Wykaz współrzędnych
Wykaz współrzędnych
Witam.
Ostatnio niektóre ośrodki życzą sobie, aby do operatów oddawać dwa pliki txt: jeden dotyczący pomiaru S+U, a drugi wyłącznie pomiaru wysokościowego. Oczywiście istnieje możliwość oddanie jednego pliku txt, ale wówczas należy poprzez edycję zaokrąglić do jednego miejsca po przecinku wszystkie punkty wysokościowe.
Czy jest możliwe z technicznego punktu widzenia, żeby punkty, które są oznaczone kodem WSP automatycznie zapisywały się w tabeli z dokładnością do jednego miejsca po przecinku, natomiast pozostałe punkty tak, jak w ustawieniach programu (np. do trzech miejsc po przecinku)?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ostatnio niektóre ośrodki życzą sobie, aby do operatów oddawać dwa pliki txt: jeden dotyczący pomiaru S+U, a drugi wyłącznie pomiaru wysokościowego. Oczywiście istnieje możliwość oddanie jednego pliku txt, ale wówczas należy poprzez edycję zaokrąglić do jednego miejsca po przecinku wszystkie punkty wysokościowe.
Czy jest możliwe z technicznego punktu widzenia, żeby punkty, które są oznaczone kodem WSP automatycznie zapisywały się w tabeli z dokładnością do jednego miejsca po przecinku, natomiast pozostałe punkty tak, jak w ustawieniach programu (np. do trzech miejsc po przecinku)?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Re: Wykaz współrzędnych
Skoro efektem ma byc plik tekstowy to czy nie prosciej i czytelniej bedzie na etapie eksportu dodac opcje dodatkowych zaokraglen?
pozdrawiam
grzes
grzes
Witam, uważam, że niebezpieczne byłoby dodatkowe zaokrąglanie współrzędnych jakichś punktów tylko dlatego, że mają taki czy inny kod.
Też, sądzę, że lepszym rozwiązaniem byłaby odpowiednia opcja przy eksporcie.
Też, sądzę, że lepszym rozwiązaniem byłaby odpowiednia opcja przy eksporcie.
Pozdrawiam Jurek B.
Jeżeli da się coś takiego zrobić, to oczywiście, jak najbardziej. Chodziło mi właśnie o to, żeby te zaokrąglenia od razu zapisywało do pliku tekstowego ewentualnie dodatkowo do raportów, żeby nie ingerować w bazę danych.grzes pisze:Skoro efektem ma byc plik tekstowy to czy nie prosciej i czytelniej bedzie na etapie eksportu dodac opcje dodatkowych zaokraglen?
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
- Krzysiek Opole
- ____
Uważam że możesz wykonać eksport punktów "wsp" do innej tabeli danych, tam je sobie zaokrąglić do wymaganej liczby miejsc i eksportować do "txt". Majstrowanie przy rzędnych punktów może się źle skończyć dla niektórych użytkowników C-Geo. Przy robieniu szkicu realizacyjnego będę musiał uważać jakie kody na niego wstawiam bo może mi obciąć rzędne w tabeli.
pozdr. K

pozdr. K
Jak pisałem wcześniej, absolutnie nie chodzi mi o ingerencję w rzędne bezpośrednio w tabeli, a o możliwość zapisu zaokrąglonych rzędnych do pliku txt i ewentualnie do raportów (jeśli będzie to możliwe).Krzysiek Opole pisze:Uważam że możesz wykonać eksport punktów "wsp" do innej tabeli danych, tam je sobie zaokrąglić do wymaganej liczby miejsc i eksportować do "txt". Majstrowanie przy rzędnych punktów może się źle skończyć dla niektórych użytkowników C-Geo. Przy robieniu szkicu realizacyjnego będę musiał uważać jakie kody na niego wstawiam bo może mi obciąć rzędne w tabeli.![]()
pozdr. K
Zakładanie nowej tabeli i eksport punktów w celu dalszego ich zaokrąglania, to czysta strata czasu. Skoro istnieje taka możliwość, żeby na etapie eksportu dodać opcję dodatkowych zaokrągleń, to dlaczego z niej nie skorzystać. Zawsze można takiej opcji nie używać, a po za tym chyba należy dążyć do automatyzacji, a przy tym do oszczędności czasu przy składaniu operatów.
P.S.
W niektórych urzędach wymagają zapisu dla punktów o kodzie WSP z zaokrągleniem do jednego miejsca po przecinku. Za chwile może się okazać, że np. dla punktów armatury (WLZ, KRA, ZAS itp.), urzędy będą wymagały dodatkowo zapisu rzędnych z zaokrągleniem do dwóch miejsc po przecinku.
