Witam
w poprzednich wersjach C-GEO symbole przysłaniały odnośniki ale później komuś to zaczeło chyba przeszkadzać i teraz symbole są pod odnośnikami. Ja jednak postuluję za tym any powrócić do poprzednich ustawień bo często w ten sposób opisuję wys. studni kanaliz. i troszkę to głupio wygłąda.
A przy okazji życzę wszystkim wielu ciekawych i opłacalnych róbót geod. w tym nowym roku.
odnośniki
odnośniki
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Odp:odnośniki
Przyczyny zmiany są dosyć skomplikowane. Nie chciałbym ich tu wypisywać bo to zajęłoby dużo miejsca i byłoby może nawet niezrozumiałe
Na szybko, sugerowałbym umieszczenie kodów na odrębnej warstwie, która może być położona \" nad\" warstwą napisów. To wystarczy aby zmienić sposób wyświetlania odnośników względem symboli.
Na szybko, sugerowałbym umieszczenie kodów na odrębnej warstwie, która może być położona \" nad\" warstwą napisów. To wystarczy aby zmienić sposób wyświetlania odnośników względem symboli.
Pozdrawiam Jurek B.
Odp:odnośniki
Dzięki, ale chyba będzie mi szybciej drukować pod starą wersją (za dużo napisów bym musiał przenosić).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
A ja zapytam o coś innego. Dlaczego umieszczając odnośnik dla np. numeru działki (nr działki zazwyczaj umieszczany jest na warstwie "działki" tak jak i jego odnośnik), linia odnośnika tworzy linię ciągłą, ale po eksporcie numeru (projektu) do innego projektu odnośnik zamienia się automatycznie na typ lini "granica działki". Czy koś potrafi mi to wyjaśnić? Wiem, że eksport idzie automatycznie i wszystkim liniom po ich imporcie przypisywany jest typ linii "domyślny" ale to przecież odnośnik.
I jeszcze jedno. Czy można (lub nie) zautomatyzować zmianę skali mapy tak aby po tej zmianie odnośniki również były "przeskalowywane". Na razie po zmianie skali muszę pousuwać wszystkie odnośniki i dodać je ponownie, by odnośnik spełniał swoją funkcję a nie fruwał gdzieś w przestrzeni ??
Pozdrawiam
Zibi
I jeszcze jedno. Czy można (lub nie) zautomatyzować zmianę skali mapy tak aby po tej zmianie odnośniki również były "przeskalowywane". Na razie po zmianie skali muszę pousuwać wszystkie odnośniki i dodać je ponownie, by odnośnik spełniał swoją funkcję a nie fruwał gdzieś w przestrzeni ??
Pozdrawiam
Zibi
Witam
Z odnośnika na warstwie działek to jest błąd w programie a wynika on z tego iż warstwa działek i użytków jest specyficzną warstwą (inaczej jest pamiętana geometria obiektów) i nie ma możliwości zmiany typu lini jednej działki zatem po eksporcie tej warstwy wszystkim obiektom tej warstwy przypisany zostaje typ lini jako domyślny a przypisnie taki powinno dotyczyć tylko działek (obiektów zamkniętych)
Co do drugiej uwagi o odnośniki podczas zmiany skali domyślnej zostało to poprawione w jednej z ostatnich aktualizacji.
Marek
Z odnośnika na warstwie działek to jest błąd w programie a wynika on z tego iż warstwa działek i użytków jest specyficzną warstwą (inaczej jest pamiętana geometria obiektów) i nie ma możliwości zmiany typu lini jednej działki zatem po eksporcie tej warstwy wszystkim obiektom tej warstwy przypisany zostaje typ lini jako domyślny a przypisnie taki powinno dotyczyć tylko działek (obiektów zamkniętych)
Co do drugiej uwagi o odnośniki podczas zmiany skali domyślnej zostało to poprawione w jednej z ostatnich aktualizacji.
Marek