Mapa porównania z terenem
Mapa porównania z terenem
Fajnie jak by program też automatycznie wykonał opis na mapie lub jako raport :
" MAPA PORÓWNANIA Z TERENEM
SKALA 1:500"
+ miejscowośc, obręb, "kerg", data itd.
a jak jest to ciężkie do zrobienia to chociaż niech doda warstwę "opis"
" MAPA PORÓWNANIA Z TERENEM
SKALA 1:500"
+ miejscowośc, obręb, "kerg", data itd.
a jak jest to ciężkie do zrobienia to chociaż niech doda warstwę "opis"
Re: Mapa porównania z terenem
Myślę, że najlepiej będzie utworzyć sobie szablon w Edytorze RTF na mapie. Dzięki temu cały tekst formatowany można będzie swobodnie przesuwać na mapie.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
to chociaż dodajcie warstwę "opis oraz "zakres" bo za każdym razem w nowej tabeli muszę takie dodawać
No ale to załatwia szablon warstwy. Gdy zakładam tabele dla mapy wywiadu, to zakładam na szablonie mapa wywiadu i tam już mam warstwę zakresu z odpowiednim stylem i kolorem.
na bazie dostarczonych szablonów, każdy użytkownik może stworzyć własny z dodatkowymi warstwami. Dzięki temu, tworząc nową tabelę/mapę można wybrać utworzony szablon.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
tak wiem, tworze swoje szablony ale czy da się edytować szablon Mapa Zasadnicza 2021?
Można edytować ten szablon i zapisać pod nazwą oryginalną w katalogu C-GEO\BIN. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że przy aktualizacji C-GEO ta własna wersja zostanie zastąpiona wersją z aktualizacji.
Ponadto należy wówczas zachować ostrożność by nie uszkodzić warstw i baz danych, które potem będą ważne w kontekście importu/eksportu GML.
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2024-06-06 113352.png (33.57 KiB) Przejrzano 1940 razy
Pozdrawiam Jurek B.
dlatego proszę o dodanie tych warstw przez Państwa w module Mapa porównania z terenem, albo lepiej wykonania gotowego szablonu opisu
Taki opis można umieścić np. na warstwie zerowej, PrezentacjaGraficzna lub innej już istniejącej.
Nie wprowadzamy do szablonu standardowego warstw potrzebnych indywidualnym użytkownikom.
Pozdrawiam Jurek B.
Można też skorzystać z formularzy v2 - raz utworzony formularz długo posłuży, są zalety zmiennych itd. w razie czego można ręcznie dopracować opis
1. Symbol skreślenia X zapisuje się do pdf i dwg/dxf grubością 0.35 mimo, że w c-geo jest "cienki". Przy terenie zurbanizowanym i zagęszczeniu pikiet pomiarowych mocno zasłania to mpzt.
2. Czy w opcjach do wyboru zapisu i otwarcia automatycznego po zapisie pdf można dodać opcje automatycznego otwarcia okna Eksplorator Windows. Dotyczy wszystkich miejsc zapisu plików pdf, rtf, txt. Można wtedy szybko wygenerowany plik załączyć do poczty oraz skorzystać z opcji "Otwórz z"
2. Czy w opcjach do wyboru zapisu i otwarcia automatycznego po zapisie pdf można dodać opcje automatycznego otwarcia okna Eksplorator Windows. Dotyczy wszystkich miejsc zapisu plików pdf, rtf, txt. Można wtedy szybko wygenerowany plik załączyć do poczty oraz skorzystać z opcji "Otwórz z"
Pzdr.
ciesiel
ciesiel
Nie jestem pewny czy kiedyś było dobrze czy nie, bo dopiero kilka dni temu, zaczęto mi to usterkować.
Przy generowaniu mapy wywiadu z GML, generuje się kreskowanie na obiektach zmienionych (nie usuniętych.
Np. poniższą krawędź drogi zmieniłem tylko na jednym odcinku (cała droga ma około 300m). Wygenerowała się cała na czerwono + znaki skreślenia.
Przy generowaniu mapy wywiadu z GML, generuje się kreskowanie na obiektach zmienionych (nie usuniętych.
Np. poniższą krawędź drogi zmieniłem tylko na jednym odcinku (cała droga ma około 300m). Wygenerowała się cała na czerwono + znaki skreślenia.
U mnie jest jak trzeba - tylko na odcinkach które zostały zmodyfikowane są skreślenia, proszę kontaktować się z naszym serwisem, pomożemy online.
Pozdrawiam Jurek B.