Skróty i C-GEO

Dyskusje na dowolne tematy "około-geodezyjne". Zapraszamy !
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 3135
Rejestracja: 11 lip 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Skróty i C-GEO

Post autor: FaFaL »

W c-geo jest bardzo dużo skrótów klawiszowych które niektórzy geodeci podłączają pod dodatkowe przyciski w myszce. Na rynku są jednak programowalne klawiatury które mogą pomóc w szybkim wyzwalaniu funkcji w programie C-Geo lub dowolnie innym. Przedstawiam dwie skrajne opcje takiej klawiatury:
- elgato Stream deck https://www.elgato.com/pl/stream-deck - np. https://mediamarkt.pl/komputery-i-table ... adedoubler
- chińskie coś - https://m.pl.aliexpress.com/item/100500 ... -recommend

Może ktoś ma doświadczenie z takimi klawiaturami ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
marcinn
VIP
VIP
Posty: 1133
Rejestracja: 07 mar 2013, 11:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Skróty i C-GEO

Post autor: marcinn »

Zamówiłem teraz tą chińszczyznę- dam znać jak to się sprawdza
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 3135
Rejestracja: 11 lip 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Skróty i C-GEO

Post autor: FaFaL »

marcinn pisze: 26 lut 2022, 13:24 Zamówiłem teraz tą chińszczyznę- dam znać jak to się sprawdza
Ponieważ przesyłki z Chin nie są najszybsze to ma Pan chwilę czasu na zrobienie naklejek na klawisze :D
Pozdrawiam Rafał Kocierz
marcinn
VIP
VIP
Posty: 1133
Rejestracja: 07 mar 2013, 11:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Skróty i C-GEO

Post autor: marcinn »

Klawiaturę już zamówiłem, ale znalazłem w zasadzie dużo tańsze, lepsze i nieograniczone narzędzie i co najważniejsze DARMOWE.
Kiedyś zamówiłem taką bezprzewodową klawiaturę numeryczną https://pl.aliexpress.com/item/10050039 ... mainSearch
Jeżeli ktoś ma niepotrzebną klawiaturę to ściągamy program HID macros. Tam możemy dowolnie programować klawisze- żeby wciskały kombinacje i co najważniejsze możemy wykonywać skrypty- ponieważ wiele funkcji w cgeo nie ma skrótów to możemy przypisać pod klawisz dowolny ruch myszką.
Program rozpoznaje wiele urządzeń, więc możemy mieć nawet kilka klawiatur i na każdej programować co nam się tylko podoba
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 3135
Rejestracja: 11 lip 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Skróty i C-GEO

Post autor: FaFaL »

woow, aplikacja super, ale chyba najlepiej stosować ją z dodatkową klawiaturą numeryczną lub taką z ali o trochę większej liczbie większej liczbie klawiszy. Pełna dodatkowa klawiatura chyba zajmuje za dużo miejsca :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz
marcinn
VIP
VIP
Posty: 1133
Rejestracja: 07 mar 2013, 11:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Skróty i C-GEO

Post autor: marcinn »

FaFaL pisze: 27 lut 2022, 08:27 woow, aplikacja super, ale chyba najlepiej stosować ją z dodatkową klawiaturą numeryczną lub taką z ali o trochę większej liczbie większej liczbie klawiszy. Pełna dodatkowa klawiatura chyba zajmuje za dużo miejsca :)
Dokładnie. Ja wykorzystałem taką jak podałem w linku- bezprzewodowa numeryczna klawiatura. Klawiszy wystarczy,bo każdy klawisz ma dwa tryby- po naciśnięciu numlock można przypisać kolejna funkcje,bo dla systemu jest to już inny przycisk. Także mamy do wykorzystania ok 30 skrótów. Najlepsze jest to że za pomocą skryptów można wykonywać naprawdę skomplikowane schematy o które czasami często było się doprosić,żeby wskoczyły do programu jako funkcje. Ja nie znam w ogóle vba, ale po dwóch godzinach udało mi się stworzyć skrypty które działają tak jak chciałem (np ustawianie widoczności konkretnych warstw- do wydruku, do przygotowania szkicu czy mapy wywiadu). Z zamówienia z Ali zrezygnowałem :) poniżej jest też fajna klawiatura za nieduże pieniądze https://allegro.pl/oferta/mini-klawiatu ... 0410761703
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1505
Rejestracja: 30 gru 2005, 13:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Skróty i C-GEO

