HI-TARGET V30 ?
HI-TARGET V30 ?
Mam pytanie do użytkowników ww sprzętu. Z instrukcji obsługi wyczytałem, że jest możliwość podłączenia zewnętrznej baterii pod gniazdo 5-pin. Czy ktoś wie jak to zrobić? Dostawca sprzętu wzruszył jedynie ramionami i tyle się dowiedziałem. Może ktoś pomóc w tej kwestii. Zewnętrzne baterie jakoś nie za długo trzymają dlatego szukam alternatywy ...
Pozdrawiam
Zibi
Pozdrawiam
Zibi
Pozdrawiam
Zibi
Zibi
Re: HI-TARGET V30 ?
Mi odbiornik trzyma na baterii jakieś 10-12h. Nie wystarcza Ci taki czas? Tak myślę, że jeżeli teoretycznie jest możliwość podłączenia zewn. baterii to można pomyśleć o zewn. bateriach dla tachimetrów Leica lub Nikon (chyba nawet bardziej Nikon, bo Leica ma na pewno inne wejście- a przynajmniej seria tps1100)
Albo wymyśliłem jeszcze coś takiego- do zestawu dorzucony jest kabel PIN-usb. Może wpiąć w to PowerBank- ładowarki zewn dla telefonów? Tylko z tego co widzę to napięcie na oryginalnej baterii jest 7,4V, natomiast Powerbanki to chyba 5V.
Albo wymyśliłem jeszcze coś takiego- do zestawu dorzucony jest kabel PIN-usb. Może wpiąć w to PowerBank- ładowarki zewn dla telefonów? Tylko z tego co widzę to napięcie na oryginalnej baterii jest 7,4V, natomiast Powerbanki to chyba 5V.
Dzień dobry,
na zagranicznym portalu znalazłem taki power bank z napięciem 7.4 V więc może i u nas można gdzieś to kupić.
http://www.alibaba.com/product-detail/p ... 78345.html
Jacek
na zagranicznym portalu znalazłem taki power bank z napięciem 7.4 V więc może i u nas można gdzieś to kupić.
http://www.alibaba.com/product-detail/p ... 78345.html
Jacek
W instrukcji doczytałem się, że baterię można podłączyć do gniazda 5-pin. Kabel dołączony do zestawu ma 8-pin. Ale... Mam na chodzie Wilda DI1000 z baterią GEB70. Kabel pasuje idealnie, ale boję się tego podłączać do baterii, żeby coś nie ... poszło z dymem i nie stracić gwarancji. Może ktoś wie do których pinów można podłączyć napięcie z baterii, że by tam czegoś nie... Jak na razie działam na dwóch bateriach dołączonych do zestawu i na obu mogę mierzyć około 8h. Co prawda nie mam (na razie) takich robót, żeby mierzyć powyżej tych 8h. Nie wiem czy reklamować te baterie czy dać sobie spokój i dorobić zewnętrzną baterię. Akumulatory żelowe są w miarę tanie i myślałem o takim zestawie na przyszłość. Tak samo do kontrolera Q-Mini1 dostałem taką ładowarkę, że w trakcie ładowania do baterii się dotknąć nie można (jest taka gorąca) a co najciekawsze bateria się "nadyma", że jej grubość zwiększa się dwukrotnie. Jak ostygnie wszystko wraca do normy, ale boję się, że długo tak nie pociągnę... Wyczytałem, że mapięcie ładowania nie może być większe niż 4,2V natomiast ładowarka daje 12V.
Zibi
Zibi
Pozdrawiam
Zibi
Zibi
Przejrzałem katalogi Apogeo odnośnie tego sprzętu (V30): ani kontroler ani antena nie powinny pracować tak krótko.
Czasy podawane są na poziomie:
- kontroler:>8h (Qmini) Wydajność źródła zasilania Bateria: Łatwo wymienialna bateria litowa,3100 mAh
Czas pracy:co najmniej 8 godzin ciągłej pracy,doładowanie w urządzeni.
