Mur oporowy - ściana oporowa

Dyskusje na dowolne tematy "około-geodezyjne". Zapraszamy !
WueM
___
___

Mur oporowy - ściana oporowa

Post autor: WueM »

Witam.
Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie, czym różni się mur oporowy od ściany oporowej? W wiadomym rozporządzeniu jest takie rozróżnienie, ale brak wyjaśnienia jak to rozpoznać. W materiałach, jakie mam (łącznie z internetem) nie mogę znaleźć różnic. Może ktoś z Państwa mnie oświeci.
Dziękuję serdecznie z góry.

Witek M.
Awatar użytkownika
tomek_79
____
____

Re: Mur oporowy - ściana oporowa

Post autor: tomek_79 »

Cześć
Również nie znalazłem jednoznacznego opisu, ale myślę że chodziło o to :
- mur, lub murek oporowy - wg. mnie najczęściej ogrodzenie lub jego fragment który oddziela np. 2 działki o zróżnicowanej wysokości terenu.
- ściana oporowa - z czymś takim miałem do czynienia ostatnio gdy inwestor postanowił rozbudować parking i istniejącą skarpę ograniczył ścianą oporową o wysokości 4,00 m (różnica między rzędną wysokościową parkingu a dołem skarpy) i grubości 0,80m
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team

Post autor: Wojtek P. »

Wskazówką jest też warstwa do której te obiekty należą.
Ściana oporowa jest na warstwie Umocnienie Drogowe Kolejowe Lub Wodne jako Rodzaj umocnienia (tu należy także ostroga)
natomiast murek oporowy przynależy do warstwy Inna Budowla jako rodziaj Budowli innej (tu należą takie obiekty jak podpora, peron , przepust, rampa wiata...)
-To serve and protect-
georobo

Post autor: georobo »

Zgodnie z klasyfikacją obiektów BDOT500 (Rozdział 3, Załącznik nr 2, str. 106, Tabela nr 2):
Ściana oporowa to klasa umocnienie drogowe, kolejowe lub wodne,
natomiast murek oporowy to inna budowla.

Można też to znaleźć w katalogu obiektów BDOT500 (Rozdział 3, Załącznik nr 1, str. 71,72):
Klasa: BDZ_RodzajUmocn
Definicja: Ściana oporowa zabezpieczająca brzeg, nasyp lub wykop przy wodzie, drodze lub torach.
WueM
___
___

Post autor: WueM »

Czyli, rozumiem, że jedno od drugiego różni się umiejscowieniem: Jak przy drodze, czy cieku wodnym (urządzenie drogowe kolejowe, wodne) to ściana, jak gdzie indziej, to mur. Trochę to sztuczne.

Dziękuję za podpowiedź.
Witek M.
ODPOWIEDZ