Post autor: MarekOtt »

marcinn pisze: 26 lut 2022, 20:32 Klawiaturę już zamówiłem, ale znalazłem w zasadzie dużo tańsze, lepsze i nieograniczone narzędzie i co najważniejsze DARMOWE.
Kiedyś zamówiłem taką bezprzewodową klawiaturę numeryczną https://pl.aliexpress.com/item/10050039 ... mainSearch
Jeżeli ktoś ma niepotrzebną klawiaturę to ściągamy program HID macros. Tam możemy dowolnie programować klawisze- żeby wciskały kombinacje i co najważniejsze możemy wykonywać skrypty- ponieważ wiele funkcji w cgeo nie ma skrótów to możemy przypisać pod klawisz dowolny ruch myszką.
Program rozpoznaje wiele urządzeń, więc możemy mieć nawet kilka klawiatur i na każdej programować co nam się tylko podoba
Panie Marcinie, a podesłałby Pan link do tego programu HID macros. Znalazłem wersje, ale niestety przy uruchamianiu pojawia się błąd.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 1133
Rejestracja: 07 mar 2013, 11:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Skróty i C-GEO

Post autor: marcinn »

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1505
Rejestracja: 30 gru 2005, 13:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Skróty i C-GEO

Post autor: MarekOtt »

marcinn pisze: 28 lut 2022, 16:02 http://hidmacros.eu/download.php
OK już działa ..

Panie Marcinie, a czy mógłbym prosić o jeden przykładowy zrzut ekranu konfiguracji HID'a, dla dowolnego skrótu C-Geo oraz przypisanie go do klawisza na "klawiaturze dostawianej".

Będę wdzięczny

Bo generalnie, chciałbym uzyskać efekt, ze skrót CTRL+1 zastąpić klawiszem "1" na klawiaturę dostawianej.

EDIT: Już sobie poradziłem .. Polecam stronę https://www.instructables.com/Making-a- ... -less-tha/ bardzo pomocny :)
marcinn
VIP
VIP
Posty: 1133
Rejestracja: 07 mar 2013, 11:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Skróty i C-GEO

Post autor: marcinn »

Ja generalnie większość skrótów oparłem na poleceniu HIDMacros.MouseClick x, y, action. Ponieważ brakuje do wielu rzeczy skrótów to po prostu rozwiązałem to jako ruchy myszką- nawet do dość skomplikowanych operacji jak np. ustawianie widoczności konkretnych warstw. Mam to zrobione w ten sposób, że klawiaturę numeryczną podzieliłem jakby na dwie warstwy. Numlock aktywuje mozliwość kolejnego przypisania klawisza, więc po włączeniu numlock mam skróty do rysowania edytorem mapy obiektowej np. pod klawiszem 1 mam rysowanie ogrodzenia, pod 2 bramę, pod 3 furtkę. Dzięki temu rysowanie jest na prawdę szybkie :) Na poniższym zrzucie pokazałem powiązanie skrótu numerycznej klawiatury (przycisk 1) ze skrótem do rysowania ogrodzenia mapą obiektową
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (282.22 KiB) Przejrzano 14960 razy
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1505
Rejestracja: 30 gru 2005, 13:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Skróty i C-GEO

Post autor: MarekOtt »

Czy można by było połączyć skrót klawiszowy CTRL 7 i CTRL 8 w jeden skrót np. CTRL 7 - który odpowiadałby za włączenie / wyłączenie funkcji - tak jak to ma miejsce przy skrócę z przesuwania / bądź nie przesuwania znaku , czy opcji snapowania ?

Brakuje też skrótu / lub wyłączenia opcji (która jest dosyć przeszkadzająca) oznaczania obiektów zaznaczonych w bazie ?
obraz_2022-07-29_150038053.png
obraz_2022-07-29_150038053.png (21.79 KiB) Przejrzano 12594 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8248
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Skróty i C-GEO

Post autor: Jurek B. »

MarekOtt pisze: 29 lip 2022, 15:00 Czy można by było połączyć skrót klawiszowy CTRL 7 i CTRL 8 w jeden skrót np. CTRL 7 - który odpowiadałby za włączenie / wyłączenie funkcji - tak jak to ma miejsce przy skrócę z przesuwania / bądź nie przesuwania znaku , czy opcji snapowania ?

