przesłanianie się symboli
przesłanianie się symboli
Jak wstawić we właz okrągły symbol pikiety, tak żeby był widoczny? Czy ktoś ma jakiś sprawdzony sposób, bo ja już chyba nie znam zasady jaką kieruje się ten program. Zawsze myślałem że jeżeli symbol leży na warstwie która jest wyżej w liście warstw, to przesłania symbole na warstwie która jest nizej. Ale to sie w moim przypadku nie sprawdza...
Pozdrawiam
Zgodnie z zasadami opisanymi w K-1:
NAKŁADANIE SIĘ RYSUNKU
W miejscach nakładania się lub wzajemnego zachodzenia elementów treści należy przyjąć zasadę przesłaniania:
rysunkiem mapy - opisów (z wyjątkiem wysokości warstwicy),
symbolem (z wyjątkiem symbolu drzewa) - konturów sytuacji,
linią ciągłą - linii przerywanych,
linią grubą - linii cienkich.
linie przebiegające przez symbol drzewa powinny pozostawać widoczne.
Dlatego w C-GEO wszystkie (poza drzewami) symbole mają atrybut przesłaniania, i są rysowane odrębnie (na samym końcu rysowania mapy) niezależnie od warstwy na której się znajdują. Może gdybysmy przyjęli zasadę że najpierw rysowane są symbole o większej powierzchni a potem te o mniejszej - symbol pikiety byłby widoczny. Ale nie mam pewności czy to byłoby zgodne z instrukcją - zapisu o pierwszenstwie jednego nad innym symbolu tam nie znalazłem.
NAKŁADANIE SIĘ RYSUNKU
W miejscach nakładania się lub wzajemnego zachodzenia elementów treści należy przyjąć zasadę przesłaniania:
rysunkiem mapy - opisów (z wyjątkiem wysokości warstwicy),
symbolem (z wyjątkiem symbolu drzewa) - konturów sytuacji,
linią ciągłą - linii przerywanych,
linią grubą - linii cienkich.
linie przebiegające przez symbol drzewa powinny pozostawać widoczne.
Dlatego w C-GEO wszystkie (poza drzewami) symbole mają atrybut przesłaniania, i są rysowane odrębnie (na samym końcu rysowania mapy) niezależnie od warstwy na której się znajdują. Może gdybysmy przyjęli zasadę że najpierw rysowane są symbole o większej powierzchni a potem te o mniejszej - symbol pikiety byłby widoczny. Ale nie mam pewności czy to byłoby zgodne z instrukcją - zapisu o pierwszenstwie jednego nad innym symbolu tam nie znalazłem.
Pozdrawiam Jurek B.
Chyba nie o to mi chodzi. Wiem co jest napisane w instrukcji, i to jest racja. Mi chodzi o przypadek symbolu włazu okrągłego na którym powinna znaleźć się kropka tj. symbol pikiety. Czy ktoś próbował wstawić taką kropkę? Ja wiele razy wstawiałem i nie wiem jak to się dzieje ale raz jest widoczna, a raz nie tzn. chowa się ona pod symbolem włazu. Myślę, że warto ten problem jakoś rozwiązać, a póki co wpadłem na pomysł zrobienia sobie symbolu włazu z kropką. Chyba nawet ułatwię sobie prace, bo to do wstawienia jeden symbol mniej
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Obawiam się że trudno nam będzie coś tu zmienić nic nie psując - jesli dopuścimy możliwość przenikania - to niestety nie tylko dla samych symboli ale takze dla innych elementow mapy. A wtedy powstanie już większy problem - niezgodności z instrukcją właśnie.
Proszę innych użytkowników o wypowiedź w tej sprawie - jak sobie radzą w takich wypadkach - to pomoże być może w znalezieniu rozwiązania.
Proszę innych użytkowników o wypowiedź w tej sprawie - jak sobie radzą w takich wypadkach - to pomoże być może w znalezieniu rozwiązania.
Pozdrawiam Jurek B.
Witam
skoro tak Panu zależy na tej kropce to chyba najprościej zmodyfikować sam symbol, a mianowicie w symbolu dorysować tą kropeczkę. (osobiście muszę sprawdzić sobie co piszę K-1 bo jakoś nie pamiętałem że ta nieszczęsna kropeczka jest tam potrzebna, no ale człowiek uczy się cały czas).
skoro tak Panu zależy na tej kropce to chyba najprościej zmodyfikować sam symbol, a mianowicie w symbolu dorysować tą kropeczkę. (osobiście muszę sprawdzić sobie co piszę K-1 bo jakoś nie pamiętałem że ta nieszczęsna kropeczka jest tam potrzebna, no ale człowiek uczy się cały czas).
Pozdrawiam Rafał Kocierz