Psion WA 1MB a Psion WA 2MB

Dyskusje na dowolne tematy "około-geodezyjne". Zapraszamy !
adrbru

Psion WA 1MB a Psion WA 2MB

Post autor: adrbru »

Mam nastepujący problem. Posidam Psiona WA 2MB i program na nim pracuje (dane po RS z czujnika) natomiast po wgranu na Psiona WA 1MB nie działa. Zmieniłem już w kodzie port bo w tym z 2MB jest TTY:A a w tym z 1MB jest TTY:B. Ale nic z tego wykłada się w momencie odczytu z portu. Ma ktoś jakiś pomysł co powinienem jeszcze zmienić lub czy jest możliwość upgrade epoc/os na wyższy (może w tym problem - są różne wersje)
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

A jak są oznaczone porty na obu tych Psionach - tytuły na obudowie?
Pozdrawiam Jurek B.
adrbru

RS232 i BARCODE na tym z 1MB i RS232 i TTL na tym z 2M
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

A czy działa Terminal (COMMS) na tym 1MB przy ustawieniu na port B? To znaczy czy funkcjonuje przesyłanie znaków między Psionem a PC (Hyperterminal)?
Pozdrawiam Jurek B.
adrbru

diała co prawda PC - psion nie sprawdzałem ale psion psion działa. Właśnie przy uruchamianiu comms zorirntowałem się z nazwą portów (pojawia się na chwilę w rogu). Po zmianie nazwy w kodzie programu. Program poszedl dalej ale niestety nie czyta z portu
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

A jak się wykłada przy pracy? jaki kod błędu?
Pozdrawiam Jurek B.
adrbru

poprostu się zawiesza i trzeba resetować. Zamiast danych jest pusty ekran.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

a może jakiś fragment kodu coś wyjaśni - jesli chce Pan wysłać to już może na priva
Pozdrawiam Jurek B.
adrbru

ok. wysłałem kod. Cały czas zastanawiam się czy jest jakas rożnica w programowaniu psiona z 1MB. Czy to kwestia portu. Czy jest możliwość upgrade epoc/os - może to by pomogło ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Trudno powiedzieć - myśmy przechodzili z 1MB do MX bez problemów - kod ten sam i do dzisiaj to co działa na MX działa też na 1MB - chociaż jest jeden wyjątek - komunikacja z pewnym bardzo starym modelem tachimetru lepiej działa na MX (nie zawiesza się)
Pozdrawiam Jurek B.
adrbru

a może pan przśle mi fragment jakiegoś kodu gdzie jest ustawienie portu i działa na 1MB.
adrbru

niby wszystko jest tak samo. No nic jak bedzie Pan miał jakis pomysl to prosze dac znac. Na razie dziekuje za pomoc.
ODPOWIEDZ