Ilu jest urzędników, tyle jest interpretacji obowiązujących przepisów i tego się nie przeskoczy, dlatego uważam, że trzeba być przygotowanym na różne rozwiązania.
Pozdrawiam.
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę i źle zrozumiałem problem:
- klikam ikonkę ze znakiem zapytania
- zmieniam wartość wyświetlania h na jedno miejsce po przecinku
- odświeżam tabelę
- zaznaczam wybrane punkty i zapisuję raport ( lub eksportuję do txt)
- powtarzam czynności, sortując np kodem, zmieniając dowolnie zakresy h i robię kolejne raporty (lub dopisuję kolejne punkty do istniejącego pliku txt)
Odczyt w tabeli wygląda tak jak wyglądał pierwotnie i nie giną żadne dane z winy zaokrąglenia (obliczone chyba do 20 miejsc po przecinku) Tak zmieniałem wartości na wydrukach x i y już parę lat temu w opcjach > parametrach programu. Jedyna wadą jest to że punkty trzeba później np. posortować aby nie były ułożone w kolejności ilości cyfr zaokrąglonych ale to chyba niezbyt wielki problem?
- klikam ikonkę ze znakiem zapytania
- zmieniam wartość wyświetlania h na jedno miejsce po przecinku
- odświeżam tabelę
- zaznaczam wybrane punkty i zapisuję raport ( lub eksportuję do txt)
- powtarzam czynności, sortując np kodem, zmieniając dowolnie zakresy h i robię kolejne raporty (lub dopisuję kolejne punkty do istniejącego pliku txt)
Odczyt w tabeli wygląda tak jak wyglądał pierwotnie i nie giną żadne dane z winy zaokrąglenia (obliczone chyba do 20 miejsc po przecinku) Tak zmieniałem wartości na wydrukach x i y już parę lat temu w opcjach > parametrach programu. Jedyna wadą jest to że punkty trzeba później np. posortować aby nie były ułożone w kolejności ilości cyfr zaokrąglonych ale to chyba niezbyt wielki problem?
- Załączniki
-
- Schowek01.gif (8.38 KiB) Przejrzano 6680 razy
chodzi mi raczej o to:
- zaznaczam w tabeli punkty do eksportu do pliku tekstowego (w tabeli punkty zaokrąglone standardowo do trzech miejsc po przecinku).
- w okienku zapisu do pliku txt zaznaczam opcję <zaokrąglij punkty z kodem WSP do jednego miejsca po przecinku.
- wyeksportowany plik txt jest zgodny z wymogami urzędu, który sobie to wymyślił.
Dzięki takiemu rozwiązaniu, dane w tabeli nie zostają naruszone. Analogowo można to zastosować przy <Raportach>, oczywiście jeśli się da.
- zaznaczam w tabeli punkty do eksportu do pliku tekstowego (w tabeli punkty zaokrąglone standardowo do trzech miejsc po przecinku).
- w okienku zapisu do pliku txt zaznaczam opcję <zaokrąglij punkty z kodem WSP do jednego miejsca po przecinku.
- wyeksportowany plik txt jest zgodny z wymogami urzędu, który sobie to wymyślił.
Dzięki takiemu rozwiązaniu, dane w tabeli nie zostają naruszone. Analogowo można to zastosować przy <Raportach>, oczywiście jeśli się da.
Pozdrawiam.
W raporcie wykaz punktów granicznych mała niekonsekwencja: drukuje się identyfikator i nazwa natomiast w oznaczeniu pod kropkami "nazwa i identyfikator"
Janek B.
Janek B.
Dzień dobry
Mam pytanie: jeżeli w wykazie współrzędnych pikieta nie ma wysokości , a kolumna „mh” jest pusta, to dlaczego w raporcie wykazu współrzędnych w kolumnie „mh” jest zapisana wartość 0.00 ? (na screenie pikieta nr2)
Mam pytanie: jeżeli w wykazie współrzędnych pikieta nie ma wysokości , a kolumna „mh” jest pusta, to dlaczego w raporcie wykazu współrzędnych w kolumnie „mh” jest zapisana wartość 0.00 ? (na screenie pikieta nr2)
- Załączniki
-
- wykaz.png (5.95 KiB) Przejrzano 5549 razy
-
- raport.png (9.45 KiB) Przejrzano 5549 razy
poprawione w wersji testowejpiotrt pisze:Dzień dobry
pozdrawiam
grzes
grzes