tekst w formularzu

Dyskusje od wersji C-GEO 1.0 do 7.0
dobrowolski

tekst w formularzu

Post autor: dobrowolski »

O formularzach pisano już wiele razy i choć niewiele w nich zrobiono, to chciałbym poruszyć następującą kwestję. Mianowicie podczs tworzenia nowego formularza w uwadze dotyczącej podstawy prawnej podziału wpisano tekst z pominięciem odhaczenia fiszki \" pytaj o tekst\" W rezultacie po zapisaniu takiego formularza w formacie FR nie mamy możliwości poddania tego tekstu edycji i wprowadzeniu ewentualnych modyfikacji. Czy w takiej sytuacji jest jakaś możliwość poddania edycji tak zapisanego tekstu? W tym miejscu chciałbym zaproponować, aby programowo było wpisane domyślnie \"pytaj o tekst\". Proszę Kolegów o wypowiedzi.
pozdrawiam - Janusz D.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Odp:tekst w formularzu

Post autor: Jurek B. »

Sprawdziłem to kilkakrotnie - zawsze się taki tekst daje edytować w formularzu binarnym - mogę prosić o przesłanie takiego przykładowego pliku formularza z nieedytowalnym tekstem?
Pozdrawiam Jurek B.
dobrowolski

Odp:tekst w formularzu

Plik \"35-2.fr wysyłam na Softline, a tak na marginesie to chyba Pan mnie nie zrozumiał, chodzi o to że jeżeli tekst był wpisany w formularzu tworzonym w formacie \"FRM\", ale bez odfajkowania fiszki \"pytaj o tekst\", to po utworzeniu formularza \"FR\" i po ponownym jego otwarciu tak zapisamnego tekstu nie można zmienić!
pozdrawiam - Janusz D.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Dokładnie tak zrozumiałem i to przetestowałem - problem w tym formularzu był spowodowany, jak się okazało błędnym zapisem współrzędnych tekstu co uniemożliwiało edycję tekstu.
Pozdrawiam Jurek B.
maciekwu
VIP
VIP

Post autor: maciekwu »

mam niewielkie pytanie. Otwarłem edytor formularzy i nie mogę znaleźć tych opcji (fiszek), o których piszecie. (mam najnowszą wersję C-GEO) proszę o objaśnienie
pozdrawiam maciekwu
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Parametry tekstów i linii są wyświetlane po podwójnym kliknięciu na ikonkę tekstu i linii.
Pozdrawiam Jurek B.
maciekwu
VIP
VIP

Post autor: maciekwu »

dziękuję za informację. Trochę już się gubię w różnych opcjach. Jest ich bardzo dużo czasem na pierwszy rzut oka niewidocznych. Przydałaby sie dobra dokumentacja lub help ale to jak rozumiem już w wersji 8
pozdrawiam maciekwu
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Faktycznie dokumentacja przydałaby się jeszcze lepsza - ale akurat tym razem informację w pomocy o tych funkcjach w edytorze formularzy znalazłem (także w instrukcji ten temat jest opisany) :)
Pozdrawiam Jurek B.
dobrowolski

tekst w formularzu

Panie Jurku, wszystko się zgadza co Pan napisał na temat formularza, ale czy zechciał by Pan bliżej wyjaśnić na czym polega błąd zapisu współrzędnych tekstu w pliku tekstowym? Proszę o to choćby dlatego, aby uniknąć podobnych przypadków przy sporządzaniu nowych formularzy. Okazało się, że ten feralny formularz, który otrzymałem od mojego Kolegi był sporządzony na podstawie wpisanych współrzędnych i pozostałych parametrów teksty bezpośrednio w pliku tekstowym umieszczonym po lewej stronie formularza, a więc niezgodnie jak zaleca instrukcja!. Czy zatem ten sposób pisania tekstu jest przyczyną, że staje się on nieedytowalny?
pozdrawiam - Janusz D.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Dopuszczalne jest tworzenie formularza przy wykorzystaniu bocznego okna tekstowego w edytorze formularzy, jednak trzeba wtedy zwracać większą uwagę na wprowadzane wartości gdyż może się zdarzyć coś takiego jak w tym wypadku.
PS. w najbliższych dniach ukaże się aktualizacja programu, która spowoduje automatyczne naprawianie tak uszkodzonych formularzy.
Pozdrawiam Jurek B.
dobrowolski

teksty w formularzu

Panie Jurku, serdeczne dzięki za pomoc w rozwiązaniu dość palącego problemu. Będę wraz z Kolegą oczekiwał na zapowiedzianą aktualizację naszego C-geo.
Pozdrawiam - Janusz D.
Zablokowany