Import DXF z szablonem sonnet
-
- _____
Import DXF z szablonem sonnet
Przy importowaniu plików dxf z nowym szablonem zauważyłem kilka problemów:
1. Brak wyświetlania włazów okrągłych
2. Symbole nie trzymają kolorów wg rozporządzenia większość jest czarna
3. Symbole są rozbite na drobne z wyjątkiem :zasuwy, kratki, hydrantu
Szablon dobrze radzi sobie ze zmianą kolorów opisów. Bez szablonu wszystko jest czarne.
Paskudny plik przesyłam na maila do analizy.
1. Brak wyświetlania włazów okrągłych
2. Symbole nie trzymają kolorów wg rozporządzenia większość jest czarna
3. Symbole są rozbite na drobne z wyjątkiem :zasuwy, kratki, hydrantu
Szablon dobrze radzi sobie ze zmianą kolorów opisów. Bez szablonu wszystko jest czarne.
Paskudny plik przesyłam na maila do analizy.
-
- _____
Re: Import DXF z szablonem sonnet
A tutaj da się coś wykombinować? Czy raczej bez szans na poprawę?
Tu też będzie - właściwie już prawie jest w testowej, ale jeszcze coś chcemy dołożyć więc może lepiej poczekać 1-2 dni.
Pozdrawiam Jurek B.
-
- _____
No to cieszy
Dzień dobry,
odnośnie tego podpunktu:
odnośnie tego podpunktu:
Jeśli obiekty po imporcie nie dostały prawidłowych kolorów proszę w Legendzie kliknąć na każdej z warstw typu ARMATURY_ ... prawym klawiszem myszy i wybrać "Ustaw obiektom domyślny styl linii", wtedy będzie dobrze2. Symbole nie trzymają kolorów wg rozporządzenia większość jest czarna
-
- _____
Ściągnąłem wersję testową i jestem w ciężkim szoku Import daje spore możliwości zaczytania wszystkich bloków jako obiektów użytych w programie. To musiało kosztować sporo pracy. Oby tak dalej.
Dobrze ,że program pamięta ustawienia dla nazwijmy to tabeli przekodowań.
-
- _____
Gdzie zapisują się w programie parametry symboli które wskazujemy (tabela przekodowań). Mogę podesłać aby wpisać to na sztywno w program. Inni użytkownicy będą mieli mniej roboty. A w razie gdy ktoś zauważy jakiś błąd to tylko go poprawi a nie będzie musiał myśleć i klikać kilkunastu punktów.
I jeszcze zauważyłem , że trójnik na sieci wstawia się w zły sposób. Chodzi o punkt zaczepienia powinien być na dole literki T.
I jeszcze zauważyłem , że trójnik na sieci wstawia się w zły sposób. Chodzi o punkt zaczepienia powinien być na dole literki T.
Naprawdę świetna robota, w końcu mapa wygląda jak należy, do pełni szczęścia brakuje już tylko aby w programie była możliwość przypisania atrybutów tekstu do poszczególnej warstwy.Jakub Kwinta pisze:Ściągnąłem wersję testową i jestem w ciężkim szoku Import daje spore możliwości zaczytania wszystkich bloków jako obiektów użytych w programie. To musiało kosztować sporo pracy. Oby tak dalej.
W dzisiejszej wersji testowej program już sam automatycznie przypisuje odpowiednie kody do bloków - pod warunkiem, że nazwy bloków są sensowne i zgodne z wybranym zestawem kodów w programie.Jakub Kwinta pisze:Gdzie zapisują się w programie parametry symboli które wskazujemy (tabela przekodowań). Mogę podesłać aby wpisać to na sztywno w program. Inni użytkownicy będą mieli mniej roboty. A w razie gdy ktoś zauważy jakiś błąd to tylko go poprawi a nie będzie musiał myśleć i klikać kilkunastu punktów.
Co do trójnika - tu potrzebny byłby DXF, podejrzewam, że tam jest niewłaściwie zdefiniowany ten blok.
Pozdrawiam Jurek B.
dla leniów nie gdyż po każdym imporcie trzeba na nowo redagować mapę, a tak w szablonie mapy można było by zapisać, że dla danej warstwy napisy mają np. przysłaniać sieć.trazja pisze:A do tego nie wystarczy edytor napisów?
http://softline.xgeo.pl/wiki/index.php? ... pis%C3%B3w