zakres wydruku na mapie
zakres wydruku na mapie
czy można by było zrobić coś takiego by obrys kartki do wydruku na mapie był widoczny ale w przypadku wyplotu mapy nie drukował się. Sam pomysł z obszarem wyplotu na mapie jest super !!
zakres wydruku na mapie
Przeniesienie na dodatkową warstwę i wyłączenie nie wystarczy ?
wini
wini
zakres wydruku na mapie
nie za bardzo po wybraniu obszarem na mapie zakresu kartki nie dostanę się do warstw by ją wyłączyć i drukuję fragment tej kartki
Krzysiek OPOLE
Krzysiek OPOLE
zakres wydruku na mapie
A takie buty..,
To jak dla mnie są II warianty do przemyślenia:
1. Tak jak proponujesz "ekstra warstwa" na zakresy która jest pomijana w druku.
2. Traktowanie zakresów na mapie jako obiekty zamknięte "wybieralne"
jak np. działki za pomocą dodatkowej 3 pozycji w menu {DRUKUJ}
co ustawiało by parametry zakresu wydruku....itd itp.
Ale to tak do dyskusji..
wini
To jak dla mnie są II warianty do przemyślenia:
1. Tak jak proponujesz "ekstra warstwa" na zakresy która jest pomijana w druku.
2. Traktowanie zakresów na mapie jako obiekty zamknięte "wybieralne"
jak np. działki za pomocą dodatkowej 3 pozycji w menu {DRUKUJ}
co ustawiało by parametry zakresu wydruku....itd itp.
Ale to tak do dyskusji..
wini
zakres wydruku na mapie
To mogło by rozwiązać problem, robię projekt podziału i mam poziom a3 część lewa zadrukowana w 1/2 wstawiam na mapę kartkę - ramkę teraz na niej wynbieram obszar do wydruku nie raz trzeba trochę obszar przesunąć np. w lewo i wtedy albo muszę "ramkę" skasować czyli wyjść z obszaru wydruku i z pozycji drukuj wstawić na nowo przy dużym podziale jest to bardzo kłopotliwie. Krzysiek Opole
zakres wydruku na mapie
Ja tu czegos nie rozumiem. Po co wogole wstawiac ta ramke na mape? Co chcemy uzyskac majac ramke na mapie?
Bo zeby wrocic do ustawienia kartki w podgladzie wydruku wystarczy zapisac i wczytac "schemat wydruku".
Bo zeby wrocic do ustawienia kartki w podgladzie wydruku wystarczy zapisac i wczytac "schemat wydruku".
zakres wydruku na mapie
Jeśli masz na projekcie 30 - 50 kart A4 to się pogubisz w nazwach widoków chyba że wprowadzisz ramkę i na dodatek ją opiszesz nazwą widoku.
Właściwie to mogło by być "opcjonalnie" automatyczne ale to temat rzeka jak wszystko
wini
Właściwie to mogło by być "opcjonalnie" automatyczne ale to temat rzeka jak wszystko
wini
zakres wydruku na mapie
No wiec skorzystalem z pkt drugiego propozycji wini.
Po zaznaczeniu ramki mozna wywolac opcję "obszar ograniczony zaznaczonym obiektem" - pod ikonką "drukarki".
Czy teraz jest to o co chodzilo?
Po zaznaczeniu ramki mozna wywolac opcję "obszar ograniczony zaznaczonym obiektem" - pod ikonką "drukarki".
Czy teraz jest to o co chodzilo?
zakres wydruku na mapie
Ja tak to "widziałem", dla mnie bomba.
Macie tam Dżin''a w lampie czy co
wini
Macie tam Dżin''a w lampie czy co
wini
zakres wydruku na mapie
Ciesze sie ze bomba.
Pozdrawiam i dziekuje za wiele cennych uwag na tym forum.
grzes
Pozdrawiam i dziekuje za wiele cennych uwag na tym forum.
grzes
zakres wydruku na mapie
Jeszcze drobiazg na przyszłość, kolega Krzysztof ma rację że przy zachodzących na siebie ramkach będą się one pojawiać w polu wydruku. Może to być kłopotliwe dla niektórych raczej nielicznych użytkowników ale podejrzewam że nie ma banalnego sposobu na wykluczenie problemu. Może docelowo rozszerzenie parametrów warstwy o "niedrukowalność".
Rozwiązanie użytkowe: zachodzące zakresy proponuję lokować na dodatkowej warstw''''ie(-ach) i wyłączać ją w razie potrzeby.
Zresztą CGEO oferuje już wiele możliwości przygotowywania wydruków i ta opcja ma głownie funkcjonalność "roboczą" nie "finalną".
