viadro pisze: ↑19 sie 2026, 13:34
Czy można dodać opcję żeby nie wysyłać pustych warstw podczas eksportu?
Opiszę to programiście.
Na razie trzeba w legendzie wyłączyć widoczność pustych warstw (prawy klawisz myszki), a potem w oknie eksportu zaznaczyć tylko widoczne w legendzie warstwy (prawy klawisz myszki).
PanHilary pisze: ↑16 sie 2026, 00:23
jestem za, podbijam też mam problem z wygenerowaniem "idealnego" DXFa. Fajnie jakby można wygenerować takiego DXFa który po podgraniu np. w geoportalu2 wyświetlał się w sposób najbliższy oryginałowi.
Przedyskutujemy to, czy uda się zrobić rozdzielanie stylizowanych linii na proste elementy.
Chociaż to tak naprawdę problem tych aplikacji, które nie radzą sobie ze stylami linii, które są zdefiniowane. AutoCAD np. potrafi, ale nie wszyscy producenci, którzy czytają DXF to umieją.
Autocad i pochodne to jedna sprawa, ale coraz więcej osób korzysta z podkładu dxf/dwg w kontrolerach odbiorników. A te w przeważającej większości nie obsługują plików shx. Dlatego ja też jestem za taką opcję, aby była możliwość eksportu z rozbiciem na pojedyncze elementy- wtedy można byłoby taki plik wykorzystać w terenie. No i druga sprawa, że jest też grono projektantów, którzy nie wiedzą po co jest shx i dzwonią, że im się źle coś wyświetla.
PanHilary pisze: ↑16 sie 2026, 00:23
jestem za, podbijam też mam problem z wygenerowaniem "idealnego" DXFa. Fajnie jakby można wygenerować takiego DXFa który po podgraniu np. w geoportalu2 wyświetlał się w sposób najbliższy oryginałowi.
Przedyskutujemy to, czy uda się zrobić rozdzielanie stylizowanych linii na proste elementy.
Chociaż to tak naprawdę problem tych aplikacji, które nie radzą sobie ze stylami linii, które są zdefiniowane. AutoCAD np. potrafi, ale nie wszyscy producenci, którzy czytają DXF to umieją.
Autocad i pochodne to jedna sprawa, ale coraz więcej osób korzysta z podkładu dxf/dwg w kontrolerach odbiorników. A te w przeważającej większości nie obsługują plików shx. Dlatego ja też jestem za taką opcję, aby była możliwość eksportu z rozbiciem na pojedyncze elementy- wtedy można byłoby taki plik wykorzystać w terenie. No i druga sprawa, że jest też grono projektantów, którzy nie wiedzą po co jest shx i dzwonią, że im się źle coś wyświetla.
Ja już od kilku lat korzystam z podkładów dxf i tworzę mapę porównania w kontrolerze, zrezygnować już ciężko z dxf .. ale właśnie brak symboliki linii często bywa mylący. W nagłych przypadkach wspomagam się ewmapą tam importując gml i eksportując dxf bez shx, ale fajnie by było tą opcję mieć w c geo bo już w zasadzie całą robotę robię tylko w tym programie odkąd pojawiły się gml.. z c geo też ciężko zrezygnować próbowałem się nawet przesiąść na inne programy nakładki na CAD itp. ale to nie to samo co kombajn c geo.. dlatego wierzę że szanowni twórcy znów wyjdą użytkownikom na przeciw