Mam mapy w formacie tif. w ukladzie wspolrzednych 42 i 65. Musze posklejac je razem w ukl 65.
Jakiego programu najlepiej uzyc ?
Narazie probowalam importowac mape z Microstation(dgn) do C-GEO, ale nie wychodzi.
W jakich programach najlepiej to zrobic ?
Czy ktos moze mi opisac sciezke postepowania ?[/list][/list][/code]
Problem ze sklejaniem map tif - POMOCY
tify.. dgn-y. Nie bardzo rozumiem. Czy to oznacza że ma Pani te rastry wpasowane i podłączone do rysunku w MicroStation ? Troszkę więcej szczegółów. Jeśli tify mają georeferencję to należy je przetransformować do układu docelowego, a następnie zrobić łączenie (mozaikę - takie fajne słówko z fotki). Proszę konkretniej
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Mam kilka zeskanowanych map w czystym pliku tif (prosto ze skanera).
Są to mapy doliny Warty w różnych układach współrzędnych (65 i 42).
Mapy te muszę połączyć razem tak, aby uzyskać całkowity obraz doliny.
Problem jest w tym, że kilka map jest w układzie 42 i muszę zrobić transformacje do układu 65 (łączenie odbywa się w 65).
Wycinam w programie WGEO, łącze w programie ESRI. Ale mapy w układzie 42 muszę przerobić do 65.
Poradzono mi, aby transformacje zrobić w C-GEO, ale ten nie importuje tif a dgn.
Microstation wykorzystuje tylko do wczytania tif i zapisania do dgn (do niczego wiecej).
Z tym, że jak w Microstation zrobię konwerasję z tif do dgn to C-GEO tego nie czyta.
Może lepiej dxf ? Albo może ktoś zna krótszy sposób postępowania w moim problemie ?
Są to mapy doliny Warty w różnych układach współrzędnych (65 i 42).
Mapy te muszę połączyć razem tak, aby uzyskać całkowity obraz doliny.
Problem jest w tym, że kilka map jest w układzie 42 i muszę zrobić transformacje do układu 65 (łączenie odbywa się w 65).
Wycinam w programie WGEO, łącze w programie ESRI. Ale mapy w układzie 42 muszę przerobić do 65.
Poradzono mi, aby transformacje zrobić w C-GEO, ale ten nie importuje tif a dgn.
Microstation wykorzystuje tylko do wczytania tif i zapisania do dgn (do niczego wiecej).
Z tym, że jak w Microstation zrobię konwerasję z tif do dgn to C-GEO tego nie czyta.
Może lepiej dxf ? Albo może ktoś zna krótszy sposób postępowania w moim problemie ?
Najlepiej przeprowadzić wpasowanie plików *.tif (*.tiff) za pomocą wpasowania rastra w C-geo. Uzyskują wtedy właściwe współrzędne i kształt niezależnie od tego w jakim układzie współrzędnych były pierwotnie zrobione. Liczą się współrzędne docelowe. Później można te pliki wyeksportować za pomocą programu C-raster do dowolnego pliku
SS 20
SS 20
Układ 1942 jest układem niemetrycznym i tu jest problem dla C-GEO - bez problemu możliwa jest transformacja rastrów między układami współrzędnych metrycznych - 65,2000,1992. W tym przypadku nie mogę doradzić dokładnej metody automatycznej transformacji - pozostaje chyba jedynie ponowne wpasowanie rastrów. Ale może ktoś z uzytkowników C-GEO wpadnie na jakiś lepszy pomysł.
Pozdrawiam Jurek B.
To może napiszę sposób który bym sam zastosował (wykorzystując C-GEO):
1. Skanuję mapy (te w różnych układach) - format tif - moze byc
2. - MOŻNA - W jakimś programie (np. C-Raster) obcinam ramki - aby nie przeszkadzały
3. W C-GEO robię wpasowanie rastrów w takich układach w jakich są - pewnie wpasowanie na ramkę współrzędnych (funkcja Mapa->Raster->wpasowanie rastra)
4. Rastry w układzie 42 transformuję na układ 65 (funkcja Mapa->Raster->Transformacja rastrów)
5. Mam już wszystkie rastry i teraz zostało ich przycięcie (bo pewnie na siebie troszkę nachodzą - w programie C-Raster) i zapisanie ich do jednego pliku - np. w C-GEO.
Pewnie niektóre kroki można zrobić inaczej (może szybciej). Osobiście bym chyba to zrobił troszkę inaczej bo dysponuję innymi programami- ale to już zależy od tego co mamy pod ręką
.
1. Skanuję mapy (te w różnych układach) - format tif - moze byc
2. - MOŻNA - W jakimś programie (np. C-Raster) obcinam ramki - aby nie przeszkadzały
3. W C-GEO robię wpasowanie rastrów w takich układach w jakich są - pewnie wpasowanie na ramkę współrzędnych (funkcja Mapa->Raster->wpasowanie rastra)
4. Rastry w układzie 42 transformuję na układ 65 (funkcja Mapa->Raster->Transformacja rastrów)
5. Mam już wszystkie rastry i teraz zostało ich przycięcie (bo pewnie na siebie troszkę nachodzą - w programie C-Raster) i zapisanie ich do jednego pliku - np. w C-GEO.
Pewnie niektóre kroki można zrobić inaczej (może szybciej). Osobiście bym chyba to zrobił troszkę inaczej bo dysponuję innymi programami- ale to już zależy od tego co mamy pod ręką

Pozdrawiam Rafał Kocierz
Układ 1942 jest metryczny. Dla map w małych skalach jedynie narysowano siatkę współrzędnych geograficznych, ale dla map wielkoskalowych z tego co pamiętam jest siatka normalna.Jurek B. pisze:Układ 1942 jest układem niemetrycznym i tu jest problem dla C-GEO - bez problemu możliwa jest transformacja rastrów między układami współrzędnych metrycznych - 65,2000,1992. W tym przypadku nie mogę doradzić dokładnej metody automatycznej transformacji - pozostaje chyba jedynie ponowne wpasowanie rastrów. Ale może ktoś z uzytkowników C-GEO wpadnie na jakiś lepszy pomysł.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Faktem jest (dopiero zauważyłem) iż C-GEO nie przelicza rastrów z 1942 na 1965 więc trzeba postąpić troszkę inaczej.
Za pomocą funkcji transformacja współrzędnych należy przeliczyć współrzędne siatki na mapach do układu 1965 a następnie rastry '42 musimy skalibrować w oparciu o te przeliczone punkty odrazu w układzie 1965
Za pomocą funkcji transformacja współrzędnych należy przeliczyć współrzędne siatki na mapach do układu 1965 a następnie rastry '42 musimy skalibrować w oparciu o te przeliczone punkty odrazu w układzie 1965
Pozdrawiam Rafał Kocierz