Usiłuję przeliczyć (przy pomocy transformacji), wysokości z układu współrzędnych geodezyjnych na układ kronsztadt 86. Niestety mam rozbieżności rzędu 35 - 50 mm pomiędzy obliczeniami cgeo a programem GEOIDA załączonym do G2. Czy może mi ktoś wyjaśnić dla czego tak się dzieje?
P.S. Zauważyłem, że nie tylko ja mam podobny problem (post waldka k. z 19 grudnia http://soft.xgeo.pl/index.php?option=co ... 54&catid=1) choć moje różnice wysokości to pikuś przy Jego.<br><br>Edytowany przez: zbysiu, w: 2006/12/27 19:57
Transformacja wysokości
Odp:Transformacja wysokości
Witam
Aby powiedzieć o przyczynach różnic potrzebne są nam współrzędne które Pan przeliczał i te współrzędne które Pan uzyskał z programu z instrukcji G-2 (przy okazji jaka to wersja tego programu - był on modyfikowany ze względu na błędy które w nim były).
Aby powiedzieć o przyczynach różnic potrzebne są nam współrzędne które Pan przeliczał i te współrzędne które Pan uzyskał z programu z instrukcji G-2 (przy okazji jaka to wersja tego programu - był on modyfikowany ze względu na błędy które w nim były).
Pozdrawiam Jurek B.
OK, postaram się podesłać współrzędne, ale tak na szybko to bardziej mi pasują wysokości wyliczone przez cgeo. Teraz po informacji że były błędy w programie mam coraz wiekszą pewność \"Waszych\" wysokości. Przeliczałem na GEOIDA wersja 1. Gdzie można pobrać aktualną?
Oj z tym gorzej z wiedzą u mnie - pewnie gdzieś na stronach GUGiK - może ktoś z kolegów geodetów wie lepiej 

Pozdrawiam Jurek B.
Z tego co pamiętam to poprawka była do programu Transpol i dotyczyła transformacji współrzędnych, a nie wysokości. Osobiście sprawdzałem geoidę 2001 Osady (czyli tą zawartą w projekcie instrukcji G-2) na obszarze Tatr oraz w Opolu i wszystko było OK (wyniki porównywałem z geoidą wyznaczaną przez prof. Kadaja oraz z wynikami niwelacji).
Pozdrawiam Rafał Kocierz