DO POBRANIA -GALERIA PROJEKTÓW CGEO
Koledzy co sądzicie o rozbudowie działu strony softline "do pobrania" o projekty cgeo stworzone przez nas.
Oczywiscie mozemy skażać wspolrzedne ,uklady , inne dane , aby charakter wymian czy udostępnień był edukacyjny a nie komercyjny.Nie wolno nam bedzie naruszac praw autorskich czy tajemnic panstwowych. Ot taka GALERIA PROJEKTOW CGEO. CO O TYM SADZICIE?
pozdro Jędrzej.
Oczywiscie mozemy skażać wspolrzedne ,uklady , inne dane , aby charakter wymian czy udostępnień był edukacyjny a nie komercyjny.Nie wolno nam bedzie naruszac praw autorskich czy tajemnic panstwowych. Ot taka GALERIA PROJEKTOW CGEO. CO O TYM SADZICIE?
pozdro Jędrzej.
Mnie sie pomysl podoba i chetnie udostepnimy miejsce na serwerze. Nie wiem tylko jak z tymi prawami autorskimi. Ale gdyby ktos byl zainteresowany to prosze przysylac. Proponuje plik w formacie zip (kopia projektu) plus jakis opis.
Ze swej strony mozemy zobowiazac sie, ze jesli ktos wyrazi takie zyczenie to mozemy nadeslany projekt "skazic" przez transformacje wspolrzednych calej mapy.
pozdr.
grzes
Ze swej strony mozemy zobowiazac sie, ze jesli ktos wyrazi takie zyczenie to mozemy nadeslany projekt "skazic" przez transformacje wspolrzednych calej mapy.
pozdr.
grzes
-To serve and protect-
I jeszcze dodam (zeby zachecic do tego pomyslu) ze przy kazdym projekcie moze byc dolaczona jakas krotka reklama firmy (oferta, zakres wykonywanych prac, kontakt), którą umiescimy rowniez na stronie.
-To serve and protect-
świetny pomysł moim zdaniem. w wolnej chwili wybiorę, przygotuję opis i prześle jakiś swój projekt.
pozdrawiam grzegorz_k
pozdrawiam grzegorz_k
popieram taką inicjatywę bo wiem, że będzie ona korzystna dla obu stron.Natychmiast po uruchomieniu takiej galerii prześlę projekt drogowy opracowany w c-geo wspólnie ze specjalistą branży drogowej.Muślę, że ujawni się wtedy wiele niedociągnięć w naszym programie, które wspólnym wysiłkiem będziemy je eliminować. Oczekuję rychłego uruchomienia takiej platformu. Łączę pozdrowienia dla wszystkich kolegów
Janusz D.
Janusz D.
no to może ta galeria wreszcie ruszy, to chyba bedzie ciekawe .. T.N.A
no to może ta galeria wreszcie ruszy
---
jest tylko mały problem: brak projektów.
Przygotowałem miejsce w dziale
Do pobrania i pozostaje mi apelować o nadsyłanie materiałów do publikacji
pozdr.
grzes
---
jest tylko mały problem: brak projektów.
Przygotowałem miejsce w dziale
Do pobrania i pozostaje mi apelować o nadsyłanie materiałów do publikacji
pozdr.
grzes
panie Januszu czekamy na pana projekt, moze spowoduje on przesylanie nastepnych do galerii do pobrania ...
Moze ktos przesle jakis projekt do dzialu do pobrania . Firma sie wywiazala z zadania dosc szybko. Osobiscie nie posiadam jakis rozbudowanych projektow gdyz ten program sluzy jako zasilanie wiekszej calosc.Sprawa poufnosci danych moze byc przeciez ochroniona za pomoca transformacji i zniszczenia lub zmianie napisow.
Pozdrawiam
Bees
Pozdrawiam
Bees
jak już pisałem popieram bardzo taką formę wymiany poglądów na temat różnych projektów sporządzonych w c-geo. Problem mój polega na tym, że nie ma mogę a raczej nie potrafię projektu do " GALERII PROJRKTÓW" Proszę podać krok po kroku jak to należy wykonać. Obecnia istniejący tam projekt jawi się na czarnym tle i nie mogę go otworzyć w c-geo. Napiszcie Panowie taką mini instrukcję a sprawo napewno ruszy!
z pozdrowieniami-Janusz D.
z pozdrowieniami-Janusz D.
Odpowiadam za WINI''ego.
Pobrany plik rozpakować do katalogu np. TEST. W programie C-GEO zmienić ścieżkę do projektu na katalog TEST. Pojawi się w nim projekt TESTER_A4, a w nim tabela robocza przykład_a4, który otwieramy i mamy przed oczami kolorowy przykład tego co zrobił WINI "na dobry początek"
lf
Pobrany plik rozpakować do katalogu np. TEST. W programie C-GEO zmienić ścieżkę do projektu na katalog TEST. Pojawi się w nim projekt TESTER_A4, a w nim tabela robocza przykład_a4, który otwieramy i mamy przed oczami kolorowy przykład tego co zrobił WINI "na dobry początek"
lf
... no i wreszcie ruszyło! Dziękuję „IFOWI” za cenną podpowiedź, bo teraz mogę swobodnie przeglądać pierwszy projekt „WINIEGO” zgłoszony do prezentacji w „galerii projektów”. Już na samym wstępie można zauważyć jak wielką siłę edukacyjną ma taka prezentacja. (Wielkie uznanie dla autorów pomysłu!) Podoba mi się przyjęty w projekcie sposób rozwarstwienia oraz grafika polegająca m. in. na odróżnieniu linii płotów (linia szara) od granicy prawnej nieruchomości (linia czarna). Porównując zaś sposób rozwarstwienia muszę stwierdzić, że u siebie robię to nieco prymitywnie, ale mimo tego brzydkiego nawyku muszę od niego wkrótce odstąpić przyjmując sposób Pana „WINIEGO” za niemal wzorcowy.
