HI-TARGET V30 ?

Dyskusje na dowolne tematy "około-geodezyjne". Zapraszamy !
Zibi123
______
______
Posty: 548
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

HI-TARGET V30 ?

Post autor: Zibi123 »

Mam pytanie do użytkowników ww sprzętu. Z instrukcji obsługi wyczytałem, że jest możliwość podłączenia zewnętrznej baterii pod gniazdo 5-pin. Czy ktoś wie jak to zrobić? Dostawca sprzętu wzruszył jedynie ramionami i tyle się dowiedziałem. Może ktoś pomóc w tej kwestii. Zewnętrzne baterie jakoś nie za długo trzymają dlatego szukam alternatywy ...

Pozdrawiam
Zibi
Pozdrawiam
Zibi
marcinn
VIP
VIP
Posty: 740
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: HI-TARGET V30 ?

Post autor: marcinn »

Mi odbiornik trzyma na baterii jakieś 10-12h. Nie wystarcza Ci taki czas? Tak myślę, że jeżeli teoretycznie jest możliwość podłączenia zewn. baterii to można pomyśleć o zewn. bateriach dla tachimetrów Leica lub Nikon (chyba nawet bardziej Nikon, bo Leica ma na pewno inne wejście- a przynajmniej seria tps1100)
Albo wymyśliłem jeszcze coś takiego- do zestawu dorzucony jest kabel PIN-usb. Może wpiąć w to PowerBank- ładowarki zewn dla telefonów? Tylko z tego co widzę to napięcie na oryginalnej baterii jest 7,4V, natomiast Powerbanki to chyba 5V.
Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 628
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: HI-TARGET V30 ?

Post autor: logis »

Dzień dobry,
na zagranicznym portalu znalazłem taki power bank z napięciem 7.4 V więc może i u nas można gdzieś to kupić.

http://www.alibaba.com/product-detail/p ... 78345.html

Jacek
Zibi123
______
______
Posty: 548
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: HI-TARGET V30 ?

Post autor: Zibi123 »

W instrukcji doczytałem się, że baterię można podłączyć do gniazda 5-pin. Kabel dołączony do zestawu ma 8-pin. Ale... Mam na chodzie Wilda DI1000 z baterią GEB70. Kabel pasuje idealnie, ale boję się tego podłączać do baterii, żeby coś nie ... poszło z dymem i nie stracić gwarancji. Może ktoś wie do których pinów można podłączyć napięcie z baterii, że by tam czegoś nie... Jak na razie działam na dwóch bateriach dołączonych do zestawu i na obu mogę mierzyć około 8h. Co prawda nie mam (na razie) takich robót, żeby mierzyć powyżej tych 8h. Nie wiem czy reklamować te baterie czy dać sobie spokój i dorobić zewnętrzną baterię. Akumulatory żelowe są w miarę tanie i myślałem o takim zestawie na przyszłość. Tak samo do kontrolera Q-Mini1 dostałem taką ładowarkę, że w trakcie ładowania do baterii się dotknąć nie można (jest taka gorąca) a co najciekawsze bateria się "nadyma", że jej grubość zwiększa się dwukrotnie. Jak ostygnie wszystko wraca do normy, ale boję się, że długo tak nie pociągnę... :( Wyczytałem, że mapięcie ładowania nie może być większe niż 4,2V natomiast ładowarka daje 12V.

Zibi
Pozdrawiam
Zibi
PRIORA
__
__
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 2 października 2012, 09:54

Re: HI-TARGET V30 ?

Post autor: PRIORA »

Przejrzałem katalogi Apogeo odnośnie tego sprzętu (V30): ani kontroler ani antena nie powinny pracować tak krótko.
Czasy podawane są na poziomie:
- kontroler:>8h (Qmini) Wydajność źródła zasilania Bateria: Łatwo wymienialna bateria litowa,3100 mAh
Czas pracy:co najmniej 8 godzin ciągłej pracy,doładowanie w urządzeni.

