Porównanie współrzędnych
Re: Porównanie współrzędnych
Przy porównaniu współrzędnych punktów granicznych (z atrybutami), korzystając z opcji "zamień współrzędne 1 z 2" program poprawnie zamienia wsp. lecz bez przeniesienia atrybutów. Wydaje mi się że daaawniej działało bez problemu.
Ok, poprawione w wersji testowej.pabik1 pisze:Przy porównaniu współrzędnych punktów granicznych (z atrybutami), korzystając z opcji "zamień współrzędne 1 z 2" program poprawnie zamienia wsp. lecz bez przeniesienia atrybutów. Wydaje mi się że daaawniej działało bez problemu.
Pozdrawiam Jurek B.
W wykazie pionowym (notabene bardzo dobrze zrobionym), odchyłka liniowa powinna być oznaczona jako "Dl" czy też "dl", a nie "Dp". Taka mała poprawka. Warto by było też ustawić w tym wykazie wyrównywanie dla kolumn atrybutów wyrownanie do lewej, bo wtedy te atrybuty są prawidłowo wyświetlane.
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.JPG (52.96 KiB) Przejrzano 16246 razy
Witam
Dlaczego w raportach z porównania współrzędnych (wydruk z dodatkowymi atrybutami dla punktów granicznych) w kolumnie ze współrzędnymi "nowych" punktów granicznych jest dopisek "pomiar", skoro rozporządzenie o standardach mówi o zestawieniu zawierającym współrzędne punktów granicznych obliczonych?
Dlaczego w raportach z porównania współrzędnych (wydruk z dodatkowymi atrybutami dla punktów granicznych) w kolumnie ze współrzędnymi "nowych" punktów granicznych jest dopisek "pomiar", skoro rozporządzenie o standardach mówi o zestawieniu zawierającym współrzędne punktów granicznych obliczonych?
Rozporządzenie swoją drogą, a prawo powiatowe swoją - taki druk obowiązuje w jednym z powiatów, skąd jakiś czas temu dostaliśmy go od lokalnego geodety. W dzisiejszej aktualizacji wprowadzimy zmianę w tym druku.
Pozdrawiam Jurek B.
Czy można by było dodać możliwość edycję nazwy (tytułu) zadania wyświetlaną w raporcie. Aktualnie jest "PORÓWNANIE WSPÓŁRZĘDNYCH". Doczepili mi się w ośrodku o inną nazwę przy porównaniu współrzędnych punktów granicznych, z kolei przy innych pracach lepiej zostawić tak jak jest, wiec możliwość własnego ustawienia była by OK.
W tej chwili można włączyć drukowanie innego tytuły przy porównaniu współrzędnych dla punktów granicznych.MarekOtt pisze: ↑27 sty 2020, 14:13 Czy można by było dodać możliwość edycję nazwy (tytułu) zadania wyświetlaną w raporcie. Aktualnie jest "PORÓWNANIE WSPÓŁRZĘDNYCH". Doczepili mi się w ośrodku o inną nazwę przy porównaniu współrzędnych punktów granicznych, z kolei przy innych pracach lepiej zostawić tak jak jest, wiec możliwość własnego ustawienia była by OK.
A ja uważam, że w pasku narzędziowym brakuje przycisku z gotowymi trzema szablonami na: 1)porównanie na osnowie kontrolnej, 2)porównanie i uśrednienie osnowy pomiarowej, 3)porównanie graniczników. Zaznacznie za każdym razem co ma być w raportci jest trochę kłopotliwe i często zdarza się mi zapomnieć przestawić co ma być zapisane w raporcie.
MM
MM
Niestety jednak to nie załatwia problemu. Bo to nie jest wykaz zmian, tylko tabela porównań współrzędnych punktów granicznych. Domyślam się jednak, że w niektórych ośrodkach wymagają inaczej, dlatego jeśli to nie problem, to prosiłbym o dodanie opcji manualnego wpisania tytułu zamiast nazwy "Porównanie współrzędnych"trazja pisze: ↑27 sty 2020, 15:08W tej chwili można włączyć drukowanie innego tytuły przy porównaniu współrzędnych dla punktów granicznych.wykaz.PNGMarekOtt pisze: ↑27 sty 2020, 14:13 Czy można by było dodać możliwość edycję nazwy (tytułu) zadania wyświetlaną w raporcie. Aktualnie jest "PORÓWNANIE WSPÓŁRZĘDNYCH". Doczepili mi się w ośrodku o inną nazwę przy porównaniu współrzędnych punktów granicznych, z kolei przy innych pracach lepiej zostawić tak jak jest, wiec możliwość własnego ustawienia była by OK.
Witam, chciałbym trochę odświeżyć temat
Czy można samemu edytować formularz wydruku ?
Chodzi mi o to że akurat u nas w ośrodku wymagają wydruku który jest tak jakby połączeniem "wydruk z dod atr dla pkt granicznych" i " wykaz zmian"
Nie potrzebuję niektórych kolumn za to inne są potrzebne. Generalnie jakby w "wykaz zmian" były kolumny z dx dy to już by było git. A w tej chwili jest tylko dl.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Chodzi mi o to że akurat u nas w ośrodku wymagają wydruku który jest tak jakby połączeniem "wydruk z dod atr dla pkt granicznych" i " wykaz zmian"
Nie potrzebuję niektórych kolumn za to inne są potrzebne. Generalnie jakby w "wykaz zmian" były kolumny z dx dy to już by było git. A w tej chwili jest tylko dl.
Witam, proszę podesłać wymagany formularz - może jakiś jednak będzie pasował, a jak nie to dodamy.drelson pisze: ↑17 lut 2020, 10:01 Witam, chciałbym trochę odświeżyć temat
Pozdrawiam Jurek B.
Czy mogę prosić mail do Pana ?
Można wysłać na ogólny - z Pomoc- O programie w C-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.
Ok, dziękuję, chyba jednak najprościej będzie dodać inny wariant WZDE z DX i DY - przesłałem do zrobienia.
Pozdrawiam Jurek B.
Super, dzięki !
W wersji testowej dodaliśmy możliwość włączenia dX i dY do raportu WZDE - proszę sprawdzić teraz.
Pozdrawiam Jurek B.
Działa, ślicznie dziękuję.
Czy jest możliwość w CGEO wygenerowania wykazu zmian, który pobierał dane z EGiB i z pomiaru i po porównaniu wygeneruje dane do roboczej bazy w zależności czy przekracza odchyłkę.
W module "porównania współrzędnych" niestety mamy możliwość tylko uśredniania współrzędnych.
Załączam przykład tabeli wynikowej
W module "porównania współrzędnych" niestety mamy możliwość tylko uśredniania współrzędnych.
Załączam przykład tabeli wynikowej
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.JPG (84.93 KiB) Przejrzano 5597 razy
Zauważyłem, że podczas generowania porównania współrzędnych dla wykazu zmian dotyczących punktów granicznych nie są porównywane wartości SPD oraz ISD w końcowym raporcie (nie są oznaczone zmiany na czerwono). A czasami jak porównuje to błędnie- np. są te same wartości a w stanie nowym jest na czerwono. Można to poprawić? Współrzędne oraz STB koloruje prawidłowo na czerwono
Z czego wynika konieczność sporządzania takich wykazów ?
Nie wiem czy to jest zamierzone, ale w module porównania współrzędnych nie jestem w stanie wykonać zwykłego porównania. W liście "co do raportu" nie jestem w stanie odhaczyć opcji dotyczących punktów granicznych. Wydaje mi się, że jakiś czas temu nie było z tym problemu. Mam najnowszą aktualizację