Edycja tekstu na warstwach

Dyskusje od wersji C-GEO 1.0 do 7.0
geobiuro
______
______

Edycja tekstu na warstwach

Post autor: geobiuro »

Witam

Przy opracowaniu mapy dla obiektów liniowych np. droga, wczytuję rzędne na :
….warstwę„Tekst_1” edytowalną i przy pomocy narzędzia „zmień czcionkę’ zmieniam kąt nachylenia tekstu np. rzędnych terenu, następnie usuwam z tej warstwy część rzędnych, które maja mieć np.inny kąt nachylenia i czynię ją niewidoczną .
Następnie zakładam następną warstwę „Tekst_2” edytowalna i wczytuję rzędne, efektem tej czynności jest to że napisy z ukrytej warstwy „Tekst_1”pojawiają się na warstwie „Tekst_2”, (a warstwa "Tekst_1" staje się pusta), razem z tymi nowymi napisami, co prawda zachowują uprzednią edycję, położenie, a ja chciałem z warstwy „Tekst_2” usunąć z obszaru wcześniej edytowanego a pozostałe obrócić o żądaną wartość.
Gdy usuwam te rzędne to mam pustą warstwę „Tekst_1” a gdy kręcę warstwą „Tekst_2’ to kręcę również rzędnymi już wcześniej edytowanymi.
Taka prośba, aby to, co jest na warstwie pozostało na niej niezależnie od różnych czynności edytowania mapy.

Z poważaniem
AM
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Witam
Nie jestem pewien, ale domyślam się że rzędne na mapie wstawił Pan korzystając z ikonki "11" - ta funkcja działa dość specyficznie - zawsze od nowa wstawia NR/X/Y/H dla wszystkich punktów z wybranej(wybranych) warstwy. Nie pomoże tu oczywiście ukrywanie warstw. Tak więc nie jest to rozwiązanie właściwe dla tego efektu który chciał Pan uzyskać.
Aby wstawić opisy z róznymi parametrami dla wybranych punktów należy skorzystać z dwóch możliwości:
- trzymając klawisz CTRL, klikać na punkty, które chcemy opisać, a po zaznaczeniu potrzebnych punktów, nacisnąć prawy klawisz myszki i wybrać opcję Wstaw opis,
- zaznaczyć myszką prostokąt, w którym znajdują się punkty do opisania i wybrać tą samą opcję co wyżej.

Można oczywiście wymieszać metody, stosując także funkcje z ikonki "11" (wówczas ta funkcja powinna być użyta najpierw), dla uzyskania właściwego efektu najniższym nakładem pracy.
Pozdrawiam Jurek B.
Zablokowany