uparte stopnie dziesiętne

Dyskusje od wersji C-GEO 1.0 do 7.0
geoplan

uparte stopnie dziesiętne

Post autor: geoplan »

mam problem ze stopniami dziesiętnymi, które notorycznie i ustawicznie pakują mi się do obliczeń, aż strach pomyśleć co się może wydażyć gdy tego nie zauważę i puszczę obliczenia dalej. Nie było tego wcześniej a przypuszczam, że większość instrumentów ma podział gradowy :cry:
artur_te

U mnie też czasem wyskakują w opcjach programu nie wiedzieć

Post autor: artur_te »

skąd. Co jest grane ?
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team

Post autor: Wojtek P. »

Witam. Rozumiem że w opcjach ustawia Pan jednostki "grady" a program po restarcie nie zapamietuje tych ustawień. Sprawdzałem na paru komputerach na najnowszych aktualizacjach i wszystko jest w porządku. Proponuję zainstalować program w innym miejscu lub ewentualnie pobrać instalację z dziłału do pobrania i przegrać z płyty plik cgeo.dat
pozdrawiam
-To serve and protect-
DEEPBLUE100

Post autor: DEEPBLUE100 »

chodzi o to, że jak się zakłada nowy obiekt, to domyślnie ustawia sie c-geo na stopnie dziesiętne. Problem jest tego typu, że jak sie nie pamięta, żeby zmienić na grady to obliczenia "lecą" w stopniach dziesiętnych. Po przestawieniu na grady w danym obiekcie nie zmienia się już stopni
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team

Post autor: Wojtek P. »

Funkcja działa następująco: Przy zakładniau nowego projektu program proponuje jednostki np: stpnie dziesiętne. Jeżeli dokonamy zminy na grady, kążdy następny nowozałożony projekt bedzie miał domyslnie grady (chyba że znowu wprowadzi sie zmianę). Zmiana jednostek w opcjach programu nie wpływa na zmianę domyślnych jednostek przy zakładaniu nowego projektu
-To serve and protect-
Zbyszek_Gr.

Post autor: Zbyszek_Gr. »

W czym wobec tego problem, aby program zawsze proponował grady ?
W 99.99999 % każdy geodeta "pracuje" przecież w gradach. W pozostałych, nielicznych przypadkach zamieni sobie w opcjach grady na stopnie.
Niby to samo, a w znacznym stopniu poprawi komfort pracy.
Co na to użytkownicy C-geo ?
Co na to programiści ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

W tym jest problem że używają C-GEO nie tylko geodeci w Polsce ale np w W.Brytanii a tam są wykorzystywane często stopnie - dlaczego oni mają mieć pretensje o uparte grady?
Przecież jeśli ktoś sobie raz ustawi grady w oknie dodawania projektu to zawsze program będzie je proponował (dopóki się tego osobiście nie zmieni w oknie zakładania projektu). Więc jest dokładnie tak jak tego Państwo sobie życzą - dla kogoś kto pracuje tylko na gradach - jest podpowiedź gradów a dla kogoś pracującego w stopniach - program podpowiada stopnie.
Pozdrawiam Jurek B.
maciekwu
VIP
VIP

Post autor: maciekwu »

popieram Zbyszka. Program jest programem polskim i to czy Brytyjczycy mają problem jest sprawą chyba drugorzędną. idąc tym tokiem rozumowania program powinien domyślnie ustawiać cale
pozdrawiam maciekwu
energeo
VIP
VIP

Znaczy, co to znaczy...

Post autor: energeo »

Kreator { Dodaj nowy projekt }, ustawiamy:
- kąty: grady
- strefa np. brak
- podajemy nazwę
naciskamy OK

Wywołujemy ponownie kreator i co ... macie tam stopnie :?:

Zaciekawiony
pozdrawiam
wini
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

A u mnie jest ok - poprosze programistę aby jeszcze raz przejrzał wszystko co się wiąże z tym tematem.
Pozdrawiam Jurek B.
energeo
VIP
VIP

Post autor: energeo »

To było pytanie.. u mnie też jest oczywiście OK
pozdrawiam
wini
Zbyszek_Gr.

Post autor: Zbyszek_Gr. »

Przepraszam, nie zdawałem sobie sprawy z możliwości KREATORA.
W tej chwili wszysko jest OK; rozumiem też założenia programistów.
Zablokowany