Daltonizm czy przeszkadza w byciu geodeta ??
Daltonizm czy przeszkadza w byciu geodeta ??
Mam problem jestem daltonista i nie wiem czy mogę zostać geodeta
, bardzo bym chciał zostać wybrałem już nawet szkołę ale pojawiło się pytanie czy mogę nim być ;/ nie wiem czy mi to nie bedzię przeszkadzało . Liczę na wasza pomoc jeśli potraficie to pomóżcie

A wiesz co to znaczy wygoglować?
Właśnie to uczyniłem i na Twoje pytanie pod drugim linkiem znalazłem cos takiego:

PozdrawiamWYMAGANIA
Od geodety oczekuje się predyspozycji typowo inżynierskich: umiejętności logicznego myślenia i zastosowania teorii w praktyce oraz zdolności matematycznych i technicznych. Potrzebna mu jest także wyobraźnia przestrzenna, umiejętność planowania przestrzeni, pamięć wzrokowa i posługiwania się rysunkiem technicznym. Dokładność i cierpliwość oraz zdolność do koncentracji przydadzą się w trakcie długich i monotonnych pomiarów. Kandydat powinien też posiadać zmysł praktyczny.
Ze względu na specyfikę pracy istotny jest dobry stan zdrowia, sprawność fizyczna i dobry wzrok. Wśród przeciwwskazań są m. in.: daltonizm, brak skoordynowania ruchowego i wzrokowego, ograniczenie sprawności rąk i nóg, lęk przestrzeni itp. O przydatności do zawodu orzeka lekarz posiadający odpowiednie kwalifikacje w zakresie medycyny pracy.
-To serve and protect-
Znam co najmiej dwóch geodetów i jednego drogowca z tą wadą. Na pewno nie ułatwia to pracy, ale nie można powiedzieć, że praca w geodezji lub zawodach pokrewnych z tą wadą jest niemożliwa. Dowodem na to są wspomniani koledzy - jeden z nich przechodzi właśnie na emeryturę, ma za sobą bogatą karierę zawodową, a także zdane egzaminy państwowe (uprawnienia). Najgorzej jest z kolorowaniem szkiców (potrzebne są oznaczone pisaki lub kredki) i należy uważać na kawały złośliwych kolegów, którzy zamieniają opisy.
Wszystko zależy od Twojej motywacji i determinacji. Powodzenia i dokonania właściwego wyboru życzę. gh

Niestety co najwyżej możesz być geodetą "terenowym", ponieważ obecnie mapy zaczynają być prowadzone w technice wielobarwnej a mapy numeryczne obowiązkowo - a wiadomo numeryka to przyszłość geodezji. Także lepiej poszukaj innego zawodu, no chyba, że bardzo chcesz jeździć tylko w teren ale ciężko Ci będzie znaleźć pracę. Jeszce ewentualnie możesz się nauczyć na pamięć jaki kolor jaki ma nr odcieniu (odcienia?)