eksport do SHP - plik dla energetyki
eksport do SHP - plik dla energetyki
Witam
ostatnio Tauron wprowadził dla wykonawcy a ten dla nas nowy wymóg przy przekazywaniu materiałów po pomiarze kabli energetycznych.
Poniżej fragment zapisu z umowy z wymaganiami:
"Plik typu SHP, punktowy, posiadający atrybuty: Numer Punktu, X,Y,Z,KERG,K1 (współrzędne X,Y,Z muszą być zdefiniowane w układzie 2000 z podaniem strefy)"
Nie mam doświadczenia z plikami SHP, czy ktoś może już się wgryzał w temat?
--
pozdrawiam
Michał
ostatnio Tauron wprowadził dla wykonawcy a ten dla nas nowy wymóg przy przekazywaniu materiałów po pomiarze kabli energetycznych.
Poniżej fragment zapisu z umowy z wymaganiami:
"Plik typu SHP, punktowy, posiadający atrybuty: Numer Punktu, X,Y,Z,KERG,K1 (współrzędne X,Y,Z muszą być zdefiniowane w układzie 2000 z podaniem strefy)"
Nie mam doświadczenia z plikami SHP, czy ktoś może już się wgryzał w temat?
--
pozdrawiam
Michał
Re: eksport do SHP - plik dla energetyki
Dla warstwy na której będą punkty załamania należy dodać tabelę danych dla obiektów punktowych o kolumnach (polach) takich jak zdefiniował zleceniodawca. Później już tylko rysowanie i wypełnianie. Na koniec należy użyć funkcji eksportu do shp.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Dziękuję jak zawsze za odpowiedź.
Wyeksportowałem plik SHP a potem dla próby zaimportowałem go do innej tabeli. Niestety zaimportował się tylko Nr, X, Y, gdzieś przepadło H.
Załączam plik dla ewentualnego sprawdzenia.
--
pozdrawiam
Michał
Wyeksportowałem plik SHP a potem dla próby zaimportowałem go do innej tabeli. Niestety zaimportował się tylko Nr, X, Y, gdzieś przepadło H.
Załączam plik dla ewentualnego sprawdzenia.
--
pozdrawiam
Michał
- Załączniki
-
- Warstwa_zerowa_POINT.zip
- (446 Bajtów) Pobrany 266 razy
Bo rysunek shp jest płaski, dlatego h musi być polem bazy danych danej warstwy. Nie chodzi tu o kolumny tabeli punktów.
http://softline.xgeo.pl/wiki/index.php?title=Dane
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Tak też zrobiłem, ale nie wiem dlaczego wyeksportował się też pola z tabeli właśnie których w bazie danych nie było.FaFaL pisze:Bo rysunek shp jest płaski, dlatego h musi być polem bazy danych danej warstwy. Nie chodzi tu o kolumny tabeli punktów.
Da się tak zrobić eksport aby plik SHP zawierał tylko to czego życzy sobie zleceniodawca?
--
pozdrawiam
michał
- Załączniki
-
- import_SHP.jpg (116.13 KiB) Przejrzano 10301 razy
-
- eksport_SHP.jpg (97.4 KiB) Przejrzano 10301 razy
Wyeksportowany plik proszę sobie wczytać do programy QuantumGIS albo C-GEO GIS i sprawdzić co on zawiera. Ewentualnie można pewne kolumny skasować już po eksporcie.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Można też dokonać eksportu do shp przez MENU GIS.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
czekam na licencje C-Geo GIS tymczasem sprawdziłem imporując plik ponownie do C-Geo (zrzut ekranu w poprzednim poście), wczytując plik przez menu GIS i wszędzie są dodatkowe kolumny.
ale to już chyba nie w C-Geo?FaFaL pisze:Ewentualnie można pewne kolumny skasować już po eksporcie.
wtedy eksportują się wszystkie punkty jak leci więc znów trzeba by tworzyć kolejną tabele do której kopiowało by się potrzebne punkty aby zrobić eksport i tak można klikać, klikać a czas leci.FaFaL pisze:Można też dokonać eksportu do shp przez MENU GIS.
--
pozdrawiam
Michał
Polecam Quantum GIS - w nim można dokonywać zmian.
Co do menu GIS - to można tam wczytać tylko pojedynczą warstwę, więc nie wiem czemu Pan mówi o wszystkich punktach.
Co do menu GIS - to można tam wczytać tylko pojedynczą warstwę, więc nie wiem czemu Pan mówi o wszystkich punktach.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
jak już rozgryzłem, jak wczytać plik SHP z c-geo to okazało się, że zbędnych kolumn nie mogę i tak usunąć, nie wiem dlaczego.FaFaL pisze:Polecam Quantum GIS - w nim można dokonywać zmian.
jak robię pomiar kilku metrów kabla to nie bawię się w zakładanie warstw i wszystkie punkty mam na zerowej (mapę uzupełnia ośrodek) a w tabeli mam wszyskie roboty dla danego zleceniodawcy w danym obrębie. Wygląda na to, że dodatkowego kombinowania i tak się nie da uniknąć.FaFaL pisze:Co do menu GIS - to można tam wczytać tylko pojedynczą warstwę, więc nie wiem czemu Pan mówi o wszystkich punktach.
--
pozdrawiam
Michał
przy eksporcie do SHP jest okienko w którym można wybrać które pola mają zostać wyeksportowane, wygląda na to, że to nie działa:
- Załączniki
-
- eksport_SHP_C-Geo.jpg (150.95 KiB) Przejrzano 10184 razy
Dziękuję za te informacje, faktycznie, mimo że tych dodatkowych pól z tabeli współrzędnych nie widać na liście możliwych do eksportu do SHP, to jednak do pliku trafiają. Postaramy się to poprawić.
Pozdrawiam Jurek B.
W wersji testowej jest już odpowiednia poprawka.
Pozdrawiam Jurek B.
troche stary temat, ale mam 2 pytania.
czy tauron wymaga tylko SHP punktowego? także eksport dotyczy tylko punktów
drugie pytanie , w tabeli bazy danych tworzę sobie kolumnę KERG (bo taką wymaga tauron), jak ją trzeba zdefiniować żeby z automatu wpisywał się tam ID roboty ?
pozdrawiam
Darek
drugie pytanie , w tabeli bazy danych tworzę sobie kolumnę KERG (bo taką wymaga tauron), jak ją trzeba zdefiniować żeby z automatu wpisywał się tam ID roboty ?
pozdrawiam
Darek
Niestety nie wiemy nic na temat wymagań Tauron co do eksportu, ale jeśli znana komuś jest ich specyfikacja, to nie ma problemu by samemu utworzyć w C-GEO zgodnie z nią inne obiekty (liniowe, powierzchniowe) z odpowiednimi atrybutami i je do SHP eksportować.Daro pisze:troche stary temat, ale mam 2 pytania.
pozdrawiam
Darek
Aby do pola KERG były wprowadzane ID roboty, najlepiej to zrobić na końcu pracy - wypełnić tą samą wartością pole w oknie bazy danych, jak na poniższym przykładzie dla pola "rodzaj punktu":
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.GIF (82.01 KiB) Przejrzano 9487 razy
Pozdrawiam Jurek B.