Witam!
Czy istnieje jakaś instrukcja lub coś w tym rodzaju? Bo nie wiem co, gdzie i jak wpisać w C-Geo v.7 Szukam i szukam i na forum nic nie widzę na ten temat.
Niwelacja powierzchniowa sposobem punktów rozproszonych
Witam
W instrukcji i pomocy do programu jest przykład ciągu niwelacyjnego z punktami pośrednimi - tutaj wyjaśnię na szybko - należy wprowadzać dane w kolejności:
Odczyt wstecz (np na reper)
Odczyt w przód (np na żabkę)
Odczyty na punkty pośrednie
Odczyt wstecz (np na żabkę)
Odczyt w przód (np na reper)
W instrukcji i pomocy do programu jest przykład ciągu niwelacyjnego z punktami pośrednimi - tutaj wyjaśnię na szybko - należy wprowadzać dane w kolejności:
Odczyt wstecz (np na reper)
Odczyt w przód (np na żabkę)
Odczyty na punkty pośrednie
Odczyt wstecz (np na żabkę)
Odczyt w przód (np na reper)
Pozdrawiam Jurek B.
No tak, dzięki Tyle, że nie o to mi chodziło To jest niwelacja punktów pośrednich, a ja potrzebuję punktów rozproszonych Tam gdzie się używa odczytów na kole poziomym, górna kreska, dolna kreska itd.
Jestem na I roku geodezji i wiem co i jak obliczać ale chciałbym się nauczyć obsługi C-Geo więc takie forum mi spadło z nieba
Jestem na I roku geodezji i wiem co i jak obliczać ale chciałbym się nauczyć obsługi C-Geo więc takie forum mi spadło z nieba
Takiej technologii już nie stosuje się w praktyce geodezyjnej - może gdzieś szczątkowo. Może dla poznania techniki i rysu historyczego to się przydaje , ale tak już się teraz prawie nie mierzy. No,a mi na studiach jeszcze przytrafiła się rozbudowana teoria pomiaru odległości taśmą stalową i wtedy też juz była to prehistoria.Choć nie do końca - bo ruletek będziemy używać do końca świata i jeden pomiar dłużej. Dlatego własnie trudno znaleść Tobie takie obliczenia. Szansa jest jeśli odszukałbyś aplikacje dos-owe. Typu geo86 , geo89 , moze cgeo dla dos. Tam pojawiały się takie opcje. Ale na czym byś to teraz odpalił ? Raczej sugeruje Ci szybką tabeleczkę w excelu. To są tak proste obliczenia , że sobie poradzisz. Pozdrawiam i miłego studiowania geodezji.
Zbigniew P.
Zbigniew P.