Przeglądając prezentowany projekt nie wiem dlaczego wprowadził Pan w tabeli dodatkową kolumnę „kolor” i do czego ma ona służyć? W tabeli spotkałem tylko jeden przypadek podania rzędnej w punkcie 1341 (WLZ). Dlaczego pozostałe rzędne na mapie jak np. pikiety, kanały, kratki ściekowe nie występują w tabeli? Czyżby zostały specjalnie usunięte? Ponadto widzę na mapie czarne punkty, które nie wiadomo skąd się tam wzięly! U mnie też się to często zdarza i nie mogę do dziś dociec przyczyny ich powstawania. Wkrótce prześlę do galerii projekt drogowy opracowany wspólnie ze specjalistą branży drogowej i z przyjemnością będę oczekiwał na Pana uwagi.
Z pozdrowieniami – Janusz D.
Przeglądając prezentowany projekt nie wiem dlaczego wprowadził Pan w tabeli dodatkową kolumnę „kolor” i do czego ma ona służyć? W tabeli spotkałem tylko jeden przypadek podania rzędnej w punkcie 1341 (WLZ). Dlaczego pozostałe rzędne na mapie jak np. pikiety, kanały, kratki ściekowe nie występują w tabeli? Czyżby zostały specjalnie usunięte? Ponadto widzę na mapie czarne punkty, które nie wiadomo skąd się tam wzięly! U mnie też się to często zdarza i nie mogę do dziś dociec przyczyny ich powstawania. Wkrótce prześlę do galerii projekt drogowy opracowany wspólnie ze specjalistą branży drogowej i z przyjemnością będę oczekiwał na Pana uwagi.
Z pozdrowieniami – Janusz D.
Witam,
Nie spodziewałem się aż tak wnikliwej analizy, należy się więc komentarz.
Projekt pozwoliłem sobie przesłać `na dobry początek’ bowiem firma SOFTLINE przygotowała stosowne miejsce a brak projektów zaczynał być powodem irytacji
Proszę nie traktować tego jako mapy z produkcji, faktycznie jest to ogołocona z wielu istotnych danych graficzna prezentacja.
Analizując dokładniej widać np. że niektóre opisy są jakby nieprecyzyjnie zlokalizowane. To efekt niewielkich transformacji które nieco skręciły samą mapę pozostawiając bez zmian kąty opisów.
Część punktów które normalnie nie maja numerów @... np. symbol `trawki` została tu zanumerowana co nie jest stosowane praktycznie.
Zauważone dodatkowe pole pozostało widocznie po jakimś teście, tu akurat nie miało znaczenia dla projektu ( ale ta możliwość bywa przydatna ).
Co do samotnych punktów:
Wyłącz warstwę zerową, znikną.
Stosuję zasadę że ‘warstwa zerowa jest dla programu nie dla mapy’.
Projekt jest fragmentem nieco większej całości więc mogły pozostać jakieś ślady po wcześniejszych etapach prac, osnowach, stanowiskach itp.
Pozdrawiam
wini
Nie spodziewałem się aż tak wnikliwej analizy, należy się więc komentarz.
Projekt pozwoliłem sobie przesłać `na dobry początek’ bowiem firma SOFTLINE przygotowała stosowne miejsce a brak projektów zaczynał być powodem irytacji
Proszę nie traktować tego jako mapy z produkcji, faktycznie jest to ogołocona z wielu istotnych danych graficzna prezentacja.
Analizując dokładniej widać np. że niektóre opisy są jakby nieprecyzyjnie zlokalizowane. To efekt niewielkich transformacji które nieco skręciły samą mapę pozostawiając bez zmian kąty opisów.
Część punktów które normalnie nie maja numerów @... np. symbol `trawki` została tu zanumerowana co nie jest stosowane praktycznie.
Zauważone dodatkowe pole pozostało widocznie po jakimś teście, tu akurat nie miało znaczenia dla projektu ( ale ta możliwość bywa przydatna ).
Co do samotnych punktów:
Wyłącz warstwę zerową, znikną.
Stosuję zasadę że ‘warstwa zerowa jest dla programu nie dla mapy’.
Projekt jest fragmentem nieco większej całości więc mogły pozostać jakieś ślady po wcześniejszych etapach prac, osnowach, stanowiskach itp.
Pozdrawiam
wini
"Wkrótce prześlę do galerii projekt drogowy"
Zobaczę i skomentuję, troszkę się na tym znam.
Dla jasności, lf = LF
Zobaczę i skomentuję, troszkę się na tym znam.
Dla jasności, lf = LF
Re:DO POBRANIA -GALERIA PROJEKTÓW CGEO
czy na w aktualnej edycji strony zaginê³a galeria projektów do pobrania ? czy mo¿e ja nie potrafiê jej odnale¼æ ?
wydaje mi sie , ¿e idea galerii byla s³uszna i w przysz³o¶ci bedzie siê ona rozrastaæ . O pewnych deklaracjach zasilenia galerii o nowe
projekty na forum juz czyta³em .....
Pozdrawiam Z.P.
wydaje mi sie , ¿e idea galerii byla s³uszna i w przysz³o¶ci bedzie siê ona rozrastaæ . O pewnych deklaracjach zasilenia galerii o nowe
projekty na forum juz czyta³em .....
Pozdrawiam Z.P.
Pozdrawiam Zbigniew P.