Kiedy będzie można przeczytać szczegóły dot wersji 8 ?
PS
MPWiK w Krakowie czeka na płytkę nr oooo1 z cgeo v8

Ja od strony programistow i jako pomyslodawca subskrypcji usprawiedliwie i wytlumacze ten zabieg. Bylo tak ze przygotowywalismy nowe opcje i blokowalismy je w oczekiwaniu na nową wersje. I dochodzilo do glupiej sytuacji kiedy na forum pojawia sie pytanie o jakas opcję, my mamy ją gotową od kilku miesiecy, ale odpisujemy ze bedzie (kiedys tam) w nowej wersji programu. Mi osobiscie to przeszkadzalo.Adam pisze:Czy to lepiej, czy gorzej? Pewnie dla producenta lepiej, jeśli wraca do starych sposobów, a jeśli chodzi o użytkowników, to zobaczymy w jaki sposób będziemy traktowani. Może okazać się, że nowe, ciekawe i znaczące funkcje będą udostępnione dopiero w styczniu 2009 roku, po okresie obecnej "rocznej+" subskrybcji aby "namówić' nas na kupno nowej.
Liczę na to, że to tylko moje złe proroctwa i handlowa uczciwość zwycięży.
-nie bardzo rozumiem co jest tu nowego? niech mi ktoś podpowie gdzie jest ta nowa funkcja?16.Dodaliśmy nowe narzędzie na mapie – Odległości – pozwala ono mierzyć odległości na mapie – w oknie wyniku uzyskujemy długość bieżącą, sumę długości i poprzednią odległość.
- to też chyba jakiś żart. nie mam tego.24.Inne drobne usprawnienia:
- możliwość ustalania dokładności współrzędnych w funkcji Wstaw Opis
- tu pojawia okienko w którym jest widok jak w legendzie, czy będzie wygodniej? nie wiem, ale mozna tu ustawiać edytowalność, widoczność itd. warstw. Nie wiem po co, bo wtedy wyskakują jakieś błędy. Mi wystarczyłoby posortowanie po nazwie i już łatwo znajdę swoją warstwę.- rozbudowano okno funkcji „Przenieś na…” – dotyczy wybranych obiektów na mapie – menu pod prawym klawiszem myszki
- to już było wcześniej... nic nowego- okno legendy pokazuje na czerwono tą warstwę która jest obecnie edytowalna
To moze znow ja cos dopowiem. Przed przystapieniem do prac nad v8 dyskutowalismy czy zabieramy sie za zasadnicze przerobienie programu (inna organizacja obliczen, przerobienie mapy pod katem obiektowosci i atrybutow obiektow) czy tez robimy szereg drobnych usprawnien. Zwyciezyla druga koncepcja, za która optowała część zespołu mająca kontakt z uzytkownikami. No i jest tak ze rewolucji nie ma, choc takie opcje jak import DWG, poprawienie importu DXF, undo/redo, poprawienie obsługi rastrów i parę innych "pożarły" nam sporo czasu. Moge tylko dodac, ze na ukonczeniu jest jeszcze kilka nowych opcji, które sukcesywnie będą sie pojawiać.marioo pisze:A ja już mam nową v8...
i jakoś nie imponuje mi ona strasznie pod względem zmian. Napewno pochwalić trzeba wprowadzenie "cofnij" i innych funkcji, ale jest wiele niedociągnięć. No cóż, ktoś kto spodziewa się zupełnie nowego, lub mocno zmienionego programu, może się zawieść. To tylko wersja v7 w której wprowadzono kilka zmian ulepszających funkcjonalność, ale pozostało tam duuużo do zrobienia. Ale kierunek zmian jest jak najbardziej dobry