Brakuje też skrótu / lub wyłączenia opcji (która jest dosyć przeszkadzająca) oznaczania obiektów zaznaczonych w bazie ?

obraz_2022-07-29_150038053.png
Co do skrótów na razie nie ma zmian, ale zrobiliśmy w wersji testowej poprawkę w edycji tekstu z odnośnikiem - przy zmianie wyrównania z siatki do ramki - teraz już odnośniki obracają się razem z tekstem poprawnie. Z tym, że to działa poprawnie w edycji tekstu (nie w edytorze napisów).
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1505
Rejestracja: 30 gru 2005, 13:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Skróty i C-GEO

Post autor: MarekOtt »

Prosiłbym o dodanie skrótu klawiszowego
"ustaw kolor domyślny"
"ustaw styl domyślny"

Obie opcje po kliknięciu w obiekt, bądź punkty w tabeli roboczej.

Dziękuję.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8248
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Skróty i C-GEO

Post autor: Jurek B. »

MarekOtt pisze: 30 lis 2022, 15:26 Prosiłbym o dodanie skrótu klawiszowego
"ustaw kolor domyślny"
"ustaw styl domyślny"

Obie opcje po kliknięciu w obiekt, bądź punkty w tabeli roboczej.

Dziękuję.
Czy chodzi o nadanie temu obiektowi domyślnego stylu/koloru warstwy, na której on jest?
Czy może ustalenie dla później tworzonych obiektów stylu/koloru takiego jaki ma ten obiekt?
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1505
Rejestracja: 30 gru 2005, 13:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Skróty i C-GEO

Post autor: MarekOtt »

Jurek B. pisze: 02 gru 2022, 12:16
MarekOtt pisze: 30 lis 2022, 15:26 Prosiłbym o dodanie skrótu klawiszowego
"ustaw kolor domyślny"
"ustaw styl domyślny"

Obie opcje po kliknięciu w obiekt, bądź punkty w tabeli roboczej.

Dziękuję.
Czy chodzi o nadanie temu obiektowi domyślnego stylu/koloru warstwy, na której on jest?
Czy może ustalenie dla później tworzonych obiektów stylu/koloru takiego jaki ma ten obiekt?
tak, o nadanie temu obiektowi domyślnego stylu/koloru warstwy, na której on jest... i podobnie z punktami w tabeli roboczej.
kouczan
____
____
Posty: 220
Rejestracja: 31 paź 2010, 12:36

Re: Skróty i C-GEO

Post autor: kouczan »

Dzień dobry. Czy byłaby możliwość dodania skrótu do polecenia eksportu pikiet do pliku tekstowego?
Pozdrawiam
marcinn
VIP
VIP
Posty: 1133
Rejestracja: 07 mar 2013, 11:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Skróty i C-GEO

Post autor: marcinn »

Jest problem ze skrótem prawy ALT+C, ponieważ wywołuje on okno zmień czcionkę do którego przypisany jest także skrót shift+alt+c.
W efekcie nie można napisać litery "ć" w oknie szybkiego wstawiania tekstu, bo pokazuje się okno zmiany czcionki.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 3135
Rejestracja: 11 lip 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Skróty i C-GEO

Post autor: FaFaL »

Tak na szybko polskie litery można uzyska przez shift+tylda ~ a następnie np c.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
marcinn
VIP
VIP
Posty: 1133
Rejestracja: 07 mar 2013, 11:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Skróty i C-GEO

Post autor: marcinn »

Ale generalnie można byłoby to poprawić w programie, bo nie powinno to tak działać.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1505
Rejestracja: 30 gru 2005, 13:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Skróty i C-GEO

Post autor: MarekOtt »

czy można by było nadać skrót "ustaw domyślny styl linii" Był pod CTRL + L .. ale zniknął.. nie działa
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8248
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Skróty i C-GEO

Post autor: Jurek B. »

CTRL-L jest teraz przypisany do funkcji nadawania relacji między obiektami GESUT/EGiB, dlatego ustawianie domyślnego stylu linii trzeba było przypisac do skrótu: CTRL-S - w wersji testowej już to działa.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1505
Rejestracja: 30 gru 2005, 13:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Skróty i C-GEO

Post autor: MarekOtt »

Jurek B. pisze: 17 cze 2024, 09:22 CTRL-L jest teraz przypisany do funkcji nadawania relacji między obiektami GESUT/EGiB, dlatego ustawianie domyślnego stylu linii trzeba było przypisac do skrótu: CTRL-S - w wersji testowej już to działa.
Super, o to chodziło właśnie, by nadać nowy skrót.. Dziękuję
ODPOWIEDZ