Plotowanie

Dyskusje od wersji C-GEO 1.0 do 7.0
Zbysiu
_____
_____

Plotowanie

Post autor: Zbysiu »

Koledzy pomocy! Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać: muszę przygotować plik w formacie PLT dla plotera OCE5250. Oczywiście nie mam podłączonego plotera pod komputer, sterowniki ściągnąłem, dodałem drukarkę, ale nie wiem jak ustawić format papieru i w jaki sposób spowodować aby drukowało się do pliku. Acha, wszystko to z pod C-geo.
Sławomir

Odp:Plotowanie

Post autor: Sławomir »

We właściwościach plotera ustawiasz \"drukowanie do pliku\", następnie już w samym C-geo wybierasz format papieru (tak jak przy każdej innej drukarce). Następnie \"drukuj\", pojawia się okienko z prośbą o nazwę pliku, piszesz np. d:\\wyplot i \"ok\".
Raczej prosta sprawa B)

PS. Ciekawe, czy się dogadasz bez przeszkód z ploterem Oce. Osobiście wolę korzystać z plotera HP ;)
fancegeo
_____
_____

Re:Odp:Plotowanie

Post autor: fancegeo »

Przed zleceniem wyplotu sprawdz plik plt przegladarka do plikow plt.
U mnie bardzo czesto wystepuja znieksztalcenia /szczegolnie przy duzych arkuszach/.
pozdrawiam
fancegeo
Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Kontakt:

Odp:Re:Odp:Plotowanie

Post autor: logis »

Do oglądania plików plt polecam przeglądarkę z www.swplot.com
Jacek
Jacek Małańczuk
Zbysiu
_____
_____

Dzięki koledzy, ale w międzyczasie dałem sobie radę, niestety tylko połowicznie: doszedłem do zapisu wydruku do pliku, ustawień formatu itd, ale plik który powstaje nie czyta żadna z przeglądarek PLTków (ViewCompanion lub swplot). Nie wiem co robię źle, czy istotny jest wybór sterowników plotera? Producent na swojej stronie podaje 4 różne sterowniki do jednego modelu plotera: 2 pod Autocada (14 i 2000) oraz PostScript\'owe i rastrowe. Jestem skazany na OCE bo taki mają po sąsiedzku, a własnego nie mam. A właśnie, już wiem jaka jest opinia Sławka o HP, a co by polecili inni?
Zbysiu
_____
_____

Jednak to wina sterowników plotera. Udało mi się utworzyć plik PLT którego otwiera ViewCompanion, ale są przekłamania kolorów.:sick:
Sławomir

Post autor: Sławomir »

Zbysiu napisał:
Jednak to wina sterowników plotera. Udało mi się utworzyć plik PLT którego otwiera ViewCompanion, ale są przekłamania kolorów.:sick:
A czy u właściciela plotera wydruki są ok? Jeśli tak, to spróbuj zainstalować sterownik identyczny jak ma właściciel plotera.
Może to pomoże, choć w moim przypadku nie pomógł ani nowy sterownik z netu ani identyczny jak ma właściciel plotera ... dlatego zmieniłem ploter ;)
Zablokowany