Dzień dobry.
Nie jestem biegły w cadzie i mam takie pytanie : czy jest jakiś program do odczytu dwg/dxf,w którym miałbym do dyspozycji w oknie druku przesuwany strzałką format (A3,A4) jak w cgeo? Po prostu wolałbym pokazać obszar wydruku mapy i już.
Pozdrawiam.
Podgląd wydruku z cada.
Re: Podgląd wydruku z cada.
Ja po prostu rysuję na modelu rozmiar kartki wydruku w odpowiedniej skali (najlepiej z uwzględnieniem marginesów) a następnie w funkcji drukuj daje wybór zakresu : okno i przyciągam się do wierzchołków narysowanego prostokąta. Później już tylko podgląd dla kontroli i wydruk....
Pozdrawiam Rafał Kocierz
FaFaL pisze:Ja po prostu rysuję na modelu rozmiar kartki wydruku w odpowiedniej skali (najlepiej z uwzględnieniem marginesów) a następnie w funkcji drukuj daje wybór zakresu : okno i przyciągam się do wierzchołków narysowanego prostokąta. Później już tylko podgląd dla kontroli i wydruk....
I to chyba jedyny sposób. Niestety producenci Cada muszą się jeszcze dużo uczyć od Softline... baa nie producenci Cada, ale i Adobe, bo drukowanie PDF'u wybranego fragmentu okna tez nie należy do łatwych .
Jest w sumie lepszy sposób niż przedstawiłem, mianowicie użycia zakładki Arkusza, a nie Modelu. Wtedy łatwo przesuwamy sobie myszką zakres jaki chcemy wydrukować (coś jak Formularze w C-GEO)
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Czy mógłby Pan opisać jak to zrobić?
AutoCad 2004
Poniżej zamieszczam filmik o dwóch przedstawionych powyżej sposobach drukowania z AutoCADa. Najlepszy ten ostatni choć na początku trzeba parę spraw sobie poustawiać.
Przy okazji się marzy choć podobny edytor formularzy w C-GEO
Przy okazji się marzy choć podobny edytor formularzy w C-GEO
Pozdrawiam Rafał Kocierz