- odbiornik: Czas pracy:13-15h (pomiar statyczny), 10-12h(pomiar RTK), 8-10h (odbiornik bazowy) przy 1 baterii
Baterie:litowo-jonowe
Odnośnie pęcznienia baterii i ładowania wyższym napięciem 12V - stosowanie takiego zestawu nie jest zgodne z zaleceniami producenta i na pewno nie są to normalne objawy.
Przypuszczam nawet, że właśnie używanie tej ładowarki doprowadziło baterie do krótkiego trzymania...
Myślę, że warto przeprowadzić poważną rozmowę ze sprzedawcą, a gdyby cokolwiek mu nie pasowało to kierunek : centrala dystrybutora sprzętu, chociaż nie sądzę aby tego chciał.
Czasy podawane są na poziomie:
- kontroler:>8h (Qmini) Wydajność źródła zasilania Bateria: Łatwo wymienialna bateria litowa,3100 mAh
Czas pracy:co najmniej 8 godzin ciągłej pracy,doładowanie w urządzeni.
- odbiornik: Czas pracy:13-15h (pomiar statyczny), 10-12h(pomiar RTK), 8-10h (odbiornik bazowy) przy 1 baterii
Baterie:litowo-jonowe
Odnośnie pęcznienia baterii i ładowania wyższym napięciem 12V - stosowanie takiego zestawu nie jest zgodne z zaleceniami producenta i na pewno nie są to normalne objawy.
Przypuszczam nawet, że właśnie używanie tej ładowarki doprowadziło baterie do krótkiego trzymania...
Myślę, że warto przeprowadzić poważną rozmowę ze sprzedawcą, a gdyby cokolwiek mu nie pasowało to kierunek : centrala dystrybutora sprzętu, chociaż nie sądzę aby tego chciał.
Właśnie dzisiaj skontaktował się ze mną przedstawiciel firmy ... i poprosił, żeby im przesłać zarówno zasilacz-ładowarkę jak i baterie. Zobaczymy co z tego wyniknie. Sprawdzałem miernikiem i niestety zasilacz daje napięcie 12V natomiast bateria ma tylko 3,7V. Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia ... Zastanawia mnie też druga ładowarka do odbiornika - anteny. Sprawdzałem też napięcie ładowania i ładowarka nie daje stałego napięcia ~7,4V tylko sobie skacze od 6,5V do 8,2V. Może i tu jest problem, że bateria nie do końca się doładowuje i trzyma ile trzyma ... Przedstawiciel - doradca techniczny twierdzi, że ładowarka do kontrolera jest właściwa (przynajmniej symbol ładowarki się zgadza). Natomiast zastanawia mnie teraz jeszcze ta druga ładowarka do anteny. A czy ktoś wie jak podłączyć tą baterię zewnętrzną Podobno są jakieś kable (na alle..o) i można antenę podłączyć w czasie pracy statyki, ale o szczegółach nic nie powiedział. Dlatego liczę, że może ktoś pracuje na takim "kablu" i podpowie gdzie idzie napięcie, na które piny. Firma ... nie posiada takich kabli pomimo, że handluje takim sprzętem.
Zibi
Zibi
Pozdrawiam
Zibi
Zibi
Firma nie posiada takich kabli, gdyż sprzęt jest sprowadzany i nie posiadają żadnych części zamiennych ani akcesorii. Wiem, bo też mam z tej firmy sprzęt. Odnośnie ładowania baterii w kontrolerze- ja ładuję przez ładowarkę 12V dołączoną do zestawu i nie mam problemów z przegrzewaniem czy pęcznieniem baterii (zestaw mam już 1,5roku). Możesz ładować przez USB- napięcie wtedy jest 5V. Ja zauważyłem, że łądując przez usb szybciej mi pada bateria no i znacznie dłużej się ładuje bo natężenie jest bodajże dwukrotnie słabsze. Bateria w kontrolerze trzyma mi 5h ciągłego pomiaru. W odbiorniku jakieś 8-10h. Jak Ci bateria nie wystarcza w kontrolerze to możesz pomyśleć o dokupieniu dodatkowej- koszt bodajże 400zł (co jest ceną kosmiczną). Albo najlepiej pomyśleć o wymianie kontrolera co byłoby najlepszym wyjściem bo Qmini to niestety nieudany produkt. Jak masz jakieś pytania to śmiało pisz na PW.
