Porównanie współrzędnych

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Damian
Team
Team

Re: Porównanie współrzędnych

Post autor: Damian »

marcinn pisze: 24 wrz 2024, 09:18 Nie wiem czy to jest zamierzone, ale w module porównania współrzędnych nie jestem w stanie wykonać zwykłego porównania. W liście "co do raportu" nie jestem w stanie odhaczyć opcji dotyczących punktów granicznych. Wydaje mi się, że jakiś czas temu nie było z tym problemu. Mam najnowszą aktualizację
Bez tytułu.png
Witam,
faktycznie, błąd po naszej stronie - przepraszamy. Można już pobrać plik testowy c-geo8.exe wolny od błędu. Dzięki za zgłoszenie.
pozdrawiam
Damian M.
marcinn
VIP
VIP

Post autor: marcinn »

zauważyłem, że jeżeli zmienią się współrzędne o 1cm (być może dla większych różnic też tak jest) to nie są one uwzględniane na czerwono. W stanie nowym mam inne współrzędne, a pomino to są na czarno. Może to unika z tolerancji 15cm? Tylko, że jak w nowym stanie zmieniam współrzędną to mimo wszystko powinna być na czerwono
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (6.5 KiB) Przejrzano 546 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

U mnie to działa gdy wprowadziłem warunek na dl>0,00 m:
Załączniki
Zrzut ekranu 2024-11-12 110830.jpg
Zrzut ekranu 2024-11-12 110830.jpg (106.18 KiB) Przejrzano 442 razy
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP

Nie zaznaczyłem tego na początku. Chodzi mi o raport z porównania gdy robię wykaz zmian danych ewidencyjnych dotyczących punktów granicznych
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze: 12 lis 2024, 12:27 Nie zaznaczyłem tego na początku. Chodzi mi o raport z porównania gdy robię wykaz zmian danych ewidencyjnych dotyczących punktów granicznych
Rzeczywiście, wtedy na czerwono jest tylko wówczas gdy dl przekracza 0.15 m. To wydaje się prawidłowe, skoro rozporządzenie w sprawie standardów podaje tę wartość jako decydującą o modyfikacji współrzędnych punktów granicznych.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP

Jurek B. pisze: 12 lis 2024, 12:45
marcinn pisze: 12 lis 2024, 12:27 Nie zaznaczyłem tego na początku. Chodzi mi o raport z porównania gdy robię wykaz zmian danych ewidencyjnych dotyczących punktów granicznych
Rzeczywiście, wtedy na czerwono jest tylko wówczas gdy dl przekracza 0.15 m. To wydaje się prawidłowe, skoro rozporządzenie w sprawie standardów podaje tę wartość jako decydującą o modyfikacji współrzędnych punktów granicznych.
Niby tak, ale czasami są przypadki że zmiana dotyczy wsp. poniżej 15cm. W takim wypadku jeżeli zmiana dotyczy kilku cm to w raporcie nie podświetla się na czerwono. Poza tym, jeżeli jest inna wsp. z prawej strony to powinna być na czerwono bo to ma sens.
Nawet gdybyśmy się trzymali zasady, że nie zmieniamy wsp. przy dl<15cm to po prawej powinna być taka sama wsp. jak po lewej stronie (bo nie przekracza odchyłki) i wtedy jest na czarno. Tyle, że ten raport nie koryguje takich wsp.- robi tabelkę tak jak mu podajemy i ewentualnie na czerwono pokazuje zmiany.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Post autor: MarekOtt »

Czy do nowego porównania można było by dodać kolumnę L.P. ?

Zauważyłem także, że program źle sortuje.

np.
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (43.83 KiB) Przejrzano 292 razy
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team

Post autor: grzes »

MarekOtt pisze: 26 lis 2024, 15:08 Czy do nowego porównania można było by dodać kolumnę L.P. ?

Zauważyłem także, że program źle sortuje.

np.

