Opis importu z GeoInfo

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Opis importu z GeoInfo

Post autor: Jurek B. »

Witam
Panowie Krzysztof Michalczyk i Maciej Tobias ze Starostwa Powiatowego w Kępnie przygotowali wyczerpujące i czytelne instrukcje opisujące jak prawidłowo zakładać mapy w C-GEO z wykorzystaniem szablonu GeoInfo (nowy_giv), importować pliki TNG do C-GEO, tworzyć nowe obiekty GeoInfo, eksportować z C-GEO i importować dane obiektowe do GeoInfo.
Ponieważ dostałem od nich zgodę na udostepnienie tych dokumentów - zapraszam wszystkich, którzy potrzebują tych informacji do zapoznania się z dokumentami:
Import do C-GEO
Tworzenie pliku wsadowego.
Warto też przypomnieć o wideo nagranych przez kolegę FaFala przedstawiających proces tworzenia mapy i importu danych z GeoInfo do C-GEO:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=DaPx4saJ97s[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=DBzoEnS0Pz0[/youtube]
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Re: Opis importu z GeoInfo

Post autor: FaFaL »

Fajny tutorial :) takich brakuje :)
Według mnie wymaga on jednak aktualizacji :) W celu uzupełnienia typowych informacji autorzy proponują późniejszą edycję pliku TNG, a nie lepiej użyć funkcji C-GEO ? Dobrze, że wprowadza się średnice w mm, bo tak jest łatwiej generować opisy przewodów, jednak jak kiedyś importowałem plik TNG to średnice importowały się w metrach (bo tak jest w pliku TNG). Nie sprawdzałem aktualnie czy C-GEO podczas importu nie robi od razu odpowiedniej konwersji jednostek :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Dobrze, że wprowadza się średnice w mm, bo tak jest łatwiej generować opisy przewodów, jednak jak kiedyś importowałem plik TNG to średnice importowały się w metrach (bo tak jest w pliku TNG). Nie sprawdzałem aktualnie czy C-GEO podczas importu nie robi od razu odpowiedniej konwersji jednostek
Tak, już jest robiona konwersja podczas importu/eksportu.
Pozdrawiam Jurek B.
energeo
VIP
VIP

Post autor: energeo »

Sprawdźcie format eksportu TANGO z C-GEO, dla opisów wielowierszowych gubi się symbol "|" i wstawia kolejną linię zamiast kontynuacji.

D,1,"Db 18 II
0.34",741...

D,1,"Db 18 II | 0.34",741... - oczekiwane
pozdrawiam
wini
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Dobrze, że wprowadza się średnice w mm, bo tak jest łatwiej generować opisy przewodów, jednak jak kiedyś importowałem plik TNG to średnice importowały się w metrach (bo tak jest w pliku TNG). Nie sprawdzałem aktualnie czy C-GEO podczas importu nie robi od razu odpowiedniej konwersji jednostek
Jednak tak dobrze jeszcze nie jest - może uda się to doprowadzić do końca w aktualizacji pod koniec sierpnia.
Również ten zapis wielowierszowych tekstów powinien być w tej samej aktualizacji.
Pozdrawiam Jurek B.
pajak
___
___

Post autor: pajak »

@Fafal to jest wersja v1.0 i być może za jakiś czas będzie wersja zmodyfikowana o uwagi z tego postu. Co do twojej uwagi pewnie że jest sposób wpisywania pewnych stałych danych w c-geo tylko tyczy on sie obiektów i obiektów punktowych co co z punktami typ GSPINN czy GEPINN GSPPIK a przy nich tez należy wpisać KERG czy metodę pozyskania danych a robiąc to w pliku tng robi się to szybciej (przecież my geodeci cierpimy na chorobliwy brak czasu :wink: )
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

@pajak, nie narzekam, tylko głośno myślę :)
przyznaję, że nie jestem znawcą GI, ale czy GSPINN, GEPINN czy GSPPIK to nie są również obiekty punktowe, które mają tabelę atrybutów, którym można przypisać domyślne wartości (podczas opisywania pierwszego elementu), albo wygodniej, gdy już wszystkie elementy są narysowane w oknie Legendy dajemy "Operacje na bazie danych"->"Wypełnij pole". Nie sprawdzałem, ale teoretycznie uzyskamy ten sam efekt :)
Dziś przyjechałem do Opola gdzie ośrodek prowadzi mapę w GIV więc będę miał okazję aby potestować ;)
Pozdrawiam Rafał Kocierz
pajak
___
___

@Fafal właśnie sprawdziłem efekt ten sam co nasz opisywany z modyfikacja tng pomysł bardzo dobry :wink: Browar dla Ciebie :wink:
hasan
___
___

Post autor: hasan »

Witam,
czy jest jakiś sposób, aby automatycznie ustawić widoczność (wybranych) kolumn (atrybutów) dla wszystkich warstw jakie są zakładanie przy imporcie z GIV za pomocą szablonu?

