Wykaz współrzędnych

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
PUG
____
____

Wykaz współrzędnych

Post autor: PUG »

Witam.
Ostatnio niektóre ośrodki życzą sobie, aby do operatów oddawać dwa pliki txt: jeden dotyczący pomiaru S+U, a drugi wyłącznie pomiaru wysokościowego. Oczywiście istnieje możliwość oddanie jednego pliku txt, ale wówczas należy poprzez edycję zaokrąglić do jednego miejsca po przecinku wszystkie punkty wysokościowe.
Czy jest możliwe z technicznego punktu widzenia, żeby punkty, które są oznaczone kodem WSP automatycznie zapisywały się w tabeli z dokładnością do jednego miejsca po przecinku, natomiast pozostałe punkty tak, jak w ustawieniach programu (np. do trzech miejsc po przecinku)?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team

Re: Wykaz współrzędnych

Post autor: grzes »

Skoro efektem ma byc plik tekstowy to czy nie prosciej i czytelniej bedzie na etapie eksportu dodac opcje dodatkowych zaokraglen?
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Witam, uważam, że niebezpieczne byłoby dodatkowe zaokrąglanie współrzędnych jakichś punktów tylko dlatego, że mają taki czy inny kod.
Też, sądzę, że lepszym rozwiązaniem byłaby odpowiednia opcja przy eksporcie.
Pozdrawiam Jurek B.
PUG
____
____

grzes pisze:Skoro efektem ma byc plik tekstowy to czy nie prosciej i czytelniej bedzie na etapie eksportu dodac opcje dodatkowych zaokraglen?
Jeżeli da się coś takiego zrobić, to oczywiście, jak najbardziej. Chodziło mi właśnie o to, żeby te zaokrąglenia od razu zapisywało do pliku tekstowego ewentualnie dodatkowo do raportów, żeby nie ingerować w bazę danych.
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Krzysiek Opole
____
____

Post autor: Krzysiek Opole »

Uważam że możesz wykonać eksport punktów "wsp" do innej tabeli danych, tam je sobie zaokrąglić do wymaganej liczby miejsc i eksportować do "txt". Majstrowanie przy rzędnych punktów może się źle skończyć dla niektórych użytkowników C-Geo. Przy robieniu szkicu realizacyjnego będę musiał uważać jakie kody na niego wstawiam bo może mi obciąć rzędne w tabeli. :evil:
pozdr. K
PUG
____
____

Krzysiek Opole pisze:Uważam że możesz wykonać eksport punktów "wsp" do innej tabeli danych, tam je sobie zaokrąglić do wymaganej liczby miejsc i eksportować do "txt". Majstrowanie przy rzędnych punktów może się źle skończyć dla niektórych użytkowników C-Geo. Przy robieniu szkicu realizacyjnego będę musiał uważać jakie kody na niego wstawiam bo może mi obciąć rzędne w tabeli. :evil:
pozdr. K
Jak pisałem wcześniej, absolutnie nie chodzi mi o ingerencję w rzędne bezpośrednio w tabeli, a o możliwość zapisu zaokrąglonych rzędnych do pliku txt i ewentualnie do raportów (jeśli będzie to możliwe).
Zakładanie nowej tabeli i eksport punktów w celu dalszego ich zaokrąglania, to czysta strata czasu. Skoro istnieje taka możliwość, żeby na etapie eksportu dodać opcję dodatkowych zaokrągleń, to dlaczego z niej nie skorzystać. Zawsze można takiej opcji nie używać, a po za tym chyba należy dążyć do automatyzacji, a przy tym do oszczędności czasu przy składaniu operatów.

P.S.
W niektórych urzędach wymagają zapisu dla punktów o kodzie WSP z zaokrągleniem do jednego miejsca po przecinku. Za chwile może się okazać, że np. dla punktów armatury (WLZ, KRA, ZAS itp.), urzędy będą wymagały dodatkowo zapisu rzędnych z zaokrągleniem do dwóch miejsc po przecinku.
Ilu jest urzędników, tyle jest interpretacji obowiązujących przepisów i tego się nie przeskoczy, dlatego uważam, że trzeba być przygotowanym na różne rozwiązania.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tuvalu
____
____

Post autor: tuvalu »

Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę i źle zrozumiałem problem:

- klikam ikonkę ze znakiem zapytania
- zmieniam wartość wyświetlania h na jedno miejsce po przecinku
- odświeżam tabelę
- zaznaczam wybrane punkty i zapisuję raport ( lub eksportuję do txt)
- powtarzam czynności, sortując np kodem, zmieniając dowolnie zakresy h i robię kolejne raporty (lub dopisuję kolejne punkty do istniejącego pliku txt)

Odczyt w tabeli wygląda tak jak wyglądał pierwotnie i nie giną żadne dane z winy zaokrąglenia (obliczone chyba do 20 miejsc po przecinku) Tak zmieniałem wartości na wydrukach x i y już parę lat temu w opcjach > parametrach programu. Jedyna wadą jest to że punkty trzeba później np. posortować aby nie były ułożone w kolejności ilości cyfr zaokrąglonych ale to chyba niezbyt wielki problem?
Załączniki
Schowek01.gif
Schowek01.gif (8.38 KiB) Przejrzano 6680 razy
PUG
____
____

chodzi mi raczej o to:
- zaznaczam w tabeli punkty do eksportu do pliku tekstowego (w tabeli punkty zaokrąglone standardowo do trzech miejsc po przecinku).
- w okienku zapisu do pliku txt zaznaczam opcję <zaokrąglij punkty z kodem WSP do jednego miejsca po przecinku.
- wyeksportowany plik txt jest zgodny z wymogami urzędu, który sobie to wymyślił.
Dzięki takiemu rozwiązaniu, dane w tabeli nie zostają naruszone. Analogowo można to zastosować przy <Raportach>, oczywiście jeśli się da.
Pozdrawiam.
janek
______
______

Post autor: janek »

W raporcie wykaz punktów granicznych mała niekonsekwencja: drukuje się identyfikator i nazwa natomiast w oznaczeniu pod kropkami "nazwa i identyfikator"
Janek B.
piotrt
____
____

Post autor: piotrt »

Dzień dobry
Mam pytanie: jeżeli w wykazie współrzędnych pikieta nie ma wysokości , a kolumna „mh” jest pusta, to dlaczego w raporcie wykazu współrzędnych w kolumnie „mh” jest zapisana wartość 0.00 ? (na screenie pikieta nr2)
Załączniki
wykaz.png
wykaz.png (5.95 KiB) Przejrzano 5549 razy
raport.png
raport.png (9.45 KiB) Przejrzano 5549 razy
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team

Post autor: grzes »

piotrt pisze:Dzień dobry
Mam pytanie: jeżeli w wykazie współrzędnych pikieta nie ma wysokości , a kolumna „mh” jest pusta, to dlaczego w raporcie wykazu współrzędnych w kolumnie „mh” jest zapisana wartość 0.00 ? (na screenie pikieta nr2)
poprawione w wersji testowej
pozdrawiam
grzes
ODPOWIEDZ