Zapisywane są w plikach 'BIN/szablony.*' ale zastapienie tych plikow powoduje utrate wlasnych szablonow. Najlepiej w oknie edycji szablonu wybrać "Dokument->Zapisz wzór do pliku". Taki plik mozna wczytać do edytora szablonu na innym komputerze "Dokument->Wczytaj wzór z pliku"MarekOtt pisze:A jeszcze jedno... gdzie zapisują się nasze szablony raportów ?.
Po nazwach szablonu nic nie znajduje, więc domyślam się że są gdzieś ukryte w jakimś pliczku ?. Chodzi mi tu głównie o możliwość wysłania do znajomych gotowych już szablonów itp.
Operaty z C-Geo
Re: Operaty z C-Geo
pozdrawiam
grzes
grzes
Używam bardzo często tych nowych możliwości tworzenia raportów przez szablony, po ponad tygodniu mam parę uwag:
1.) przydało by się podpiąć jakieś sprawdzanie pisowni po naszego edytora raportów, jak i przy podglądzie raportu. za dużo literówek mi się wkrada, i dlatego dobrze by było gdyby program (tak jak Word, czy też inne programy chociażby przeglądarki internetowe) podkreślały niepoprawne wyrazy
2.) nie wiem dlaczego, ale czasami w menu listy raportów (na dole jest okno szybkiego podglądu) dany raport inaczej wygląda niż na podglądzie wydruku, chodzi mi o np. ustawienie marginesów itp.
3.) czy można by było przenieść opis1, opis2 itp do [menu więcej - projektu], aktualnie jest w [menu więcej - tabeli roboczej], jeśli się nie da to może chociaż dodać w [menu więcej - projektu] dodatkowe pola opisu ze 5-6 w których tytuł można było by wpisać samemu, pisał też o tym kolega PUG, oczywiście z możliwością podpięcia tych pul w szablonach.
to na tyle, ogólnie jednak wszystko działa wyśmienicie.
pozdr.
1.) przydało by się podpiąć jakieś sprawdzanie pisowni po naszego edytora raportów, jak i przy podglądzie raportu. za dużo literówek mi się wkrada, i dlatego dobrze by było gdyby program (tak jak Word, czy też inne programy chociażby przeglądarki internetowe) podkreślały niepoprawne wyrazy
2.) nie wiem dlaczego, ale czasami w menu listy raportów (na dole jest okno szybkiego podglądu) dany raport inaczej wygląda niż na podglądzie wydruku, chodzi mi o np. ustawienie marginesów itp.
3.) czy można by było przenieść opis1, opis2 itp do [menu więcej - projektu], aktualnie jest w [menu więcej - tabeli roboczej], jeśli się nie da to może chociaż dodać w [menu więcej - projektu] dodatkowe pola opisu ze 5-6 w których tytuł można było by wpisać samemu, pisał też o tym kolega PUG, oczywiście z możliwością podpięcia tych pul w szablonach.
to na tyle, ogólnie jednak wszystko działa wyśmienicie.
pozdr.
Przydała by się też możliwośc zmiany formatu daty, np. z 2012-07-24 na 24-07-2012 lub z kropkami itp.
Dokładnie... Zazwyczaj pisze się: "wykonał dnia " i dobrze byłoby, jakby data zaczynała się rzeczywiście od dnia. Ewentualnie gdzieś w ustawieniach programu wprowadzić wszystkie możliwe formaty daty, bo co użytkownik, to ma swoje przyzwyczajenia.
...I dalej czekamy na możliwość edycji po swojemu opisów 1 do 5 w tabeli roboczej
. Można byłoby też zwiększyć ilość tych opisów (np. ok 10).
...I dalej czekamy na możliwość edycji po swojemu opisów 1 do 5 w tabeli roboczej

Pozdrawiam.
