Potrzebna pilna pomoc
Potrzebna pilna pomoc
Witam
Zaczęłam studia na geodezji i kartografii i czeka mnie egzamin z geomatyki. Potrzebuję Waszej pomocy.Mam 5 pytań dotyczących zastosowania programu C-Geo .Bardzo prosiła bym o pomoc w udzieleniu odpowiedzi na te pytania,oto one:
1. jakie parametry projektu są ustalane przy tworzeniu nowego projektu w programie C-Geo?
2. W jakim celu otwieraną tabele ustala się jako tabelę roboczą?
3. jakimi sposobami możemy "przechodzić" z okna tabeli do okna mapy i na odwrót?
4. W jaki sposób możemy wprowadzić numery punktów z tabeli na mapę?
5. W jaki sposób możemy do punktu przypisać kod( symbol, oznaczenie) ?
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc
Pozdrawiam
Zaczęłam studia na geodezji i kartografii i czeka mnie egzamin z geomatyki. Potrzebuję Waszej pomocy.Mam 5 pytań dotyczących zastosowania programu C-Geo .Bardzo prosiła bym o pomoc w udzieleniu odpowiedzi na te pytania,oto one:
1. jakie parametry projektu są ustalane przy tworzeniu nowego projektu w programie C-Geo?
2. W jakim celu otwieraną tabele ustala się jako tabelę roboczą?
3. jakimi sposobami możemy "przechodzić" z okna tabeli do okna mapy i na odwrót?
4. W jaki sposób możemy wprowadzić numery punktów z tabeli na mapę?
5. W jaki sposób możemy do punktu przypisać kod( symbol, oznaczenie) ?
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc
Pozdrawiam
pytania o C-Geo
Dzień dobry,
cgeo.pdf
zadane pytania są na tyle podstawowe, że nie trzeba czytać instrukcji dokładnie, wystarczy przejrzeć strony od 5 do 20 a o wstawianiu numerów punktów na mapę jest na stronie 25 i dalszych.
Jacek
cgeo.pdf
zadane pytania są na tyle podstawowe, że nie trzeba czytać instrukcji dokładnie, wystarczy przejrzeć strony od 5 do 20 a o wstawianiu numerów punktów na mapę jest na stronie 25 i dalszych.
Jacek
Ponieważ na wymienionych powyżej punktach można by oprzeć pracę doktorską to ja skupię się tylko na jednym i to we fragmencie - "W jaki sposób możemy do punktu przypisać kod?"
1. Przez wpisanie do odp. kolumny w tabeli za pomocą klawiatury
2. Przez import pliku w formacie zawierającym takie kody
3. Przez umieszczenie na mapie symbolu powiązanego z kodem
4. Przez odszukanie kodu w tablicy i użycia funkcji kopiuj/wklej
5. Przez przypisanie kodu dla warstwy i osadzenie punktu na tej warstwie
6. i pewnie ze 20 innych sposobów których jeszcze nie znam
1. Przez wpisanie do odp. kolumny w tabeli za pomocą klawiatury
2. Przez import pliku w formacie zawierającym takie kody
3. Przez umieszczenie na mapie symbolu powiązanego z kodem
4. Przez odszukanie kodu w tablicy i użycia funkcji kopiuj/wklej
6. i pewnie ze 20 innych sposobów których jeszcze nie znam
Zdziwiłem się jak to przeczytałem bo od dawna zakładam osobną wartwę dla każdego kodu i używam opcji przypisania kodu do warstw ale jeszcze nigdy nie spowodowało to nadania kodu punktom w tabeli. Jeżeli jest to jednak możliwe to chętnie poznam krok po kroku jak to można zrobić.tuvalu pisze:Ponieważ na wymienionych powyżej punktach można by oprzeć pracę doktorską to ja skupię się tylko na jednym i to we fragmencie - "W jaki sposób możemy do punktu przypisać kod?"
Kod można jeszcze nadać wybierając punkt na mapie i użyć opcji "edycja" mamy wtedy nawet możliwość jeśli nie pamiętamy kodu wyszukać go z prawej strony.
Z kolei jeżeli mamy długie obiekty liniowe (krawężnik, sieci) to przydatna jest opcja "edycja" dla obiektu.
"Using no way as way to having no limitation as limitation" Bruce Lee
Proszę o wybaczenie, faktycznie gdy teraz próbuje tego dokonać to jakoś mi nie wychodzi choć wydaje mi się że kiedyś, kiedy tego nie potrzebowałem, niechcący mi się udało.Igor pisze:Zdziwiłem się jak to przeczytałem bo od dawna zakładam osobną wartwę dla każdego kodu i używam opcji przypisania kodu do warstw ale jeszcze nigdy nie spowodowało to nadania kodu punktom w tabeli.
Re: Potrzebna pilna pomoc
ja tez potrzebuje pilnie odpowiedzi mam zaliczenie z informatyki z cgeo.. i niew iem jak obliczac ciag poligonowy?
http://www.speedyshare.com/files/22910869/DSC00956.JPG
tu mam zdiecie zadania troszke nei wyraznie ale nei wiem jak wejsc co gdzi ei jak powpisywac czy w ciagach poligonowych czy azymuty katy dlugosci czy obliczenia biegunowe nie wiem nie pamietam co pokolei sie robi.. pomocy:(:(
moj email to dysiunnia@hotmail.com
http://www.speedyshare.com/files/22910869/DSC00956.JPG
tu mam zdiecie zadania troszke nei wyraznie ale nei wiem jak wejsc co gdzi ei jak powpisywac czy w ciagach poligonowych czy azymuty katy dlugosci czy obliczenia biegunowe nie wiem nie pamietam co pokolei sie robi.. pomocy:(:(
moj email to dysiunnia@hotmail.com
z tego co widze (z dużym przybliżeniem bo słaba jakość zdjecia) punkty B1 i B2 nalezy obliczyc jako np. Wciecie z wyrownaniem. Dopiero po tych obliczeniach mozna uruchomić funkcję obliczenia ciagu poligonowego i wyznaczyc współrzedne pozostałych punktów.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Tej konstrukcji nie liczyłbym procedurą ciągu poligonowego , sugeruje wyrównanie ścisłe całości za jednym podejściem.
Pozdrawiam Zbigniew P.
nie wlasnei te zadanie musz eobliczyc ciagiem poligonowym na zaliczenie cgeo nie innym sposobem:( wiec wychodzi mi ze ciagiest obustronnie nawiazany ale mam odchylke no troszke duza bo 0,500 ilesa nie 0,007