- odbiornik: Czas pracy:13-15h (pomiar statyczny), 10-12h(pomiar RTK), 8-10h (odbiornik bazowy) przy 1 baterii
Baterie:litowo-jonowe

Odnośnie pęcznienia baterii i ładowania wyższym napięciem 12V - stosowanie takiego zestawu nie jest zgodne z zaleceniami producenta i na pewno nie są to normalne objawy.
Przypuszczam nawet, że właśnie używanie tej ładowarki doprowadziło baterie do krótkiego trzymania...

Myślę, że warto przeprowadzić poważną rozmowę ze sprzedawcą, a gdyby cokolwiek mu nie pasowało to kierunek : centrala dystrybutora sprzętu, chociaż nie sądzę aby tego chciał.
Zibi123
______
______
Posty: 548
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: HI-TARGET V30 ?

Post autor: Zibi123 »

Właśnie dzisiaj skontaktował się ze mną przedstawiciel firmy ... i poprosił, żeby im przesłać zarówno zasilacz-ładowarkę jak i baterie. Zobaczymy co z tego wyniknie. Sprawdzałem miernikiem i niestety zasilacz daje napięcie 12V natomiast bateria ma tylko 3,7V. Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia ... Zastanawia mnie też druga ładowarka do odbiornika - anteny. Sprawdzałem też napięcie ładowania i :shock: ładowarka nie daje stałego napięcia ~7,4V tylko sobie skacze od 6,5V do 8,2V. Może i tu jest problem, że bateria nie do końca się doładowuje i trzyma ile trzyma ... Przedstawiciel - doradca techniczny twierdzi, że ładowarka do kontrolera jest właściwa (przynajmniej symbol ładowarki się zgadza). Natomiast zastanawia mnie teraz jeszcze ta druga ładowarka do anteny. A czy ktoś wie jak podłączyć tą baterię zewnętrzną :?: Podobno są jakieś kable (na alle..o) i można antenę podłączyć w czasie pracy statyki, ale o szczegółach nic nie powiedział. Dlatego liczę, że może ktoś pracuje na takim "kablu" i podpowie gdzie idzie napięcie, na które piny. Firma ... nie posiada takich kabli pomimo, że handluje takim sprzętem.
Zibi
Pozdrawiam
Zibi
marcinn
VIP
VIP
Posty: 740
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: HI-TARGET V30 ?

Post autor: marcinn »

Firma nie posiada takich kabli, gdyż sprzęt jest sprowadzany i nie posiadają żadnych części zamiennych ani akcesorii. Wiem, bo też mam z tej firmy sprzęt. Odnośnie ładowania baterii w kontrolerze- ja ładuję przez ładowarkę 12V dołączoną do zestawu i nie mam problemów z przegrzewaniem czy pęcznieniem baterii (zestaw mam już 1,5roku). Możesz ładować przez USB- napięcie wtedy jest 5V. Ja zauważyłem, że łądując przez usb szybciej mi pada bateria no i znacznie dłużej się ładuje bo natężenie jest bodajże dwukrotnie słabsze. Bateria w kontrolerze trzyma mi 5h ciągłego pomiaru. W odbiorniku jakieś 8-10h. Jak Ci bateria nie wystarcza w kontrolerze to możesz pomyśleć o dokupieniu dodatkowej- koszt bodajże 400zł (co jest ceną kosmiczną). Albo najlepiej pomyśleć o wymianie kontrolera co byłoby najlepszym wyjściem bo Qmini to niestety nieudany produkt. Jak masz jakieś pytania to śmiało pisz na PW.
Zibi123
______
______
Posty: 548
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: HI-TARGET V30 ?

Post autor: Zibi123 »

Ja w swoim kontrolerze zauważyłem jeszcze coś dziwnego. Kiedy Q-mini zamontowane jest na tyczne wytwarza jakieś dziwne pole magnetyczne. Igła kompasu na tyczce odchyla się prostopadle do kontrolera i nie pokazuje kierunku północy. Kiedy zdejmę kontroler z tyczki i go odsunę od niej (wystarcza ~0,7m) igła wraca na swoje miejsce i pokazuje kierunek N. Widzę, że jakiś nie bardzo udany ten komplet. Zgłaszałem to dostawcy sprzętu, ale każą mi dostarczyć sprzęt do siebie do firmy, a tu człowiek tak przywykł do roboty, że teraz jak bez ręki. :D Ale trzeba się będzie zebrać i odesłać to do sprawdzenia póki jeszcze sprzęt na gwarancji. Pozdrawiam.
Zibi
Pozdrawiam
Zibi
marcinn
VIP
VIP
Posty: 740
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: HI-TARGET V30 ?

