Export DWG/DXF

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Jurek B. »

Dać tą, która jest wydawana przez C-GEO (od 2004 jest to ten sam standard).
Pozdrawiam Jurek B.
marcin.k
__
__
Posty: 28
Rejestracja: czwartek, 5 grudnia 2019, 17:46

Re: Export DWG/DXF

Post autor: marcin.k »

Wysłałem mu wersję z c-geo ale chciał mieć tą z 2007, poradziłem sobie wczytując eksport do microstation i zapisując plik do wersji 2007. Mam kolejne pytanie odnośnie budynku w budowie ponieważ po eksporcie do dxf on się nie wyświetla prawidłowo to znaczy jest na dxf ale go nie widać czy jest na to jakiś sposób?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Jurek B. »

U mnie jest ok, więc proszę zrobić odświeżenie widoku w ACAD albo zmienić styl wizualizacji.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (78.45 KiB) Przejrzano 8746 razy
Pozdrawiam Jurek B.
marcin.k
__
__
Posty: 28
Rejestracja: czwartek, 5 grudnia 2019, 17:46

Re: Export DWG/DXF

Post autor: marcin.k »

Miałem ustawione białe wypełnienie na warstwie budynku w budowie dlatego się nie wyświetlał. :D
giekon
____
____
Posty: 137
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: Export DWG/DXF

Post autor: giekon »

U mnie dalej śmieszne linie pojawiają się w DXFie po imporcie z programu. Mam zainstalowaną najnowszą aktualizację
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (185.63 KiB) Przejrzano 8572 razy
---
Pozdrawiam
Grzesiek
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Jurek B. »

To proszę dzwonić do naszego serwisu - pomożemy online.
Pozdrawiam Jurek B.
giekon
____
____
Posty: 137
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: Export DWG/DXF

Post autor: giekon »

Już sprawę załatwiłem :)
---
Pozdrawiam
Grzesiek
marcinn
VIP
VIP
Posty: 752
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Export DWG/DXF

Post autor: marcinn »

Czy jest możliwość eksportowania w jakiś sposób czcionki C-GEO do pliku dxf? Aktualnie czcionka jest zastępowana na czcionkę STANDARD, która trochę kiepsko wychodzi na wydrukach
marcinn
VIP
VIP
Posty: 752
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Export DWG/DXF

Post autor: marcinn »

marcinn pisze: środa, 27 maja 2020, 14:21 Czy jest możliwość eksportowania w jakiś sposób czcionki C-GEO do pliku dxf? Aktualnie czcionka jest zastępowana na czcionkę STANDARD, która trochę kiepsko wychodzi na wydrukach
Ponawiam pytanie
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Jurek B. »

Rozmawiałem o tym z programistą, ale do ACAD nie można takiej czcionki przekazać. Można ewentualnie korzystać ze wspólnych dla Windows czcionek, np. Arial.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 752
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Export DWG/DXF

Post autor: marcinn »

A czy dałoby się wprowadzić w oknie eksportu do dxf/dwg wyszukiwanie warstw po kliknięciu w literę na klawiaturze, tak jak jest to przy imporcie? Jak chcę jakieś warstwy włączyć/wyłączyć to trzeba suwakiem jeździć i szukać
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Jurek B. »

Ok, przekażę programiście.
Pozdrawiam Jurek B.
Ezy
___
___
Posty: 73
Rejestracja: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 12:26
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Ezy »

taka funkcje moznaby tez uwzglednic przy funkcji eksport do innej mapy
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk
marcinn
VIP
VIP
Posty: 752
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Export DWG/DXF

Post autor: marcinn »

Na jakiej zasadzie działa eksport dwg/dxf z opcją "tylko zaznaczone obiekty"? Docelowo chciałem wyeksportować tylko 4 obiekty zamknięte z jednej warstwy. Więc zaznaczyłem te obiekty z ctrl, potem dałem eksport, wybrałem tylko tą warstwę na której były te obiekty, zaznaczyłem opcję "tylko zaznaczone obiekty" i w efekcie otrzymałem dxf, ale ze wszystkimi obiektami na eksportowanej warstwie, zamiast tylko 4 zaznaczonym obiektów
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 431
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Export DWG/DXF

Post autor: piotr j. »