/No pewnie trochę przesadziłem bo zależy dla kogo/
Pozdrawiam
wini
Rozwiązanie użytkowe: zachodzące zakresy proponuję lokować na dodatkowej warstw''''ie(-ach) i wyłączać ją w razie potrzeby.
Zresztą CGEO oferuje już wiele możliwości przygotowywania wydruków i ta opcja ma głownie funkcjonalność "roboczą" nie "finalną".
/No pewnie trochę przesadziłem bo zależy dla kogo/
Pozdrawiam
wini
zakres wydruku na mapie
Tak na szybko przychodzi mi do glowy jeszcze myśl zeby na warstwie z ramkami ustawic jasno szary kolor.
zakres wydruku na mapie
Faktycznie blisko ,
zupełnie zapomniałem - Problem prawie nieistnieje
Warstwa z ramkami na sam "dół"
Kolor niestandardowy (254,255,255)
Wszystko widać na ekranie, nic nie powinno wychodzić na drukarce.
/skleroza nie boli/
wini
zupełnie zapomniałem - Problem prawie nieistnieje
Warstwa z ramkami na sam "dół"
Kolor niestandardowy (254,255,255)
Wszystko widać na ekranie, nic nie powinno wychodzić na drukarce.
/skleroza nie boli/
wini
zakres wydruku na mapie
Energeo jeżeli ustawisz kolory tak jak mówisz to przy kolorowym wydruku jest ok! ale przy czarno białym KICHA!
pozatym obszar wydruku wskakuje na warstwę zerową a nie na edytowalną, można zrobić tak by wstawienie obszaru wydruku wstawiało nową warstwę z atrybutem domyślnym nie plotować tak jak jest w ACAdzie.Jedynie energeo zrozumiał o co mi chodzi, a stwierdzenie że niewielu użytkowników będzie miało taki problem to informuję że moja firma ma 50 licencji na wasz program i to co piszę proszę pomnożyć razy 50. Pozdr krzysiek@opogk.opole.pl
pozatym obszar wydruku wskakuje na warstwę zerową a nie na edytowalną, można zrobić tak by wstawienie obszaru wydruku wstawiało nową warstwę z atrybutem domyślnym nie plotować tak jak jest w ACAdzie.Jedynie energeo zrozumiał o co mi chodzi, a stwierdzenie że niewielu użytkowników będzie miało taki problem to informuję że moja firma ma 50 licencji na wasz program i to co piszę proszę pomnożyć razy 50. Pozdr krzysiek@opogk.opole.pl
zakres wydruku na mapie
To stwierdzenie o ilości użytkowników było moje nie Softline, biję sie w piersi.
Widzę że za dużo piszę aż wywołałem zamieszanie, ale ugryzłem się na koniec w język dodając ''''''''''''''''...zależy dla kogo''''''''''''''''.
Napisałem też że ''Problem prawie nieistnieje'' bo sztuczka działa właśnie dzięki ograniczonej palecie kolorów odtwarzanych przez drukarkę(ploter).
Fakt że zaproponowane "rozwiązanie" nie jest idealne, ale przecież programiści na bieżąco starają się nam pomóc.
Proponuje wypunkować propozycje i sugestie to pomoże autorom udoskonalać a nie wściekać się >> <<
Czasem drobna na pozór modyfikacja wymaga znacznego nakładu pracy programisty a to przekłada sie na czas realizacji tak że więcej spokoju.
Widać jak potrzebne jest wprowadzenie nowej cechy dla warstw ''''''''druk -owalność'''''''' a przynajmniej jakiegoś odpowiednika, coś jak klasa ''''''''działki, użytki,budynki,nie_drukuj'''''''' i pomijać ją w generowaniu wydruku.
Oczywiście wtedy trzeba powiązać wstawianie ramki (jeśli istnieje warstwa) na tą dedykowaną warstwę.
To chyba zadowoli nawet kolegę Krzysztofa , ja nic więcej w tym zakresie nie potrzebuję.
Pozdrawiam
wini
Widzę że za dużo piszę aż wywołałem zamieszanie, ale ugryzłem się na koniec w język dodając ''''''''''''''''...zależy dla kogo''''''''''''''''.
Napisałem też że ''Problem prawie nieistnieje'' bo sztuczka działa właśnie dzięki ograniczonej palecie kolorów odtwarzanych przez drukarkę(ploter).
Fakt że zaproponowane "rozwiązanie" nie jest idealne, ale przecież programiści na bieżąco starają się nam pomóc.
Proponuje wypunkować propozycje i sugestie to pomoże autorom udoskonalać a nie wściekać się >> <<
Czasem drobna na pozór modyfikacja wymaga znacznego nakładu pracy programisty a to przekłada sie na czas realizacji tak że więcej spokoju.