Post autor: marcinn »

To nawet nie tyle kontroler co samo włożenie uchwytu już powoduje odchylenie się igły. Zresztą mi ten kompas po jakimś miesiącu użytkowania się rozkalibrował i kręci się jak chce :)
pabik1
_____
_____
Posty: 328
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Re: HI-TARGET V30 ?

Post autor: pabik1 »

Jestem na etapie zakupu zestawu do pomiaru GPS. Dzisiaj rozmawiałem z dilerem sprzętu HI-TARGET i zaproponował mi odbiornik v30 z kontrolerem Qmini. W związku z powyższym, mam prośbę do użytkowników niniejszego zestawu o opinie na temat tego sprzętu.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: HI-TARGET V30 ?

Post autor: FaFaL »

Ja tylko powiem od siebie, że dużo zależy jakie będzie oprogramowanie. Jeśli Hi-Road to słabo. Np. przy pomiarach mimośrodowych wpisuje się wartości z DISTA, soft liczy współrzędne, ale już nigdzie nie da się wydobyć tych odległości - czyli w raporcie nie są one widoczne.... a tu ośrodek może się przyczepić, ponieważ wartości odległości muszą być podane na szkicu lub w dzienniku pomiarowym... Dlatego lepiej mieć w kontrolerze oprogramowanie SurvCE lub jakiegoś innego Geniusa.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
energeo
VIP
VIP
Posty: 962
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 01:14

Re: HI-TARGET V30 ?

Post autor: energeo »

Napięcia zewnętrzne do 12,6 V
A tu opis gniazd:
Załączniki
131 D11F.png
131 D11F.png (191.02 KiB) Przejrzano 8684 razy
pozdrawiam
wini
Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 153
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: HI-TARGET V30 ?

Post autor: Wojtek »

pabik1 pisze:Jestem na etapie zakupu zestawu do pomiaru GPS. Dzisiaj rozmawiałem z dilerem sprzętu HI-TARGET i zaproponował mi odbiornik v30 z kontrolerem Qmini. W związku z powyższym, mam prośbę do użytkowników niniejszego zestawu o opinie na temat tego sprzętu.
Mam go od prawie 3 lat i jestem zadowolony. Qmini z SurvCE spokojnie wystarcza na cały dzień pracy, antena z dwoma bateriami w zestawie również, programowi do tworzenia raportów RTK nie można nic zarzucić. Jedynym mankamentem jest kompas w uchwycie,ale może to wina pola magnetycznego. Aha, co ważne, serwis też daje radę.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 740
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: HI-TARGET V30 ?

Post autor: marcinn »

Odnośnie baterii: Do odbiornika w zestawie są 2 sztuki. Wystarczają na ok. 8 godzin nieprzerwanej pracy w trybie RTK. Kontroler wytrzymuje 5- 5,5h ciągłej pracy (tu zaznaczam, że ciągłej). Teraz w apogeo można dostać jakiś odbiornik na androidzie. Może warto o tym pomyśleć? Z perspektywy czasu (v30 mam 2 lata) nie wiem czy zamiast kontrolera nie lepiej zainwestować np. w telefon (np. Samsung Galaxy Xcover2) i SurvCE na androida. Taki telefon ma dużo bardziej wydajny procesor niż kontroler,bateria wytrzymuje dłużej (możesz sobie dokupić dodatkowe za parę groszy, gdzie do kontrolera kosztuje 400zł), kosztuje 10 krotnie mniej i że o "kole od roweru nie wspomnę" :) Zaczerpnij opinii od kogoś kto wypróbował takie rozwiązanie.
ODPOWIEDZ