I przeniesc je do głównego "wiecej" projektu, a nie tabeli roboczejPUG pisze:Dokładnie... Zazwyczaj pisze się: "wykonał dnia " i dobrze byłoby, jakby data zaczynała się rzeczywiście od dnia. Ewentualnie gdzieś w ustawieniach programu wprowadzić wszystkie możliwe formaty daty, bo co użytkownik, to ma swoje przyzwyczajenia.
...I dalej czekamy na możliwość edycji po swojemu opisów 1 do 5 w tabeli roboczej. Można byłoby też zwiększyć ilość tych opisów (np. ok 10).

Ad1. Do testów. Zeby sprawdzanie pisowni zadzialalo należy:MarekOtt pisze:Używam bardzo często tych nowych możliwości tworzenia raportów przez szablony, po ponad tygodniu mam parę uwag:
pozdr.
- pobrać plik polish.dct i wgrac do katalogu c-geo.
- wejsc do opcji "Ustawienia sprawdzania pisowni" (rys. ponizej) i klikajac na "Dodaj słownik" wskazac plik polish.dct
- włączyć sprawdzanie opcją "Sprawdzanie pisowni" Ad2.
Formatowanie na podgladzie generowane jest zawsze z ustawien w opcjach (Parametry raportow). Niestety ustawienia marginesow z wzoru sa tracone.
Ad3.
Bedzie tylko chcemy to zrobic tak zeby kazdy mogl sobie samodzielnie dodawac i nazywac pola.
Ad4.
Formatowanie daty. W edytorze szablonu dodane pole "Data z formatowaniem". Po jego wybraniu podajemy w jakim formacie ma byc wstawiona data/godzina.
np. dd.mm.yyyy
Dostępne opcje:
d wyświetla dzień jako numer bez zera na początku (1-31).
dd wyświetla dzień jako numer z zerem na początku (01-31).
ddd wyświetla dzień tygodnia jako skrót (np: Pon,Sob).
dddd wyświetla całość dnia tygodnia (np: Poniedziałek, Sobota)
m wyświetla miesiąc jako numer bez zera na początku (1-12).
mm wyświetla miesiąc jako numer z zerem na początku (01-12).
mmm wyświetla miesiąc jako skrót (np: Lut,gru)
mmmm wyświetla całość nazwy miesiąca (np: Luty, grudzień)
yy wyświetla rok jako dwucyfrowy numer (00-99).
yyyy wyświetla rok jako czterocyfrowy numer (0000-9999).
h wyświetla godzinę jako numer bez zera na początku (0-23).
hh wyświetla godzinę jako numer z zerem na początku (00-23).
n wyświetla minutę jako numer bez zera na początku (0-59).
nn wyświetla minutę jako numer z zerem na początku (00-59).
s wyświetla sekundę jako numer bez zera na początku (0-59).
ss wyświetla sekundę jako numer z zerem na początku (00-59).
Aktualny plik exe
pozdrawiam
grzes
grzes
Korekta działa bardzo dobrze ale dałoby rade ją podłączyć do paska narzędzi w Raportach a nie w podglądzie wydruku?
Druga prośba jest taka, czy dałoby rade wstawić też opcje do ustawienia kierunku wpisywania tekstu? Pionowo itp...
Druga prośba jest taka, czy dałoby rade wstawić też opcje do ustawienia kierunku wpisywania tekstu? Pionowo itp...
jestMichal_K pisze:Korekta działa bardzo dobrze ale dałoby rade ją podłączyć do paska narzędzi w Raportach a nie w podglądzie wydruku?
niestety nie da rady - do tego to juz trzeba uzyc lepszego edytora tekstuMichal_K pisze:Druga prośba jest taka, czy dałoby rade wstawić też opcje do ustawienia kierunku wpisywania tekstu? Pionowo itp...
Do testów jest tez opcja umożliwiająca wstawianie dodatkowych opisow do tabeli i projektu (przycisk "Dodatkowy opis" po ustawieniu się na nazwie projektu).
