Tachimetria
Tachimetria
Proszę o poprawę 3 uciążliwości w obliczeniach tachimetrii:
1 W opcjach: "obliczenie wysokości stanowiska wykonuj tylko dla punktów oznaczonych jako nawiązanie wysokościowe" powinno być zapamiętywane globalnie, tzn wybrane raz powinno pamiętać już zawsze.
2 Jeżeli mam ustawioną tabelę podstawową (ja mam na przykład oddzielny projekt z wszystkimi punktami osnowy) to przy obliczeniach program jeżeli występuje taki sam nr punktu jak w tabeli PODSTAWOWEJ nie powinien wyrzucać komunikatu. Wg mnie porównanie punktu (i komunikat) powinny być tylko z tabelą roboczą, a tabela podstawowa powinna służyć jedynie do pobrania punktów których brak w roboczej. Przy obliczeniach w których nr pikiet pokryją się z nr punktów w tabeli podstawowej jest to bardzo uciążliwe.
3 Przypomnę o dodaniu jakiegoś innego koloru dla punktów oznaczanych jako nawiązanie poziome i wysokościowe.
1 W opcjach: "obliczenie wysokości stanowiska wykonuj tylko dla punktów oznaczonych jako nawiązanie wysokościowe" powinno być zapamiętywane globalnie, tzn wybrane raz powinno pamiętać już zawsze.
2 Jeżeli mam ustawioną tabelę podstawową (ja mam na przykład oddzielny projekt z wszystkimi punktami osnowy) to przy obliczeniach program jeżeli występuje taki sam nr punktu jak w tabeli PODSTAWOWEJ nie powinien wyrzucać komunikatu. Wg mnie porównanie punktu (i komunikat) powinny być tylko z tabelą roboczą, a tabela podstawowa powinna służyć jedynie do pobrania punktów których brak w roboczej. Przy obliczeniach w których nr pikiet pokryją się z nr punktów w tabeli podstawowej jest to bardzo uciążliwe.
3 Przypomnę o dodaniu jakiegoś innego koloru dla punktów oznaczanych jako nawiązanie poziome i wysokościowe.
Pozdrawiam
Re: Tachimetria
Hmmm, w C-GEO jest tylko nawiązanie przestrzenne (ewentualnie można je zredukować do sytuacyjnego za pomocą przełącznika o którym Pan wspomniał) oraz nawiązanie wysokościowe. Na moich komputerach nawiązanie xyh (lub xy) ma kolor czerwony, a nawiązanie h ma kolor zielony. No chyba że chodzi o coś innego.marioo pisze: 3 Przypomnę o dodaniu jakiegoś innego koloru dla punktów oznaczanych jako nawiązanie poziome i wysokościowe.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Chodzi o to żeby było tak jak jest czyli: xy-czerwony, h-zielony), + kolor np niebieski dla punktów które są nawiązaniami xyh
Pozdrawiam
Może tym razem się udalfLF pisze:Przetestowałem. Opcji do przesytu. Dla mnie zbyt skomplikowane. W trakcie obliczeń trudno zapamiętać co to ja tam mam odfajkowane. Nie jestem przeciwny zaproponowanemu rozwiązaniu, ale proszę dodać F7 - nawiązanie syt.
Często obliczenia tachimetrii potrzebne są tylko dla obliczenia x i y. Przy zaznaczeniu F7 zostaną obliczone wsp. sytuacyjne bez pytania o H stanowiska czy nawiazania.
F5=syt-wys (tak jest teraz) - czerwony
F6=wys (tak jest teraz) - zielony
F7=syt (dodać) - np niebieski
W bardzo prosty sposób wybieram, jak program ma traktować poszczególne p-kty nawiązania i jest to widoczne.

Z poważaniem flFL
Przypomnę jeszcze 2 punkty prócz kolorow, tak żeby nie umknęło:)marioo pisze: 1 W opcjach: "obliczenie wysokości stanowiska wykonuj tylko dla punktów oznaczonych jako nawiązanie wysokościowe" powinno być zapamiętywane globalnie, tzn wybrane raz powinno pamiętać już zawsze.
Pozdrawiam
1 Sądzę, że nie będzie ta opcja już potrzebna - skoro wejdzie nowy typ nawiązania - poziomego.
2 Chyba faktycznie można ten komunikat wyłączyć w takim wypadku.
2 Chyba faktycznie można ten komunikat wyłączyć w takim wypadku.
Pozdrawiam Jurek B.
Czy dla nawiązania tylko wysokościowego można wpisać błąd mH rówy "0".
pozdrawiam
fancegeo
fancegeo
Czy można podczas tworzenia zadań tachimetrycznych dodać dodatkowe rozwijane listy na nawiązania? Chodzi o to, żeby podczas tworzenia zadania tachimetrycznego można było wybrać kolejne punkty nawiązania- aktualnie trzeba otworzyć zadanie tachimetryczne, wybrać dodatkowe pkt i zapisać zadanie.
Witam
Proponuję dodać przy transmisji danych z instrumentu stanowiska które już jest na dysku przedrostka lub funkcję zmiany nazwy zadania przy imporcie już istniejącego stanowiska tachimetrycznego.
Proponuję dodać przy transmisji danych z instrumentu stanowiska które już jest na dysku przedrostka lub funkcję zmiany nazwy zadania przy imporcie już istniejącego stanowiska tachimetrycznego.
to już jest
można dodać automatyczną numerację lub samemu zmienić

Pozdrawiam Rafał Kocierz
Propozycja zmiany
Czy można w tachimetrii w opcji średnie błędy pomiaru dodać dwa dodatkowe dotyczące wyznaczenia mp punktu z domiarem (w przypadku bezpośredniego wpisania w terenie, a także wpisania dopiero po transmisji w programie):
-błąd pomiaru odciętej oraz błąd wyznaczenia kierunku prostopadłego
tak aby były uwzględniane przy obliczeniu mp oraz żeby informacja o tych błędach pojawiła się w raporcie.
Dotychczas wprowadzenie domiaru nie powoduje zmiany wartości mp dla punktu.
Dziękuję
Czy można w tachimetrii w opcji średnie błędy pomiaru dodać dwa dodatkowe dotyczące wyznaczenia mp punktu z domiarem (w przypadku bezpośredniego wpisania w terenie, a także wpisania dopiero po transmisji w programie):
-błąd pomiaru odciętej oraz błąd wyznaczenia kierunku prostopadłego
tak aby były uwzględniane przy obliczeniu mp oraz żeby informacja o tych błędach pojawiła się w raporcie.
Dotychczas wprowadzenie domiaru nie powoduje zmiany wartości mp dla punktu.
Dziękuję