Chciałem zapytać kolegów działających na innych obszarach, jak uzupełniany jest atrybut punktu granicznego [BPP] w "Waszych" ośrodkach.
Jak wiadomo, Rozp. EGiB, mówi nam że atrybut [BBP]:
U nas, w większości ośrodków ten atrybut, niezależnie od rodzaju osnowy, przyjmuje wartość 1 (0,00 - 0,10) dla punktów pomierzonych, oraz 5 lub 6 dla digitalizacji itp.błąd średni położenia punktu granicznego względem osnowy geodezyjnej 1 klasy
A ja mam dwa pytania:
1. Jaka będzie wartość atrybutu dla punktu granicznego pomierzonego bezpośrednio GPS-RTN - w/g mnie będzie wynosił 2 (0,11 - 0,30) - choć tu nie jestem zbytnio pewny gdyż powszechnie wiadomo że stacje sieci ASG i pokrewne typu Laica (NadowskiNET) są punktami osnowy podstawowej a więc przynajmniej 1 klasy (a na stronie ASG nawet pisze że niektóre stacje są fundamentowe czyli klasy zerowej) - to jeśli my wykonujemy bezpośredni pomiar punktu na te stacje to mamy dokładność względem nich na poziomie atrybutu 1 (0,00 - 0,10) - ale czy jest tak na pewno ze strony naukowej to nie wiem

2. Jaka będzie wartość tego atrybutu dla punktu granicznego pomierzonego na osnowę założoną GPS-RTN (ASG, NadowskiNET, TPiNET itp.) metodą biegunową / ortogonalną - w/g mnie wynosić będzie 3 (0,31 - 0,60), dlatego że uznaje się ze założona osnowa metodą RTN jest osnową pomiarową - choć kłuci się to trochę z tym co napisałem w pytaniu nr 1.
C-Geo oczywiście od jakiegoś czasu pozwala na wyliczenie błędu punktu granicznego i uzupełnieniu atrybutu BPP, jednak należy tam zaznaczyć osnowę wyjściowa, stąd moje pytania.
Pozdrawiam i liczę na odpowiedz.