Przechwytywanie.JPG
Poprawki do testów: wersja testowa
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Czy można by było także, w nowej tabeli porównań dodać możliwość używania klawiszy CTRL+C i CTRL+V. Przy nowych tabelkach często trzeba kopiować odpowiednie wpisy, by to jakoś wyglądało. Niestety podstawowe kombinacje klawiszy, są odpowiedzialne za coś innego.

Musze tak bardzo ogólnie przyznać, że źle się pracuje na nowym porównaniu współrzędnych, bardzo mało czytelne to jest i zniechęcające.. ale być może to tylko moja opinia.

EDIT: Nie działa jeszcze wstawienie wiersza oraz wpisanie numeru. Mimo że zgodnie z numeracją powinien on być w połowie, to zrzuca go na dół tabeli.
Asia T.
Team
Team

Post autor: Asia T. »

MarekOtt pisze: 08 sty 2025, 09:11 Czy można by było także, w nowej tabeli porównań dodać możliwość używania klawiszy CTRL+C i CTRL+V. Przy nowych tabelkach często trzeba kopiować odpowiednie wpisy, by to jakoś wyglądało. Niestety podstawowe kombinacje klawiszy, są odpowiedzialne za coś innego.

Musze tak bardzo ogólnie przyznać, że źle się pracuje na nowym porównaniu współrzędnych, bardzo mało czytelne to jest i zniechęcające.. ale być może to tylko moja opinia.

EDIT: Nie działa jeszcze wstawienie wiersza oraz wpisanie numeru. Mimo że zgodnie z numeracją powinien on być w połowie, to zrzuca go na dół tabeli.
CTRL+C jest już dodane w wersji testowej, CTRL+V działa w tej chwili. Wstawianie wiersza też działa, a sortowanie jest w tym miejscu:
obraz_2025-01-08_110437286.png
obraz_2025-01-08_110437286.png (6.94 KiB) Przejrzano 169 razy
Odnośnie czytelności i wyglądu może najlepiej byłoby się z nami skontaktować telefonicznie, w czym rzecz :)
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Asia T. pisze: 08 sty 2025, 11:06
MarekOtt pisze: 08 sty 2025, 09:11 Czy można by było także, w nowej tabeli porównań dodać możliwość używania klawiszy CTRL+C i CTRL+V. Przy nowych tabelkach często trzeba kopiować odpowiednie wpisy, by to jakoś wyglądało. Niestety podstawowe kombinacje klawiszy, są odpowiedzialne za coś innego.

CTRL+C jest już dodane w wersji testowej, CTRL+V działa w tej chwili. Wstawianie wiersza też działa, a sortowanie jest w tym miejscu:
obraz_2025-01-08_110437286.png

Odnośnie czytelności i wyglądu może najlepiej byłoby się z nami skontaktować telefonicznie, w czym rzecz :)
Wie Pani, to może rzecz gustu, po prostu postać tabelaryczna poprzedniej wersji bardziej mi odpowiadała :) .. ściągam wersję testową i jak coś dam znać.
marcinn
VIP
VIP

MarekOtt pisze: 08 sty 2025, 11:57
Wie Pani, to może rzecz gustu, po prostu postać tabelaryczna poprzedniej wersji bardziej mi odpowiadała :) .. ściągam wersję testową i jak coś dam znać.
Jeżeli chodzi o wygląd to dla mnie aktualna forma jest także nieprzejrzysta. Nie potrafię się odnaleźć w tej tabeli. Może gdyby zostały jakieś kolory dodane to byłoby trochę lepiej. Starsza forma, gdzie jeden wiersz odpowiadał za 1 punkt była dużo bardziej czytelniejsza i był podgląd na więcej punktów. Ostatnio przy generowaniu porównania zauważyłem, że w kolumnie Lp w raporcie wszędzie miałem 0. Nie były zliczone wiersze. U was tak samo?
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team

Post autor: grzes »

marcinn pisze: 08 sty 2025, 12:41
Jeżeli chodzi o wygląd to dla mnie aktualna forma jest także nieprzejrzysta...
będzie w najbliższej aktualizacji:
uklad.png
uklad.png (30.35 KiB) Przejrzano 16 razy
pozdrawiam
grzes
ODPOWIEDZ