formularze...

Dyskusje od wersji C-GEO 1.0 do 7.0
boni1916

formularze...

Post autor: boni1916 »

Witam!
Mam mały problem, mianowicie na potrzeby wykonania pracy dyplomowej wykonaliśmy z kolegą pomiar RTK. Powstała z tego dość spora mapa zasadnicza. Teraz naszym zadaniem jest stworzenie szkiców polowych. No i mam pytanie, czy da się w CGEOv7 ustawić jakiś "podział" na tą mapę, tak by formularze opisów polowych były rozmieszczone równomiernie? Wstawiając formularze ręcznie, nie da się ich ustawić, tak by nie nachodziły na siebie i nie dublowały punktów, bądź też zostaje mała przerwa między nimi nie łapiąc wszystkich punktów.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Witam
W oknie drukowania z mapy jest możliwość wstawiania prostokąta o wielkości drukowanego obszaru na drukarce, do tego jest możliwość przesuwania okienka drukowania poziomo/pionowo o moduł wielkości drukowanego obszaru.

Posługując się tymi narzędziami można sobie wygenerować siatkę drukowanych fragmentów, którą potem można ładować do okna formularza.

Nie jest to najbardziej eleganckie ale powinno być skuteczne.

Dobrze by było wcześniej zdefiniować nietypowy rozmiar drukowany - taki jak wielkość pola roboczego szkicu - wtedy będzie się zgadzać obszar zadruku z formularzem.
Mam nadzieję że nie pisałem zbyt zawile :)
Pozdrawiam Jurek B.
Zablokowany