Widać jak potrzebne jest wprowadzenie nowej cechy dla warstw ''''''''druk -owalność'''''''' a przynajmniej jakiegoś odpowiednika, coś jak klasa ''''''''działki, użytki,budynki,nie_drukuj'''''''' i pomijać ją w generowaniu wydruku.
Oczywiście wtedy trzeba powiązać wstawianie ramki (jeśli istnieje warstwa) na tą dedykowaną warstwę.
To chyba zadowoli nawet kolegę Krzysztofa , ja nic więcej w tym zakresie nie potrzebuję.
Pozdrawiam
wini
zakres wydruku na mapie
Spoko Energeo czekam na efekty ale mam do wydrukowania ok 1000 działek i czekam na rozwiazanie problemu w sensowny sposób bo wszystkie kombinacje pomnożone razy 1000 dz w 7 egz to już masakra! nara Krzysiek@opgk.opole.pl
zakres wydruku na mapie
Teraz opowiedź w imieniu softline:
Postaramy się dorobić kolejną cechę "drukowalność" przy warstwach i wrzucać ramkę na warstwę edytowalną a nie na zerową.
Jutro (no może wtorek, środa najpóźniej) powinno być.
Postaramy się dorobić kolejną cechę "drukowalność" przy warstwach i wrzucać ramkę na warstwę edytowalną a nie na zerową.
Jutro (no może wtorek, środa najpóźniej) powinno być.
zakres wydruku na mapie
Jako rozwiązanie 7 egz. proponuję wydruki ''''do pliku''''. Przy zachowaniu konsekwencji w nazwach i ewentualnym ''''katalogowaniu'''' możesz sobie znacznie wydłużyć życie .
Prosty (1 min.) programik ''''.bat'''' lub ''''.cmd'''' załatwi wysyłanie na port drukarki, + powiazanie z .ext pliku wydruku.
Potem otwierasz katalog klikasz po plikach kilka razy (np.7) i idziesz na kawę. (ale ostrzegam że to wciąga... znaczy się.. kawa)
Jak ktoś uzna że to się przyda to dokładniej opiszę ale nocą .
Pozdrawiam
wini
Prosty (1 min.) programik ''''.bat'''' lub ''''.cmd'''' załatwi wysyłanie na port drukarki, + powiazanie z .ext pliku wydruku.
Potem otwierasz katalog klikasz po plikach kilka razy (np.7) i idziesz na kawę. (ale ostrzegam że to wciąga... znaczy się.. kawa)
Jak ktoś uzna że to się przyda to dokładniej opiszę ale nocą .
Pozdrawiam
wini
zakres wydruku na mapie
Energeo to jest warte uwagi ale jadę na HP 1220c ona ma mechaniczne czujniki papieru i KAWĘ trzeba pic
razem z nią w objęciach ponieważ robi jajka !!! Do softline ten poniedziałek to by było SUPER
Siedzę i tak dzisiaj w pracy ale to koniec roku i jest to normalka HEJ
Krzysiek@opgk.opole.pl
razem z nią w objęciach ponieważ robi jajka !!! Do softline ten poniedziałek to by było SUPER
Siedzę i tak dzisiaj w pracy ale to koniec roku i jest to normalka HEJ
Krzysiek@opgk.opole.pl
zakres wydruku na mapie
Wieksze mozliwosci pracy na warstwach mobilnosc ustawien np. drukowanie to super pomysl
a jesli chodzi o punkty @. mam pytanie jaki jest mechanizm ich powstawania. W moich projektach az sie od nich roi.
a jesli chodzi o punkty @. mam pytanie jaki jest mechanizm ich powstawania. W moich projektach az sie od nich roi.
zakres wydruku na mapie
Każdy punkt załamania musi istnieć w pamięci komputera, jeśli nie nadasz własnej numeracji program nadaje takim punktom właśnie numery z ''''@''''. To ma swoje konsekwencje przy imporcie danych np. w formacie dxf. Otrzymasz piękny rysunek z masą punktów ''''@''''. (to tak w uproszczeniu)
-------------------------------
Dotyczy wczytania DXF do CGEO
wini
-------------------------------
Dotyczy wczytania DXF do CGEO
wini
zakres wydruku na mapie
A propos tych punktow z @ wystarczy ze export przeprowadzimy z pominieciem warstwy zerowej i mamy klopot z punktami z glowy. Nie rysujemy na niej istotnych rzeczy , ktore podlegaja exportom.
Pozdrawiam!
Bogdan
Pozdrawiam!
Bogdan