Witam wszystkich,
Przedstawię problem, z którym już być może niektórzy się zetknęli ale niestety nie znalazłem sposobu wybrnięcia z tej trudnej sytuacji.
W ostatnim czasie część ODGiK interpretując nowe Rozporządzenie zaczęło wymagać ode mnie aby wyrównać ścisle obserwacje GPS-ASG wraz z obserwacjami tachimetrycznymi tworząc z tego jednorodną osnowę pomiarową 1-go rzędu. W związku z powyższym chciałbym uzyskać odpowiedź na następujące pytania:
1. Zgodnie z moją dotychczasową wiedzą punkty mierzone RTN-GPS z wykorzystaniem systemu ASG są raportowane już jako wartości wyrównane z podaniem średnie wielkości (xyz) oraz błędu średniego obserwacji (dx, dy, dz). Jak więc można wyrównywać takie obserwacje? Moim zdaniem nie można. O ile w obserwacjach statycznych posiadamy zarejestrowane wektory, które możnaby włączyć do wyrównania, o tyle w pomiarach wykonywanych przy wykorzystaniu systemu ASG takich wektorów nie posiadamy więc jedyną wynikową obserwacją są współrzędne - najczęściej już w układzie 2000.
2. Rozumiejąc zasadę, iż punkty osnowy pomiarowej 2-go rzędu można stosować jedynie w sieciach realizacyjnych, przyznaję iż tego typu konstrukcje były stosowane przeze mnie i przez moich kolegów bardzo często zwłaszcza gdy pracuje się na tachimetrze i gps jednego producenta. Mowa oczywiście o konstrukcjach takich, gdzie 1-szy rząd jest punktami z ASG a 2-gi jest dogęszczeniem klasycznym tej osnowy. Producenci tworząc te systemy chwytali nas na marketingowe hasło typu "Zintegrowane pomiary" itp. i faktycznie to działało. Skoro dokładność pomiaru punktów GPS-ASG można z powodzeniem przyjąć na poziomie 2-3 cm, dalszy pomiar tachimetryczny oparty na tych punktach cechuje się dzisiaj dokładnością poniżej 1 cm to z powodzeniem można stwierdzić, iż dokładność takiej konstrukcji nie będzie przekraczać wielkości 4-5 cm co jest dokładością zdecydowanie przekraczającą osnowę III klasy. Niestety jednak kwestia rzędowości w obliczu obowiązujących przepisów nie ma związku z jej dokładnością.
Reasumując - jak wybrnąć z problemu wykonania opracowania geodezyjnego, którego nie można w całości wykonać gps-asg a wykonanie go klasycznie na obszarach gdzie od lat nikt nie modernizował osnowy wiąże się z utworzeniem ciągów poligonowych kilkukilometrowej długości i jestem przekonany, że dokładność takiej konstrukcji będzie dużo słabsza niż ów pomiar zintegrowany. Ale chyba nikogo z decydentów to nie interesowało.
Pozdrawiam,
Nowe Rozporządzenie - pomiar gps i klasyczny
Re: Nowe Rozporządzenie - pomiar gps i klasyczny
a może po prostu najwygodniej, to rozstawić GPSa, założyć sobie kilka punktów osnowy na miejscach odcywilizowanych i bez kłopotu zrobić pomiar tachimetrem. 40 minut pomiaru na punkcie, przesłanie do ASG surowego pliku i mamy gotowe, legalne, dobre punkty osnowy!
Witam
Nic nie stoi na drodze aby wyrównywać spostrzeżenia będące wynikiem innego wyrównania. Jedyne co trzeba tylko zrobić to wprowadzić do obliczeń wszystkie wariancje i korelacje
Po pomiarze RTN mamy możliwość sprawdzenia jakie były współrzędne stacji wirtualnej (punkt stały) oraz wektor dX dY dZ (w układzie geocentrycznym) czyli obserwacje do wyrównania. Obserwacje klasyczne można wyrównać razem z wektorami i wszystko będzie OK - czyli zgodnie z rozporządzeniem
.
Nic nie stoi na drodze aby wyrównywać spostrzeżenia będące wynikiem innego wyrównania. Jedyne co trzeba tylko zrobić to wprowadzić do obliczeń wszystkie wariancje i korelacje

Pozdrawiam Rafał Kocierz
mam problem z wyrownianiem osnowy pomiarowej w cgeo. konkretnie chodzi o przypadek w ktorym punkty nawiazania pomierzone zostały statyką oraz reszta punktow ciagiem.
czy podeslalby ktos mi moze przykladowy projekt z takim zadaniem?
Jak Pan wrzuci dane to może w weekend znajdę czas i cosik stworzę.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Daro pisze:mam problem z wyrownianiem osnowy pomiarowej w cgeo. konkretnie chodzi o przypadek w ktorym punkty nawiazania pomierzone zostały statyką oraz reszta punktow ciagiem.
FaFaL pisze:Jak Pan wrzuci dane to może w weekend znajdę czas i cosik stworzę.
Heh stoję przed tym samym problemem.. Czy mógłby ktoś podesłać przykładowy projekt na maila. Podobnie jak kolega Daro, mam obserwacje na 4 punktach metodą statyczna sesja 45min (1001->1004), na wszelki wypadek zamierzyłem też GPS-RTN sesja 2 x 30sec. Miedzy tymi 4 punktami bazowymi mam dwa ciągi poligonowe. Po drodze tylko dla kontroli zamierzyłem punkt II klasy. Niestety tylko dla kontroli bo punkt za stabilizowany jest w miejscu z którego brak możliwości dokonania obserwacji.
Jak to wszystko wyrównać, zgodnie z Rozp. Przydałby się jakiś solidny przykład edukacyjny.
- Załączniki
-
- osnowa.JPG (34.48 KiB) Przejrzano 4943 razy