Edytor napisów
Edytor napisów
Przy imporcie z ewmapy przy każdej działce pojawia się jej numer oraz
pusty (w postaci spacji) napis. Przy dużej ilości działek kolejne usuwanie
tych spacji jest bardzo uciązliwe, nawet przy pomocy edytora tekstów.
Może w edytorze tym dałoby się umieścić opcję pn. "Usuń puste napisy
z warstwy działek lub użytków".
Z poważaniem
AD
pusty (w postaci spacji) napis. Przy dużej ilości działek kolejne usuwanie
tych spacji jest bardzo uciązliwe, nawet przy pomocy edytora tekstów.
Może w edytorze tym dałoby się umieścić opcję pn. "Usuń puste napisy
z warstwy działek lub użytków".
Z poważaniem
AD
Faktycznie przy imporcie z Ewmapy powstają takie puste napisy - nigdy ich wcześniej nie widziałem
Wydaje mi się, że ich usunięcie jest bardzo proste przy pomocy Edytora napisów - wystarczyło w kolumnie Napis rozwinąć listę wartości (czarny trójkącik) i wybrać napis "pusty" a więc tą spację właśnie, a potem nacisnąć klawisz DEL.
Natomiast aby zlikwidować ten problem najlepiej będzie jeśli przy imporcie z Ewmapy będziemy pomijać napisy składające się wyłącznie ze spacji.
Wydaje mi się, że ich usunięcie jest bardzo proste przy pomocy Edytora napisów - wystarczyło w kolumnie Napis rozwinąć listę wartości (czarny trójkącik) i wybrać napis "pusty" a więc tą spację właśnie, a potem nacisnąć klawisz DEL.
Natomiast aby zlikwidować ten problem najlepiej będzie jeśli przy imporcie z Ewmapy będziemy pomijać napisy składające się wyłącznie ze spacji.
Pozdrawiam Jurek B.
Re: Edytor napisów
MAPA-EDYTOR NAPISÓW-Zmiana napisów- atrybut przesłaniania działa tylko w jedną stronę. Przydałaby się możliwość likwidacji przesłaniania
Janek B.
Janek B.
Witam
Mam propozycję aby dodać do edytora funkcję która by pozostawiała tylko początek ciągu napisu np. mam na warstwie wysokości do centymetra i do decymetra 123.45 i 123.5 i che by zostawił mi pierwsze 5 znaków lub od końca określoną ilość znaków mam opisy aa123 i a123 i by zostawił ostatnie 3 znaki.
Mam propozycję aby dodać do edytora funkcję która by pozostawiała tylko początek ciągu napisu np. mam na warstwie wysokości do centymetra i do decymetra 123.45 i 123.5 i che by zostawił mi pierwsze 5 znaków lub od końca określoną ilość znaków mam opisy aa123 i a123 i by zostawił ostatnie 3 znaki.
Jest w wersji testowejDarekex pisze:Witam
pozdrawiam
grzes
grzes
Dzień dobry. Proszę o usuniecie błędu w funkcji „Opis do punktu” na mapie. Otóż, jeżeli wcześniej korzysta się z funkcji „Tekst” również na mapie i tam zaznacza się podkreślenie tekstu, a następnie przechodzi się do funkcji „Opis do punktu” ,to pomimo ,że w opcji „Czcionka” tekst jest nie podkreślony - wstawiany tekst do punktu jest podkreślony (na rys. jest to liczba 345.0 )
- Załączniki
-
- 2014-08-16_110131.png (20.9 KiB) Przejrzano 3815 razy
Zanim będzie poprawka, można ten problem ominąć, zaznaczając i odznaczając opcję "Podkreślony" w oknie z parametrami czcionki w funkcji "Wstaw opis" - wtedy już wstawiany opis nie będzie podkreślany.Proszę o usuniecie błędu w funkcji „Opis do punktu” na mapie. Otóż, jeżeli wcześniej korzysta się z funkcji „Tekst” również na mapie i tam zaznacza się podkreślenie tekstu, a następnie przechodzi się do funkcji „Opis do punktu” ,to pomimo ,że w opcji „Czcionka” tekst jest nie podkreślony - wstawiany tekst do punktu jest podkreślony
Pozdrawiam Jurek B.
-
- __
Czy istnieje możliwość dodania funkcji dodawania stałej wartości do tekstów na mapie?
Mam dużą mapę z wysokościami ( zaimportowaną z ewmapa) i potrzebuję zmienić układ wysokościowy tj. zmienić wszystkie teksty z wysokościami o stałą wartość ?
Mam dużą mapę z wysokościami ( zaimportowaną z ewmapa) i potrzebuję zmienić układ wysokościowy tj. zmienić wszystkie teksty z wysokościami o stałą wartość ?
Andrzej