Plotowanie
Plotowanie
Koledzy pomocy! Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać: muszę przygotować plik w formacie PLT dla plotera OCE5250. Oczywiście nie mam podłączonego plotera pod komputer, sterowniki ściągnąłem, dodałem drukarkę, ale nie wiem jak ustawić format papieru i w jaki sposób spowodować aby drukowało się do pliku. Acha, wszystko to z pod C-geo.
Odp:Plotowanie
We właściwościach plotera ustawiasz \"drukowanie do pliku\", następnie już w samym C-geo wybierasz format papieru (tak jak przy każdej innej drukarce). Następnie \"drukuj\", pojawia się okienko z prośbą o nazwę pliku, piszesz np. d:\\wyplot i \"ok\".
Raczej prosta sprawa B)
PS. Ciekawe, czy się dogadasz bez przeszkód z ploterem Oce. Osobiście wolę korzystać z plotera HP
Raczej prosta sprawa B)
PS. Ciekawe, czy się dogadasz bez przeszkód z ploterem Oce. Osobiście wolę korzystać z plotera HP
Re:Odp:Plotowanie
Przed zleceniem wyplotu sprawdz plik plt przegladarka do plikow plt.
U mnie bardzo czesto wystepuja znieksztalcenia /szczegolnie przy duzych arkuszach/.
U mnie bardzo czesto wystepuja znieksztalcenia /szczegolnie przy duzych arkuszach/.
pozdrawiam
fancegeo
fancegeo
Odp:Re:Odp:Plotowanie
Do oglądania plików plt polecam przeglądarkę z www.swplot.com
Jacek
Jacek
Jacek Małańczuk
Dzięki koledzy, ale w międzyczasie dałem sobie radę, niestety tylko połowicznie: doszedłem do zapisu wydruku do pliku, ustawień formatu itd, ale plik który powstaje nie czyta żadna z przeglądarek PLTków (ViewCompanion lub swplot). Nie wiem co robię źle, czy istotny jest wybór sterowników plotera? Producent na swojej stronie podaje 4 różne sterowniki do jednego modelu plotera: 2 pod Autocada (14 i 2000) oraz PostScript\'owe i rastrowe. Jestem skazany na OCE bo taki mają po sąsiedzku, a własnego nie mam. A właśnie, już wiem jaka jest opinia Sławka o HP, a co by polecili inni?
Jednak to wina sterowników plotera. Udało mi się utworzyć plik PLT którego otwiera ViewCompanion, ale są przekłamania kolorów.:sick:
Zbysiu napisał:
Może to pomoże, choć w moim przypadku nie pomógł ani nowy sterownik z netu ani identyczny jak ma właściciel plotera ... dlatego zmieniłem ploter
A czy u właściciela plotera wydruki są ok? Jeśli tak, to spróbuj zainstalować sterownik identyczny jak ma właściciel plotera.Jednak to wina sterowników plotera. Udało mi się utworzyć plik PLT którego otwiera ViewCompanion, ale są przekłamania kolorów.:sick:
Może to pomoże, choć w moim przypadku nie pomógł ani nowy sterownik z netu ani identyczny jak ma właściciel plotera ... dlatego zmieniłem ploter