różnice we współrzędnych
różnice we współrzędnych
Mam takie pytanie, czy jest tak u wszystkich że jeżeli jeszcze raz przelicza się tachimetrię, to współrzedne niektórych pikiet różnia sie o 1, 2 cm? Mam taki problem przy ponownym przeliczaniu zadań tachimetrii i nie chodzi mi tu o dwukrotne kliknięcie "przelicz", tylko przeliczenie zadania np. na drugi dzień.
Pozdrawiam
Potwierdzam. U mnie też tak jest. Gdy współrzędne stanowiska są liczone z punktów nawiązania (po naciśnięciu oblicz) program liczy współrzędne pikiet pierwszy raz. Gdy drugi raz naciskam "oblicz" (współrzędne stanowiska znane) to zmieniają się współrzędne wszystkich pikiet o 1 lub 2 cm. Po trzecim naciśnięciu "oblicz" czasami zdarza się, że niektórym pikietą ponownie zmieniają się współrzędne. Następne obliczanie nic nie zmienia
. Zawsze klikam potrójnie. Już się przyzwyczaiłem. Mimo to, chyba o dwa razy za dużo.

Pozdrawiam
mypal
mypal
Jeśli mają Państwo takie różnice, proszę koniecznie przesłać nam przykłady tachimetrii wraz ze współrzędnymi nawiązań w celu przeprowadzeniu odpowiednich analiz u nas.
Nie udało mi się uzyskać różnic mimo wykonywania powtórnych obliczeń tachimetrii, również z uwzględnieniem obliczania współrzędnych z wcięć. Być może jest jakiś błąd w tachimetrii, który występuje w specyficznym przypadku, a ja go nie znam.
Prosiłbym także innych użytkowników o potwierdzenie, że mają takie różnice (najlepiej żeby wtedy także przesłali dane do przeprowadzenia powtórnych obliczeń) - lub że nigdy nie mieli - jedne i drugie informacje mogą się przydać.
Wiem że przypadki różnic występowały wtedy gdy ktoś rejestrował punkt nawiązania w jednym stanowisku jako nawiążanie a potem jako zwykłą pikietę - wtedy program faktycznie potraktuje taki punkt raz jako nawiązanie a raz jako pikietę i ponownie policzy jego współrzędne - co da oczywiście najczęsciej niewielką różnicę współrzędnych. Po powtórnym obliczeniu, jako współrzędne nawiązania zostaną przyjęte te zmienione, co spowoduje także zmianę współrzędnych innych pikiet.
Nie udało mi się uzyskać różnic mimo wykonywania powtórnych obliczeń tachimetrii, również z uwzględnieniem obliczania współrzędnych z wcięć. Być może jest jakiś błąd w tachimetrii, który występuje w specyficznym przypadku, a ja go nie znam.
Prosiłbym także innych użytkowników o potwierdzenie, że mają takie różnice (najlepiej żeby wtedy także przesłali dane do przeprowadzenia powtórnych obliczeń) - lub że nigdy nie mieli - jedne i drugie informacje mogą się przydać.
Wiem że przypadki różnic występowały wtedy gdy ktoś rejestrował punkt nawiązania w jednym stanowisku jako nawiążanie a potem jako zwykłą pikietę - wtedy program faktycznie potraktuje taki punkt raz jako nawiązanie a raz jako pikietę i ponownie policzy jego współrzędne - co da oczywiście najczęsciej niewielką różnicę współrzędnych. Po powtórnym obliczeniu, jako współrzędne nawiązania zostaną przyjęte te zmienione, co spowoduje także zmianę współrzędnych innych pikiet.
Pozdrawiam Jurek B.
Ten przypadek jest trudny do przesłania , gdyż występuje po drugim obliczeniu w danym projekcie np. następnego dnia. Kolejne obliczenia są bez zastrzeżeń tzn. pokrywają się z drugim obliczeniem.Jurek B. pisze:Proszę w takim razie przesłać nam dane do przetestowania na softline@geo.pl
W opcjach programu , w zakładce "obliczenia" , w "opcjach" mam zaznaczone
ptaszkiem 1,2 i 4.
