale potrzebuję często zrobić podgląd na model, żeby wychwycić nieprawidłowości i je korygować. Ale ten czas oczekiwania zabija całą procedurę.
A czy można byłoby dorzucić opcję wyświetlania nr pikiet? I jeszcze prośba z kiedyś- gdyby przy przeskalowywaniu osi Z, widok pozostawał bez zmian (nie wracał do pozycji początkowej)