Witam!
Mam starą Sokkię SET6E i Psiona II XP z M-Geo. Do pewnego czasu urządzenia współpracowały ze sobą.
Jakiś czas temu chciałem wypróbować program Psi2Win i pozmieniałem ustawienia transmisji w Psionie. Od tamtej pory nie działa mi transmisja Psion <-> Sokkia.
Kiedy w M-Geo dojdę do momentu rejestracji, ekran gaśnie na kilkanaście sekund i wyskakuje błąd.
W ustawieniach Psiona: COMMS -> SETUP ustawiam:
BAUD -> 1200
PARITY -> NONE
BITS -> 8
STOP -> 1
HAND -> NONE
PROTOCOL -> NONE
...
reszta ustawień bez zmian (standardowa)
Jednak po każdorazowej (nieudanej) próbie rejestracji z instrumentu, gdy wrócę do powyższych ustawień mam:
BAUD -> 9600
PARITY -> ODD
BITS -> 7
STOP -> 2
Zatem pytanie, jakie są prawidłowe ustawienia transmisji danych pomiędzy tymi urządzeniami ?
Połączenie Psion II XP <-> Sokkia SET6E
Witam
MGEO samo ustawia właściwe parametry do komunikacji z danym tachimetrem na czas rejestracji, a po jej zakończeniu przestawia na takie jakie są potrzebne do transmisji z PC.
Być może PsiWin pozmieniał jeszcze inne parametry co blokuje komunikację. Najprościej byłoby wykonać "twardy" reset Psiona (utraci się wówczas zbiory współrzędnych) - wyjąć baterię i przytrzymać klawisz ON przez 30 sekund. To powinno przywrócić fabryczne ustawienia komunikacji.
MGEO samo ustawia właściwe parametry do komunikacji z danym tachimetrem na czas rejestracji, a po jej zakończeniu przestawia na takie jakie są potrzebne do transmisji z PC.
Być może PsiWin pozmieniał jeszcze inne parametry co blokuje komunikację. Najprościej byłoby wykonać "twardy" reset Psiona (utraci się wówczas zbiory współrzędnych) - wyjąć baterię i przytrzymać klawisz ON przez 30 sekund. To powinno przywrócić fabryczne ustawienia komunikacji.
Pozdrawiam Jurek B.
Heh, na tym etapie wychodzi kolejna bolączka tego Psiona. Nie widzi kabla, więc zawsze siedzę pół godziny, wyciągając wtyczkę, wkładając ją spowrotem i sprawdzając czy w menu pojawiło się COMMS.
Wczoraj robiłem reset, tylko bez trzymania ON. Kabelek zaskoczył po 15 minutach wyjmowania i wkładania
, a transmisja nie działała.
Jak dziś uda mi się z kabelkiem to dam znać czy działa.
Kabel wydaje się być w porządku, sprawdzałem luty na końcówkach i przewodzenie.
Chyba nadeszła pora na utylizację starego sprzętu...
Wczoraj robiłem reset, tylko bez trzymania ON. Kabelek zaskoczył po 15 minutach wyjmowania i wkładania

Jak dziś uda mi się z kabelkiem to dam znać czy działa.
Kabel wydaje się być w porządku, sprawdzałem luty na końcówkach i przewodzenie.
Chyba nadeszła pora na utylizację starego sprzętu...