Ja w swoim kontrolerze zauważyłem jeszcze coś dziwnego. Kiedy Q-mini zamontowane jest na tyczne wytwarza jakieś dziwne pole magnetyczne. Igła kompasu na tyczce odchyla się prostopadle do kontrolera i nie pokazuje kierunku północy. Kiedy zdejmę kontroler z tyczki i go odsunę od niej (wystarcza ~0,7m) igła wraca na swoje miejsce i pokazuje kierunek N. Widzę, że jakiś nie bardzo udany ten komplet. Zgłaszałem to dostawcy sprzętu, ale każą mi dostarczyć sprzęt do siebie do firmy, a tu człowiek tak przywykł do roboty, że teraz jak bez ręki. Ale trzeba się będzie zebrać i odesłać to do sprawdzenia póki jeszcze sprzęt na gwarancji. Pozdrawiam.
Zibi
Zibi
Pozdrawiam
Zibi
Zibi
To nawet nie tyle kontroler co samo włożenie uchwytu już powoduje odchylenie się igły. Zresztą mi ten kompas po jakimś miesiącu użytkowania się rozkalibrował i kręci się jak chce
Jestem na etapie zakupu zestawu do pomiaru GPS. Dzisiaj rozmawiałem z dilerem sprzętu HI-TARGET i zaproponował mi odbiornik v30 z kontrolerem Qmini. W związku z powyższym, mam prośbę do użytkowników niniejszego zestawu o opinie na temat tego sprzętu.
Ja tylko powiem od siebie, że dużo zależy jakie będzie oprogramowanie. Jeśli Hi-Road to słabo. Np. przy pomiarach mimośrodowych wpisuje się wartości z DISTA, soft liczy współrzędne, ale już nigdzie nie da się wydobyć tych odległości - czyli w raporcie nie są one widoczne.... a tu ośrodek może się przyczepić, ponieważ wartości odległości muszą być podane na szkicu lub w dzienniku pomiarowym... Dlatego lepiej mieć w kontrolerze oprogramowanie SurvCE lub jakiegoś innego Geniusa.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Napięcia zewnętrzne do 12,6 V
A tu opis gniazd:
A tu opis gniazd:
- Załączniki
-
- 131 D11F.png (191.02 KiB) Przejrzano 13971 razy
pozdrawiam
wini
wini
Mam go od prawie 3 lat i jestem zadowolony. Qmini z SurvCE spokojnie wystarcza na cały dzień pracy, antena z dwoma bateriami w zestawie również, programowi do tworzenia raportów RTK nie można nic zarzucić. Jedynym mankamentem jest kompas w uchwycie,ale może to wina pola magnetycznego. Aha, co ważne, serwis też daje radę.pabik1 pisze:Jestem na etapie zakupu zestawu do pomiaru GPS. Dzisiaj rozmawiałem z dilerem sprzętu HI-TARGET i zaproponował mi odbiornik v30 z kontrolerem Qmini. W związku z powyższym, mam prośbę do użytkowników niniejszego zestawu o opinie na temat tego sprzętu.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.
Odnośnie baterii: Do odbiornika w zestawie są 2 sztuki. Wystarczają na ok. 8 godzin nieprzerwanej pracy w trybie RTK. Kontroler wytrzymuje 5- 5,5h ciągłej pracy (tu zaznaczam, że ciągłej). Teraz w apogeo można dostać jakiś odbiornik na androidzie. Może warto o tym pomyśleć? Z perspektywy czasu (v30 mam 2 lata) nie wiem czy zamiast kontrolera nie lepiej zainwestować np. w telefon (np. Samsung Galaxy Xcover2) i SurvCE na androida. Taki telefon ma dużo bardziej wydajny procesor niż kontroler,bateria wytrzymuje dłużej (możesz sobie dokupić dodatkowe za parę groszy, gdzie do kontrolera kosztuje 400zł), kosztuje 10 krotnie mniej i że o "kole od roweru nie wspomnę" Zaczerpnij opinii od kogoś kto wypróbował takie rozwiązanie.