Mam pewien problem przy tworzeniu warstwic. Z przyczyn oczywistych nie chcę, żeby warstwice przechodziły przez skarpy, drogi itp. Natomiast nie wiem jak usunąć połączenia w NMT wewnątrz skarp.
Próbowałam zrobić to przy pomocy zadeklarowania połączeń stałych, ale nie przyniosło to rezultatu (warstwice nadal są rysowane wewnątrz skarpy). Pamietam, że mozna to było jakoś wymusić (żeby program oomijał te obszary), ale szukam i szukam i znaleźć nie mogę. Dlatego bardzo prosze o podpowiedź.
I jeszcze jedno - czy istnieje możliwość wyedytowania wygenerowanej warstwicy - tj. podzielenia linii krzywej na dwie/n krzywych?
Warstwice + skarpy
Re: Warstwice + skarpy
Chyba właśnie między innymi do takich celów przydatne jest w module NMT defioniowanie wyłączanego obszaru , gdzie model nie jest tworzony - definicja enklaw. Jak na razie takiej możliwości nie było. Jakims tam rozwiązaniem jest zakrycie warstwic pod skarpami korzystając z ikony przesłanianie i odpowiednio ustawienie kolejność wyświetlanych warstw.
pozdrawiam Zbigniew
pozdrawiam Zbigniew
Dobrze więc,
jak w takim razie zdefiniować enklawy (bo w końcu można, czy nie, już się pogubiłam)?
/edit - sposób łopatologiczny - Stworzyć warstwę przysłaniającą warstwice. Zdefiniować kolor warstwy jako prawie biały, różniący się jednostką w RGB (nie wiem czemu, ale nie chce białych linii rysować). Wszystkie skarpy, drogi itd obwieźć "białymi" obiektami zamkniętymi, wypełnić pełnym kolorem, białym. W kolejności warstw ustawić (od dołu) warstwice, przysłaniająca, pozostałe. No i działa
jak w takim razie zdefiniować enklawy (bo w końcu można, czy nie, już się pogubiłam)?
/edit - sposób łopatologiczny - Stworzyć warstwę przysłaniającą warstwice. Zdefiniować kolor warstwy jako prawie biały, różniący się jednostką w RGB (nie wiem czemu, ale nie chce białych linii rysować). Wszystkie skarpy, drogi itd obwieźć "białymi" obiektami zamkniętymi, wypełnić pełnym kolorem, białym. W kolejności warstw ustawić (od dołu) warstwice, przysłaniająca, pozostałe. No i działa
Styl linii warstwy „maska” na „niewidoczny” ( na dole okna stylów ) i wypełnienie warstwy na 1 po „brak”.
Enklaw na dziś niet.
Enklaw na dziś niet.
- Załączniki
-
- wini_09_1.png (3.12 KiB) Przejrzano 4097 razy
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2007, 10:10 przez energeo, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
wini
wini