pozdrawiam
Mariusz
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

czy jest jakiś sposób, aby automatycznie ustawić widoczność (wybranych) kolumn (atrybutów) dla wszystkich warstw jakie są zakładanie przy imporcie z GIV za pomocą szablonu?
Automatycznie nie, ale jak się już samodzielnie zmieni w oknach baz danych, to potem można zapisać jako swój szablon i korzystać.
Chociaż wolałbym, żeby to od nas już przyszedł gotowy szablon - wtedy mniej roboty dla geodetów by było. Ale nie mamy pewności jakie pola muszą być widoczne, nie chciałbym żebyśmy ukryli coś co jest wymagane. Albo co gorsza, może jest tak że w jednym ośrodku jest tak, a w innym inaczej :(
Chyba, że Państwo coś wiecie...
Pozdrawiam Jurek B.
hasan
___
___

Post autor: hasan »

Witam,
na początek proponuję ukryć:
- atrybuty kończące się na ".d" np. "C,KRG.d=" są to opisy atrybutów C,KRG.n=
- wszystko co zaczyna się od: C,_s. np. "C,_s.Państwo.n=" jest to systematyka - budowana automatycznie przy imporcie do GIV

Nie wiem, co jeszcze może przydać się użytkownikom z nw.
C,ISW=993000300000222284
C,_identifier=993000300000222284
C,_creation_date=2014-05-16 19:40:27
C,_modification_date=2014-05-16 19:40:27
C,_user_name=Operator 5 GI2000
C,_user_description=
C,_user_identifier=test
C,_version_number=1
C,_status=1
C,_access_level=0 - nie

Może ktoś z użytkowników jeszcze podpowie?

Mariusz
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Sprawdźcie format eksportu TANGO z C-GEO, dla opisów wielowierszowych gubi się symbol "|" i wstawia kolejną linię zamiast kontynuacji.

D,1,"Db 18 II
0.34",741...

D,1,"Db 18 II | 0.34",741... - oczekiwane
Dziwne, w plikach z GeoInfo zawsze jest taki zapis przy tekstach wielowierszowych:
D,2.1,"87.44||86.04",5808025.12973498,6414919.68544975,100,4,1.800,,,1
Taki zapis stosujemy też sami przy eksporcie. Czy to jest źle?
Pozdrawiam Jurek B.
energeo
VIP
VIP

Na pustym projekcie napis [ T ] dwuwierszowy "linia1 \n linia2"

Plik>EKsport>Tango daje plik jak niżej:

[OBIEKTY]
A,Warstwa_zerowa,4,3,,
B,,180.50,-100.70,,1
D,1,"linia1
linia2"
,180.50,-100.70,0.00,1.00,2.50,,,1

Czy u was działa to inaczej ?
pozdrawiam
wini
pajak
___
___

energeo pisze:Na pustym projekcie napis [ T ] dwuwierszowy "linia1 \n linia2"

Plik>EKsport>Tango daje plik jak niżej:

[OBIEKTY]
A,Warstwa_zerowa,4,3,,
B,,180.50,-100.70,,1
D,1,"linia1
linia2"
,180.50,-100.70,0.00,1.00,2.50,,,1

Czy u was działa to inaczej ?
A zobacz czy jak zaznaczysz przy eksporcie format GeoInfo VI
energeo
VIP
VIP

Nie wiem czy obsługiwane było justowanie ale też nie reaguje.
Opcja formatu GEOINFO nie wywołuje reakcji.
pozdrawiam
wini
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Wini, nie wiem czy zauważyłeś, ale przy eksporcie do GIV, tango .. Jest checkbox formatu GEO-INFO VI
Pozdrawiam Rafał Kocierz
energeo
VIP
VIP

FaFaL pisze:Wini, nie wiem czy zauważyłeś, ale przy eksporcie do GIV, tango .. Jest checkbox formatu GEO-INFO VI
Pozdrowienia :D

Zauważyłem, może czegoś mi brakuje w ..\bin bo niezależnie od zaznaczenia pliki wychodzą takie same z nagłówkowym System=GEO-INFO V
Skoro u was jest prawidłowo to może zjadło jakiś szablon ?

Znowu jestem wyjątkowy :oops:, jeśli tak to zbadam temat później (reinstalacja. itp.)
Pliki naprawiłem via regex więc to nie kłopot.
pozdrawiam
wini
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Wszystko już jasne - szukałem interpretacji tekstów z importu GI, a Wini pisał o eksportach :(
Co do eksportu tekstów z C-GEO do GI - nie ruszaliśmy w ogóle tego problemu. Nie wiem czy coś z tego będzie. Teraz przy tekstach wielowierszowych jest tak jak napisał Wini.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

W zasadzie obecnie nie ma możliwości nadawania obiektom GI w C-GEO etykiet do ich późniejszego eksportu do pliku TNG. Jeśli wstawi się sam tekst to nie ma on żadnego powiązania z jakimkolwiek obiektem, odradzałbym więc eksport takich tekstów.
Jeśli będzie zapotrzebowanie na eksport etykiet z C-GEO do GI - dodamy, ale wydaje mi się, że lepiej by etykiety nadawane były w GI po imporcie obiektów z C-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Co prawda pojawiła się aktualizacja z 9.09.2014 zawierająca nowe pliki szablonu i definicji edytora obiektów, ale dodatkowo umieszczam je tu - może przydadzą się komuś kto nie będzie pobierał tej aktualizacji. Po pobraniu należy je rozpakować do katalogu C-GEO\BIN.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