Eksport do innej mapy

Dyskusje od wersji C-GEO 1.0 do 7.0
geometr

Eksport do innej mapy

Post autor: geometr »

Dzień dobry
Podczas eksportu do innej mapy zakładam nową tabelę o nazwie jaką dawno temu w tym projekcie używałem. Eksport przebiega pomyślnie. Po otwarciu mapy do której eksportowałem, okazuje się że treść jej jest bogatsza niż eksportowanej. Dodatkowo zawiera dane, które posiadała mapa (tabela) usunięta!
Ten sam efekt uzyskałem, gdy tabelę założyłem przed eksportem.
Czyżby był to ukryty sposób na odzyskanie utraconych danych!? ;)

Pozdrawiam
DarekK
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Odp:Eksport do innej mapy

Post autor: Jurek B. »

Witam
Sprawdziłem to na świeżo usuniętej mapie do której eksportowałem tak jak to Pan opisał dane z innej mapy i nie ujawniło mi się nic więcej niż było na mapie eksportowanej - proszę może sprawdzić jeszcze na innym przykładzie.
Pozdrawiam Jurek B.
energeo
VIP
VIP

Post autor: energeo »

Opisane zjawisko zachodzi, bo kasowana jest tylko główna tabela punktów.
Oczywiście dotyczy to usuniętych map zawierających troche treści mających w bazie odniesienie do \"numeracji warstw\" np. napisy.
W wyniku eksportu do takiej „odtworzonej” mapy w/w treści zostają przypisane do warstw stosownie do ich „nowej numeracji” a więc najczęściej przypadkowo w sensie „treści mapy”.
pozdrawiam
wini
janek
______
______

Post autor: janek »

Potwierdzam spostrzeżenia geometra i energeo.
Jane B.
Awatar użytkownika
Krzysiek Opole
____
____

Post autor: Krzysiek Opole »

Ale by uniknąć tego typu problemów trzeba z projektu skasować za pomocą Ekspolartora katalogi o nazwach skasowanych pod c-geo tabel i nie ma problemu.B) pozdr. K.K.<br><br>Edytowany przez: Krzysiek Opole, w: 2007/01/02 13:29
energeo
VIP
VIP

Jest wiele rozwiązań, ale skoro Krzysiek zapodał prostą sugestie to proszę może się przydać.
Plik wsadzić do katalogu wtyczki i usunąć \".txt\" [file name=EXPLORER.bat.txt size=50]http://www.soft.xgeo.pl/components/com_ ... ER.bat.txt[/file]

P.s.
Mam prawie skończony skrypt kasujący \"śmieci\" w całym projekcie z archiwizacją zadań obliczeniowych.
To tak żeby nie odrywać autorów od C-GEO 8 :)<br><br>Edytowany przez: energeo, w: 2007/01/02 14:27
pozdrawiam
wini
energeo
VIP
VIP

Zgodnie z obietnicą.

Nawet, jeśli problem zostanie skorygowany w programie ja mam wiele projektów do czyszczenia, więc potrzebowałem tego drobiazgu. Może komuś też się przyda.:)
Zasadniczo skrypt ma służyć oczyszczaniu projektu z resztek map, które okazały się zbędne i zostały niezupełnie skasowane w trakcie opracowania (np. przed archiwizacją czy umieszczaniem w repozytorium).
Nie ma przecież sensu archiwizować śmieci dla zamkniętych robót.
Można go używać również do czyszczenia dla przypadków opisanych powyżej na forum.
Należy pamiętać, że po kasowaniu używanej w bieżącej sesji mapy należy uruchomić ponownie C-GEO przed użyciem [Czyściciela], inaczej kasowanie przebiegnie niedokładnie. (kwestia systemowa)
Oczywiście jest to bardzo prosty programik (skrypt), więc proszę nie oczekiwać na wolniejszych komputerach (dyskach) oszałamiającej sprawności dla rozbudowanych projektów. To tylko mała robocza mrówka.
Testowany był dla katalogów lokalnych, ale dla mapowanych też powinien działać poprawnie.
Mini instrukcja:
Po rozpakowaniu pliku paczka4.zip o ile nie używacie RCF_copy itp. klikamy w Install.bat a następnie rozpakowujemy wtyczki.zip do katalogu WTYCZKI w katalogu C-GEO7.
Po uruchomieniu w menu powinny się pojawić 2 nowe funkcje.
Czyściciel i _Kaskada.
_Kaskada przyda się, gdy mamy otwartych równocześnie z C-GEO kilka programów np. Word, Excel itd.
OA.exe to filtr żeby ładnie się wyświetlały polskie literki w konsoli tak że bez obawy.
Acha, w katalogu projektu powstaje katalog archiwum.zad z ewentualnymi znalezionymi zadaniami.
Tak to przynajmniej ma działać.
Pracuje z Windows 2000 i XP
Amen ;)
[file name=paczka4.zip size=9762]http://www.soft.xgeo.pl/components/com_ ... aczka4.zip[/file]<br><br>Edytowany przez: energeo, w: 2007/01/03 22:47
pozdrawiam
wini
Zablokowany