Mam pytanie jestem wraz z siostrą spadkobierczyniami działki 12 arowej siostra posiada 9 arów ja natomiast 3 ary.
Odbył się podział geodezyjny na części siostry są 4 słupki graniczne na mojej są 2 słupki.Jakie powinnam ponieść koszty opłaty geodezyjnej?
Koszt związany z ustaleniem granic działki...?
ktoś z Was zlecał geodecie wykonanie prac i to On jest zobowiązany w stosunku do geodety. Rozliczenie pomiędzy Państwem jest wyłącznie Waszą sprawą i możecie dokonać jej w dowolny uznany przez Was sposób. Nie bardzo rozumiem na czym ma polegać, że na Pańskiej działce są dwa graniczniki, a na siostry cztery. Jeżeli to była podział polegający na wydzieleniu Waszych udziałów tov graniczniki powinny znajdować się na linii granicznej oddzielającej jedną część od drugiej. Chyba że było jeszcze wznowienie granicy zewnętrznej. ale rozumiem, że aby móc zrealizować prace trzxeba było ustalić granicę zewnętrzną by móc działke podzielić. Wówcza nie wznowienie któregokolwiek punktu uniemożliwołoby wykonanie podziału. Naprawdę rozliczenie pomiędzy Wami jest wyłącznie Waszą sprawą. niestety
pozdrawiam maciekwu
pozdrawiam maciekwu
Witam,
nie znam geodety, który liczy sobie podziały od słupka.
JAk wspomniał kolega to WY powinniście ustalić między sobą w jakich proporcjach zapłacicie geodecie.
Generalnie geodeci liczą sobie za nowopowstałą działkę.
A więc Pan ma jedną działkę, siostra jedną działkę, więc wg mnie płacicie po połowie.
Pozdrawiam
Krzysztof
nie znam geodety, który liczy sobie podziały od słupka.
JAk wspomniał kolega to WY powinniście ustalić między sobą w jakich proporcjach zapłacicie geodecie.
Generalnie geodeci liczą sobie za nowopowstałą działkę.
A więc Pan ma jedną działkę, siostra jedną działkę, więc wg mnie płacicie po połowie.
Pozdrawiam
Krzysztof