To "zaznaczenie" dotyczy się chyba obiektów z bazy danych (mapy obiektowe), a nie wybranych (kresek) na mapie.
Pozdrawiam.
piotr j.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze: środa, 16 grudnia 2020, 17:17 Na jakiej zasadzie działa eksport dwg/dxf z opcją "tylko zaznaczone obiekty"? Docelowo chciałem wyeksportować tylko 4 obiekty zamknięte z jednej warstwy. Więc zaznaczyłem te obiekty z ctrl, potem dałem eksport, wybrałem tylko tą warstwę na której były te obiekty, zaznaczyłem opcję "tylko zaznaczone obiekty" i w efekcie otrzymałem dxf, ale ze wszystkimi obiektami na eksportowanej warstwie, zamiast tylko 4 zaznaczonym obiektów
Najpierw trzeba wyłączyć zapamiętane w tej mapie zaznaczenie innych obiektów (takich obiektów zaznaczonych nie widać na mapie) - "usuń oznaczenie obiektów", a potem zaznaczyć te obiekty (np. obszarem, klawiszem F7), które chce się wyeksportować np. do DXF. Wtedy to zadziała.
Może w niedługiej przyszłości uda się zmienić zasady zaznaczania, tak by było to prostsze w użyciu.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (28.7 KiB) Przejrzano 4260 razy
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 752
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Export DWG/DXF

Post autor: marcinn »

Czy coś się dzieje w temacie możliwości wprowadzenia opcji "nie wysyłaj pustych warstw" podczas eksportu? Kiedyś było to na liście zadań
viadro
___
___
Posty: 65
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: Export DWG/DXF

Post autor: viadro »

Witam,
Jak wykonać eksport gml do dxf żeby obiekty typu studnia, budynek eksportowały się bez wypełnienia, bądź z wypełnieniem przezroczystym?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Jurek B. »

Zgodnie z przepisami, symbole np. studnia muszą być nieprzezroczyste, dlatego takie są zdefiniowane. Jeśli miałyby być przezroczyste, trzeba byłoby je zmodyfikować w edytorze symboli w C-GEO. Wtedy też do DXF zostaną wysłane przezroczyste. Co do budynków, to też przepisy w sprawie MZ określają ich nieprzezroczystość. Można ją wyłączyć przez zmianę wypełnienia w legendzie lub oknie warstw dla warstwy EGB_Budynek.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 752
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Export DWG/DXF

Post autor: marcinn »

Czy dałoby się wprowadzić taką szybką funkcję pod PPM -> "eksport zaznaczonych obiektów"? Czyli zaznaczałbym obiekty które mnie interesują, potem PPM eksport do DXF, wprowadzałoby się tylko nazwę pliku ze ścieżką i tyle. Przydatne byłoby to, bo często chcę tylko kilka rzeczy wrzucić na dxf i muszę kombinować przy eksporcie z warstwami, a potem jeszcze usuwać w acad.

I jeszcze ponawiam pytanie: Czy coś się dzieje w temacie możliwości wprowadzenia opcji "nie wysyłaj pustych warstw" podczas eksportu? Kiedyś było to na liście zadań
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Jurek B. »

Eksport do DXF zaznaczonych na mapie obiektów jest możliwy już teraz, trzeba jedynie w Plik-Eksport- AutoCAD DXF włączyć opcję "Zaznaczone obiekty". Specjalnego skrótu eksportu do DXF na pewno nie dodamy.
Wyłączenie z eksportu pustych warstw czeka jak wiele innych tematów w kolejce do zrobienia. Jak będzie tylko możliwość, wprowadzimy tą funkcję.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 752
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Export DWG/DXF

Post autor: marcinn »

Można dorzucić opcję w oknie eksportu Pomijania punktów z tabeli? Najlepiej jakby była zaraz pod opcją pomijaj punkty z @.
Eksportują się, obiekty typu "point", które akurat nie są mi potrzebne, a na wydruku je widać jako czarne punkciki.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze: piątek, 5 marca 2021, 13:40 Można dorzucić opcję w oknie eksportu Pomijania punktów z tabeli? Najlepiej jakby była zaraz pod opcją pomijaj punkty z @.
Eksportują się, obiekty typu "point", które akurat nie są mi potrzebne, a na wydruku je widać jako czarne punkciki.
Niestety nie ma takiej możliwości, jedynie jeśli punkty byłyby na warstwie zerowej - można ją wyłączyć z eksportu wówczas, jeśli oczywiście nie ma na niej innych obiektów.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 752
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Export DWG/DXF

Post autor: marcinn »

Czy byłaby możliwość, żeby warstwy ustawione w C-GEO jako "niedrukowalna", również były ustawione w CAD jako niedrukowalne po eksporcie?
ODPOWIEDZ