transformacja na układ 65
transformacja na układ 65
mam rastry, a dokładnie ortofotomapy w układzie 2000 i chce je przekształcić na układ 65, wiec biorę c-raster i robie transformacje z 2000 na 65 i wszystko było by ok gdyby nie to że raster gubi mi parametry wpasowania, a może brakuje mi jakiegoś pliku. Ja mam tylko tif a nie mam tfw. Prosze o podpowiedz.<br><br>Edytowany przez: jajo, w: 2007/01/12 09:40
Odp:transformacja na układ 65
Proszę sprawdzić, czy w ,,Opcje-ustawienia-ustawienia zapisu\'\' jest wstawiony ,,ptaszek\'\' w opcji ,,twórz plik tfw\'\'.
Jacek
Jacek
Jacek Małańczuk
Doszedłem do tego w trakcie, ale mam jeszcze jeden problem ponieważ rastry skręcają się. Słyszałem że to wersja C-rastera, ale ja ściągnąłem ostatnią wersję co jeszcze może być. Dzięki za odpowiedź.
Co to znaczy skręcają się?
Może Pan przesłać (serwis@geo.pl) próbkę takich rastrów - przed i po transformacji - sprawdzimy i może coś będzie można więcej poradzić.
Może Pan przesłać (serwis@geo.pl) próbkę takich rastrów - przed i po transformacji - sprawdzimy i może coś będzie można więcej poradzić.
Pozdrawiam Jurek B.
Pliki są zbyt duże, przesyłam PrtSc.

Edytowany przez: jajo, w: 2007/01/12 12:47<br><br>Edytowany przez: jajo, w: 2007/01/12 12:50

Edytowany przez: jajo, w: 2007/01/12 12:47<br><br>Edytowany przez: jajo, w: 2007/01/12 12:50
Rastry muszą się skręcać, ponieważ układy 1965 i 2000 są skręcone względem siebie.
Pozdrawiam
AD<br><br>Edytowany przez: geoplus, w: 2007/01/12 19:37
Pozdrawiam
AD<br><br>Edytowany przez: geoplus, w: 2007/01/12 19:37
kiedyś dawno dawno temu zgłoaszałem problem z rastrami. Przy transformacji z układu 2000 na 65 część rastrów po transformacji miała stałą wielkość i nie nadawała się do niczego. Wysyłałem nawet rastry do softlainu i co i nic. Były obietnice że problem się rozwiązuje. I co ? i nic? a może da sie coś wyjaśnić?
pozdrawiam maciekwu
pozdrawiam maciekwu
Dzięki za zaangażowanie, ale już doszedłem to było ( chyba ) moje przegapienie. Docelowo przy transformacji z układu 2000 na układ 65 C-raster podaj strefę 1, południk 15 ja natomiast musiałem wprowadzić 4 strefę i 18 południk i wszystko poszło ok.