Przy drugim obliczeniu tachimetrii program informuje , które punkty mają różne współrzędne i nie jest dużo takich punktów.
Spróbuję zapisać to w raportach i prześlę na maila.
Pozdrawiam
maxim
niestety potwierdzam to co koledzy napisali, o nadawaniu nowych współrzędnych w kolejnych obliczeniach tachimetrycznych tego samego... nie ma tu znaczenia ilość nawiązań, wydaje mi się, że program wyświetla 2 cyfry po przecinku, a w domyśle liczy ich więcej i przy kolejnych naliczeniach sa coraz większe przyrosty, a wynikiem tego jest pytanie, czy zamienić współrzędne istniejącego punktu (minimum 1-2 cm)...
pozdrawiam i chyba wszyscy czekamy na jakiś pomysł o co chodzi...
geoida
pozdrawiam i chyba wszyscy czekamy na jakiś pomysł o co chodzi...
geoida
Witam
Dzięki temu że dostaliśmy od jednego z użytkowników przykład projektu w którym występowały opisywane różnice w obliczeniach tachimetrii, udało się nam wykryć ich przyczynę.
Problem występował w przypadku włączonej opcji "zaokrąglaj współrzędne" i obliczania współrzędnych stanowiska z wcięcia. W tym przypadku program obliczał współrzędne stanowiska i do obliczeń pikiet brał pełne współrzędne (a powinien brać zaokrąglone do tylu miejsc ile jest w opcjach). Przy kolejnym obliczeniu pobierał już współrzędne stanowiska z bazy i prawidłowo je zaokrąglał - dlatego występowały róznice w obliczeniach pierwszym i drugim.
Do pobrania jest aktualizacja C-GEO, która już po obliczeniu współrzędnych z wcięcia bierze do obliczeń współrzędne stanowiska zaokrąglone.
Dziękuję za pomoc w wykryciu błędu.
Dzięki temu że dostaliśmy od jednego z użytkowników przykład projektu w którym występowały opisywane różnice w obliczeniach tachimetrii, udało się nam wykryć ich przyczynę.
Problem występował w przypadku włączonej opcji "zaokrąglaj współrzędne" i obliczania współrzędnych stanowiska z wcięcia. W tym przypadku program obliczał współrzędne stanowiska i do obliczeń pikiet brał pełne współrzędne (a powinien brać zaokrąglone do tylu miejsc ile jest w opcjach). Przy kolejnym obliczeniu pobierał już współrzędne stanowiska z bazy i prawidłowo je zaokrąglał - dlatego występowały róznice w obliczeniach pierwszym i drugim.
Do pobrania jest aktualizacja C-GEO, która już po obliczeniu współrzędnych z wcięcia bierze do obliczeń współrzędne stanowiska zaokrąglone.
Dziękuję za pomoc w wykryciu błędu.
Pozdrawiam Jurek B.
zmiany współrzędnych
Byłoby pięknie gdyby to "lekarstwo" pomagało wszystkim. Pracuję na v6 i dosłownie dziś program pytał mnie o zapisanie nowych współrzędnych przy obliczeniu przecięć.W zadaniu było obliczane 4 przecięcia, ale zmieniła się tylko jedna współrzędna.W tachimetrii zasadniczo nie korzystam z opcji obliczania współrzędnych stanowiska, a problem się pojawia i nie znika.Nie pamiętam kiedy ostatnio miałem włączoną opcję"zaokrąglaj współrzędne".
A ja mam dalej ten problem i występuje również na stanowiskach osnowy wklepanych do bazy, problem występuje sporadycznie ale jednak jest to wnerwiające szczególnie przy robotach typu podział, nie można co obliczenie mieć innych współrzędnych punktów granicznych
Mam włączone zaokrąglanie współrzędnych, bo wymaga tego ośrodek aby pole powierzchni było liczone z takich współrzędnych jakie się przekazuje do ośrodka - czyli zaokrąglonych

Poprawka do wersji 7.0 jest już dostępna - jej opis tu:
http://www.softline.xgeo.pl/phpBB/viewt ... =5629#5629
http://www.softline.xgeo.pl/phpBB/viewt ... =5629#5629
Pozdrawiam Jurek B.