Dodatkowe opisy można wykorzystywać w szablonach pism w opcji "Raporty"
Aktualny plik exe
pozdrawiam
grzes
grzes
Witam.
Super sprawa z wprowadzaniem własnych opisów do tabeli i projektu - właśnie o to mi chodziło.
Jestem w trakcie testów, jednak pojawia się u mnie pewien problem. Po wprowadzeniu kilku opisów , zacząłem wprowadzać potrzebne mi dane. C-Geo nieoczekiwanie zaczął "znikać" po wstawieniu mniej więcej dwóch pozycji. Powtórzyło się to 4 razy. Za 5-tym razem wyskoczył błąd: Gdyby nie ten mankament, to wszystko byłoby naprawdę super.
Pozdrawiam i Dziękuję
Super sprawa z wprowadzaniem własnych opisów do tabeli i projektu - właśnie o to mi chodziło.
Jestem w trakcie testów, jednak pojawia się u mnie pewien problem. Po wprowadzeniu kilku opisów , zacząłem wprowadzać potrzebne mi dane. C-Geo nieoczekiwanie zaczął "znikać" po wstawieniu mniej więcej dwóch pozycji. Powtórzyło się to 4 razy. Za 5-tym razem wyskoczył błąd: Gdyby nie ten mankament, to wszystko byłoby naprawdę super.
Pozdrawiam i Dziękuję
Pozdrawiam.
Mi takze o to chodziło.
Ja dodatkowo mam pytanie, gdzie zapisują się te dodatkowe opisy, w jakim pliku tak by można było przenieść do innych komputerów, by wczytywane projekty z dodatkowymi opisami były widziane na pozostałych komputerach.
Ja dodatkowo mam pytanie, gdzie zapisują się te dodatkowe opisy, w jakim pliku tak by można było przenieść do innych komputerów, by wczytywane projekty z dodatkowymi opisami były widziane na pozostałych komputerach.
Poprosze o plik cgeo8.elf na adres grzes malpa xgeo.plPUG pisze:Witam.
Pozdrawiam i Dziękuję
pozdrawiam
grzes
grzes
Powinno wystarczyc przekopiowanie opis.ini z katalogu BINMarekOtt pisze:Mi takze o to chodziło.
pozdrawiam
grzes
grzes
Czy problem PUG'a to kwestia indywidualna, czy raczej każdy będzie miał taki sam problem. Pytam, bo chcę się zabrać za modyfikowanie opisów tabel i szablonów, a nie chcę by się wszystko posypało.
Problem został rozwiązany po kilku próbach po za forum.
Proszę pobrać najnowszą wersję testową pliku C-Geo.exe - powinno być już wszystko w porządku.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję Panu Grzesiowi za pomoc.
Proszę pobrać najnowszą wersję testową pliku C-Geo.exe - powinno być już wszystko w porządku.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję Panu Grzesiowi za pomoc.
Pozdrawiam.
Tak jak wyżej zaleca kolega Krzysiek (dziękuję za pomoc w znalezieniu usterki!) wszyscy którzy zaczeli uzywac tych nowych opcji niech koniecznie pobiorą raz jeszcze plik exe.MarekOtt pisze:Czy problem PUG'a to kwestia indywidualna, czy raczej każdy będzie miał taki sam problem. Pytam, bo chcę się zabrać za modyfikowanie opisów tabel i szablonów, a nie chcę by się wszystko posypało.
pozdrawiam
grzes
grzes
Kiedy można spodziewać się aktualizacji zawierającej te i inne zmiany?
Janek B.
Janek B.
Nie wiem czy to duzy problem, ale przydałaby się możliwość masowego exportu lub importu szablonów. Niestety teraz trzeba każdy z osobna exportowac a później importować. Do tego działa to tylko na edytorze ..
-
- ____
Przydała by się opcja wstawiania rtf-a z raportów bezpośrednio na mapę. Przydatne np przy tworzeniu fiszek na mapy pom. powykonawczego czy też mapy.
