odnośniki

Dyskusje od wersji C-GEO 1.0 do 7.0
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

odnośniki

Post autor: FaFaL »

Witam
w poprzednich wersjach C-GEO symbole przysłaniały odnośniki ale później komuś to zaczeło chyba przeszkadzać i teraz symbole są pod odnośnikami. Ja jednak postuluję za tym any powrócić do poprzednich ustawień bo często w ten sposób opisuję wys. studni kanaliz. i troszkę to głupio wygłąda.
A przy okazji życzę wszystkim wielu ciekawych i opłacalnych róbót geod. w tym nowym roku.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Odp:odnośniki

Post autor: Jurek B. »

Przyczyny zmiany są dosyć skomplikowane. Nie chciałbym ich tu wypisywać bo to zajęłoby dużo miejsca i byłoby może nawet niezrozumiałe :(
Na szybko, sugerowałbym umieszczenie kodów na odrębnej warstwie, która może być położona \" nad\" warstwą napisów. To wystarczy aby zmienić sposób wyświetlania odnośników względem symboli.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Odp:odnośniki

Post autor: FaFaL »

Dzięki, ale chyba będzie mi szybciej drukować pod starą wersją (za dużo napisów bym musiał przenosić).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Zibi123
______
______

Post autor: Zibi123 »

A ja zapytam o coś innego. Dlaczego umieszczając odnośnik dla np. numeru działki (nr działki zazwyczaj umieszczany jest na warstwie "działki" tak jak i jego odnośnik), linia odnośnika tworzy linię ciągłą, ale po eksporcie numeru (projektu) do innego projektu odnośnik zamienia się automatycznie na typ lini "granica działki". Czy koś potrafi mi to wyjaśnić? Wiem, że eksport idzie automatycznie i wszystkim liniom po ich imporcie przypisywany jest typ linii "domyślny" ale to przecież odnośnik.

I jeszcze jedno. Czy można (lub nie) zautomatyzować zmianę skali mapy tak aby po tej zmianie odnośniki również były "przeskalowywane". Na razie po zmianie skali muszę pousuwać wszystkie odnośniki i dodać je ponownie, by odnośnik spełniał swoją funkcję a nie fruwał gdzieś w przestrzeni ?? :P

Pozdrawiam
Zibi
lysy
Team
Team

Post autor: lysy »

Witam
Z odnośnika na warstwie działek to jest błąd w programie a wynika on z tego iż warstwa działek i użytków jest specyficzną warstwą (inaczej jest pamiętana geometria obiektów) i nie ma możliwości zmiany typu lini jednej działki zatem po eksporcie tej warstwy wszystkim obiektom tej warstwy przypisany zostaje typ lini jako domyślny a przypisnie taki powinno dotyczyć tylko działek (obiektów zamkniętych)

Co do drugiej uwagi o odnośniki podczas zmiany skali domyślnej zostało to poprawione w jednej z ostatnich aktualizacji.

Marek :)
Zablokowany