Witam
Mam kilka uwag do \"Projektowania tras\" Może uda się wprowadzić zmiany:
1. Nie uwzględnino tzw. załomów (trasa drogi łamie się bez łuku). Po wprowadzeniu wierzchołków trasy, w której występują załomy, program sygnalizuje \"Błąd danych\"
2. Program nie liczy trasy składającej się w planie tylko z dwóch wierzchołków
3. I wreszcie prośba o której już pisałem: automatyczne uwzględnianianie (liczenie) punktów charakterystycznych zawartych w \"Łuki pionowe\". Dotyczyłoby to zarówno punków liczonych w osi trasy, jak również punktów obliczanych w opcji \"Krawędź\"
Pozdrawiam licząc na wprowadzenie poprawek jak również odpowiedź autorów
DarekK
Projektowanie tras
Odp:Projektowanie tras
Witam
1. Aby policzyć załomy trasy należy jedynie wprowadzić na tych punktach promienie o wartościach 0.01m, a także w opcjach \"?\" podać kąt graniczny, np 1 grad (to aby zabezpieczyć się przed podaniem błędnych danych dla trasy). Na życzenie mogę podesłać przykład zadania gdzie dane załomów zostały podane.
2. Czy chodzi o dwa wierzchołki w przekroju pionowym? Jeżeli tak to faktycznie musi być ich conajmniej 3 w domyśle z danymi łuku pionowego. Postaramy się rozwinąć moduł o tą możliwość w wersji 8.0.
3. Tu nie bardzo rozumiem - wydaje mi się że takie punkty obliczać się powinno w zakładce Punkty dodatkowe lub Krawędzie - proszę o dokładniejsze wyjaśnienie.
1. Aby policzyć załomy trasy należy jedynie wprowadzić na tych punktach promienie o wartościach 0.01m, a także w opcjach \"?\" podać kąt graniczny, np 1 grad (to aby zabezpieczyć się przed podaniem błędnych danych dla trasy). Na życzenie mogę podesłać przykład zadania gdzie dane załomów zostały podane.
2. Czy chodzi o dwa wierzchołki w przekroju pionowym? Jeżeli tak to faktycznie musi być ich conajmniej 3 w domyśle z danymi łuku pionowego. Postaramy się rozwinąć moduł o tą możliwość w wersji 8.0.
3. Tu nie bardzo rozumiem - wydaje mi się że takie punkty obliczać się powinno w zakładce Punkty dodatkowe lub Krawędzie - proszę o dokładniejsze wyjaśnienie.
Pozdrawiam Jurek B.
ad. 1 W taki sposób sobie radzę, ale chciałem być jeszcze bardziej wygodny Przykład chętnie przejrzę
ad. 2 Nie. Trasa w planie jest linią prostą, natomiast profil podłużny jest zmienny.
Obecnie radzę sobie tworząc załamanie trasy poza projektowanym końcem trasy.
ad. 3 Ma Pan rację, że tak obecnie można to pliczyć. Natomiast sugeruję, aby program automatycznie wyliczał współrzędne punktów w kilometrażu określonym w zakładce Łuki pionowe. Czyli jeżeli trasa łamie się w pionie, np w km 0+005,63 ; 0+012,5 ... itd, to moim marzeniem byłoby, aby program policzył współrzędne tych punktów automatycznie, zarówno w osi jak i podczas liczenia punktów na krawędzi.
Z poważaniem
DarekK<br><br>Edytowany przez: geometr, w: 2006/09/28 12:56
ad. 2 Nie. Trasa w planie jest linią prostą, natomiast profil podłużny jest zmienny.
Obecnie radzę sobie tworząc załamanie trasy poza projektowanym końcem trasy.
ad. 3 Ma Pan rację, że tak obecnie można to pliczyć. Natomiast sugeruję, aby program automatycznie wyliczał współrzędne punktów w kilometrażu określonym w zakładce Łuki pionowe. Czyli jeżeli trasa łamie się w pionie, np w km 0+005,63 ; 0+012,5 ... itd, to moim marzeniem byłoby, aby program policzył współrzędne tych punktów automatycznie, zarówno w osi jak i podczas liczenia punktów na krawędzi.
Z poważaniem
DarekK<br><br>Edytowany przez: geometr, w: 2006/09/28 12:56
Odnośnie liczenia trasy na zalamaniach pisalem juz wczesniej i dostalem podobne rady... jak widac nic sie nie zmienilo. Czekam i czekam na kolejne uaktualnienie z poprzwka do tras i nic, a szkoda, bo mysle, ze nie chodzi o to zeby kombinowac, tylko o to zeby bez kombinacji bylo ok. Panowie, nie kazdy wie ze w zalamanie trzeba wpisac 0,01 i jezeli tylko wylapie ten blad, to traci duzo czasu i nerwow na dochodzenie do sedna. Dlatego ogromna prosba o poprawiony modul projektowania tras.
Pozdrawiam
Niestety nie rozumiem problemów z pkt 2 i 3 - proszę w takich sytuacjach raczej o kontakt tel. niż na forum bo kilka zdań z postu nie zawsze wszystko jasno opisuje.
Pozdrawiam Jurek B.