- FaFaL
- Team
- Kontakt:
http://softline.xgeo.pl/wiki/index.php? ... kument_RTFbartek1122 pisze:Przydała by się opcja wstawiania rtf-a z raportów bezpośrednio na mapę. Przydatne np przy tworzeniu fiszek na mapy pom. powykonawczego czy też mapy.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
-
- ____
Akurat tą opcję znam ale chodziło mi żeby to jeszcze bardziej ułatwić i bezpośrednio ze spisu raprtów wybrać np jeden i wstawić go na mapę za pomocą jakiejś nowej ikonki np"wstaw na mapę":D
Osobiście uważam że obecne wstawianie jest wystarczające. Gdyby była ikonka "Wstaw na mapę" to gdzie i na jaka warstwę by Ci się miał wstawić ten raport który nie ma "georeferencji" itp? A tak przy użyciu tego już stworzonego wstawiania ustalasz warstwę i dokładne położenie danego RTFa.
- FaFaL
- Team
- Kontakt:
Witam
Tak ostatnio przeglądałem ukochane rozporządzenie pod kątem pisania konspektu z osnów pomiarowych i stwierdziłem ze sprawa informacji o projekcie powinna być standardowo rozbudowana o elementy wymagane przez rozporządzenie. Nalezy przeglądnąć wymagania co do zawartości roboczej bazy danych i zastanowić sie co gdzie powinno sie znaleźć. Ponieważ informacje te są w dużej części dosyć ogólne więc będą przydatne nawet jesli gml nie wypali - np podczas automatycznego tworzenia sprawozdania technicznego przy pomocy formularzy. Oczywiście oprócz samych pól muszą być stworzone odpowiednie słowniki z atrybutami zgodnymi z rozporządzeniem.
Tak ostatnio przeglądałem ukochane rozporządzenie pod kątem pisania konspektu z osnów pomiarowych i stwierdziłem ze sprawa informacji o projekcie powinna być standardowo rozbudowana o elementy wymagane przez rozporządzenie. Nalezy przeglądnąć wymagania co do zawartości roboczej bazy danych i zastanowić sie co gdzie powinno sie znaleźć. Ponieważ informacje te są w dużej części dosyć ogólne więc będą przydatne nawet jesli gml nie wypali - np podczas automatycznego tworzenia sprawozdania technicznego przy pomocy formularzy. Oczywiście oprócz samych pól muszą być stworzone odpowiednie słowniki z atrybutami zgodnymi z rozporządzeniem.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
-
- _
Witam wszystkich,
Powiem że wszystko działa super. Jedna prośba czy można powiększyć miejsce w treści wypełnianej "Dodatkowego opisu" o możliwość wstawiania tekstu wielowierszowego po zatwierdzeniu go ENTEREM bądź E/shift. A jeśli tak to powiększyć również wyświetlany tekst po zatwierdzeniu. Np. auto formatowanie do zawartości.
Powiem że wszystko działa super. Jedna prośba czy można powiększyć miejsce w treści wypełnianej "Dodatkowego opisu" o możliwość wstawiania tekstu wielowierszowego po zatwierdzeniu go ENTEREM bądź E/shift. A jeśli tak to powiększyć również wyświetlany tekst po zatwierdzeniu. Np. auto formatowanie do zawartości.
Używam tej modyfikacji praktycznie od początku pojawienia się wersji do testowania. Dla mnie działa to wszystko rewelacyjnie. W miarę czasu i potrzeb tworzę kolejne szablony pomagające mi przy kompletowaniu operatu. Jedynym niestety ograniczeniem są możliwości edytora tekstowego zaaplikowanego do C-Geo. Brak jest możliwości ustawień dotyczących bardziej skomplikowanych tabel, a przecież połowa dokumentacji geodezyjnej to przeróżne tabele. Wydaje mi się że teraz kolejnym krokiem powinno być rozbudowanie edytora, bo jednak niektóre wykazy trzeba jeszcze przygotowywać w wordzie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam